Kommentti: Markkanen, Koponen tai Salin eivät Susijengiä perjantaina pelasta

Perjantain MM-karsintaottelu Islantia vastaan on Susijengille vaarallinen. Varaa löysäilyyn ei ole lainkaan, vaikka Suomi selvänä ennakkosuosikkina Reykjavikissa peliin lähteekin.

EM-kisoissa Islantia vastaan Susijengin 83 pisteestä peräti 69 tekivät pelaajat, jotka eivät ole perjantaina Reykjavikissa Suomen kokoonpanossa.

Tuolloin Susijengi lähti ottelun viimeiseen neljännekseen seitsemän pinnan takaa-ajoasemasta. Viimeisen neljänneksen hurja kiri ja 31 pistettä kantoivat Suomen niukkaan voittoon. Noista 31 pisteestä perjantain kokoonpanon pelaajat vastasivat tasan kolmesta: Shawn Huffin yksi lay-up ja sen jälkeinen onnistunut vapaaheitto.

Perjantaina Suomea ei pelasta Lauri Markkanen, Petteri Koponen tai Sasu Salin — eikä sitä tee edes Teemu Rannikko. Virhemarginaali Susijengillä on todella pieni, vielä kun täyden Hartwall Areenan huutomyrskyn sijaan pelataan Reykjavikissä intohimoisten islantilaiskannattajien edessä – HU! vaan itse kullekin.

Maitaan ei ole kuitenkaan syytä myydä etukäteen, sillä myös tämänhetkisellä miehistöllä Susijengi lähtee selvänä suosikkina MM-karsintaotteluun. EM-kisoissa etukäteen heikompaa Islantia vastaan tuloksena oli turnauksen ainoa asennevammainen peli, missä Suomen pelaajat eivät pelanneet läheskään samalla intensiteetillä kuin muissa alkulohkon otteluissa.

Sellaiseen sinne päin -asenteeseen ei ole pienintäkään varaa perjantaina, sillä Islanti on valmis kotiyleisönsä edessä yllätykseen. Reykjavikissa kotijoukkue myös pääsee otteluun käytännössä parhaalla miehistöllään — toisin kuin Suomi.

Oma luottamukseni Susijengin valmennusjohtoon on vahva. Kaikista leiritysviikon aikaisista kommenteista paistaa läpi, että jokaisen ottelun tärkeyttä on korostettu joukkueelle. Kun vielä lohkon ensimmäiset ottelut eivät olleet Suomen osalta pelkkää kunniallista ohimarssia, voisi olettaa joukkueen ymmärtävän sadan prosentin suorituksen merkityksen.

Silti vieraspeli Islantia vastaan ei välttämättä saa aikaan samanlaista itseluottamuksen ja suoritusvarmuuden puuskaa kuin vaikkapa kotiottelut täyden hallin edessä EM-kisoissa. Nyt se asenne on kuitenkin kaivettava esiin, sillä voitto perjantain ottelusta on haettava.

Vaikka tappiokaan ei suistaisi Susijengin MM-kisahaaveita, olisi se kova kolaus Suomen toiveille. Silti Suomi olisi yhä todennäköinen jatkoonmenijä, kun ensimmäisen kierroksen lohkoista MM-karsinnoissa kolme maata jatkaa toiseen vaiheeseen. Kuitenkin seuraavalta kierrokselta jatkoonpääsy olisi entistä hankalampaa Islanti-tappio niskassaan.

Voittoon ei tarvita sen kummemmin Markkasta kuin Euroliigaa pelaavia Koposta tai Salinia, sen verran Susijengin penkiltä kuitenkin löytyy syvyyttä. EM-kisoissa tuon kolmikon tähtisuorituksia tarvittiin koko viimeisen neljänneksen täydeltä, kun ottelun alku oli löysäilty pahoin, siihen ei ole nyt mahdollisuutta. Kaikki peliin siis Susijengi, jokainen irtopallo ja kamppailutilanne on voitettava — ja Islantia vastaan ne ovat jokainen voitettavissa, jos pelataan sata lasissa.

Koripallo.comin toimitus