Susijengi putsaa parkettia karsintavastuksillaan

Suomen maajoukkue lähtee perjantaina Tshekkiä vastaan kriittisen tärkeään MM-karsintaotteluun vieraskentällä ja maanantaina isännöi loppuunmyydyn Areenan edessä Islantia. Tähtipelaajansa mukaan saanut Susijengi ei anna armoa, vaan donkkaa vastustajiensa naamaan kummassakin pelissä.

Ensimmäinen harjoitusottelu Viroa vastaan osoitti, että Susijengiin on nousemassa vakimiehistöön nuoria rohkeasti ja suurella itseluottamuksella pelaavia miehiä kuten Mikael Jantunen ja Fiifi Aidoo. Toinen Viro-peli kotikentällä puolestaan näytti sen, että parhaalla miehistöllään pelaava maajoukkue on vaikea vastus kenelle tahansa.

Kun Petteri Koponen, Sasu Salin ja Lauri Markkanen ovat kentällä, Susijengi pyyhii parkettia Tshekin ja Islannin kaltaisia joukkueita vastaan. Aiemmat pelit näissä karsinnoissa voi heittää romukoppaan, kun Henrik Dettmannilla ei ollut käytössää kärkimiehiämme.

Vielä kun Tshekki joutuu karsintaurakkaan ilman omia supertähtiään Jan Veselyä ja Tomas Satoranskya, ei voittajasta pitäisi olla mitään epäselvyyttä edes vieraskentällä. Ainoa pieni huolenaihe Susijengille on ison pään pelaajien vähyys, kun sekä Tuukka Kotti että Erik Murphy ovat loukkaantuneina sivussa.

Vaikka puolustuspäässä ison pelaajan puute saattaisikin olla miinusmerkkinen asia Suomelle, tarkoittaa se myös sitä, että Dettmann heittää hyökkäykseen liukkaasti liikkuvan susiryhmän − mihin vastustajamme joutuvat omassa puolustuspäässään vastaamaan.

Ja kun 213-senttinen Vesely ja 201-senttinen Satoransky ovat poissa, muuttuu tuo pienikin huolenaihe olemattomaksi. Sekä Tshekki että varsinkin Islanti tulevat olemaan vaikeuksissa puolustuspäässä ja Susijengin pitäminen alle 85 pisteessä olisi jo hyvä suoritus.

Voitot ja mieluiten runsasnumeroiset sellaiset ovat Susijengille tärkeitä, sillä jatkoonpääsy on vain pieni sivutavoite ja huomattavasti tärkeämpää on jatkolohkoon mukana kannettavat pisteet, korierot ja Suomen lohkovoitto.

Kun kaikki ensimmäisen karsintavaiheen tulokset seuraavat toiselle kierrokselle, ja vastassa on silloin Ranskan, Venäjän ja Bosnian kaltaiset maat, on jokainen piste elintärkeä. Samoin Suomen olisi hyvä olla vertailussa Tshekin edellä ja ottaa sitä varten siis lohkovoitto − mikä vaatisi Susijengiltä yli kahdeksan pisteen voiton perjantaina.

Ei muuta siis kuin ulvomisvalmius perjantaina tv-vastaanottimien ääressä ja maanantaina täpötäydessä kotisalissa. Suomi on parhaidensa pelaajiensa johdolla voittamaton vastus.

Koripallo.comin toimitus