Määrätietoinen Miikka Muurinen on Susijengi-debyytin äärellä – Vertailu Markkaseen ei hetkauta

Puheet Markkanen 2.0:sta eivät suista Miikka Muurista raiteiltaan. Niitä raiteita edetään määrätietoisesti nyt Susijengin kautta Arizonaan ja kohti NBA-tavoitetta.

Espoon tiistai-illassa Susijengissä debytoi todellinen superlupaus, ensimmäistä aikuisten maajoukkueleiritystään viettävä Miikka Muurinen. Päävalmentaja Lassi Tuovi nimesi Muurisen niiden kolmentoista pelaajan ryhmitykseen, jotka kohtaavat olympiakarsintoihin valmistavassa ottelussa Metro Areenalla Uuden-Seelannin.

Ennen 17-vuotiasta Muurista alaikäisenä Susijengissä on pelannut tällä vuosituhannella vain Miro Little helmikuussa 2022. Sitä edellistä alle 18-vuotiasta Susijengi-debytanttia saadaan hakea Teemu Rannikosta ja vuodesta 1997 saakka.

Tuovi ei kuitenkaan epäröi heittää nuorukaista kentälle tosipeleihin, vaan kommentoi STT:n haastattelussa Muurisen maajoukkuedebyyttiä poikkeuksellisen optimistisesti.

– Kyllä hänen pitää asennoitua, että se tapahtuu tänä kesänä. Ei häntä tänne leiritykseen olisi otettu, ellei siihen uskottaisi, että hän voisi tähän joukkueeseen murtautua. Yleensä me näemme jarruja ja uhkakuvia, mutta tässä tapauksessa odotan innokkaana, että se tapahtuu mahdollisimman pian, Tuovi sanoi.

Tavoitimme Muurisen leirityksen ensimmäisellä viikolla, jolloin nuorukainen oli uuden haasteen edessä nöyrin mielin.

– Haluan mahdollisimman paljon oppia ja päästä vauhtiin mukaan, jotta pystyisin paremmin ensi vuonna sopeutumaan pelaamiseen, jos pääsen kentällekin, Muurinen kommentoi.

Vaikka miesten maajoukkueen portit ovatkin auenneet ja energia on suunnattu olympiaunelman tavoitteluun, Tampereen alle 18-vuotiaiden EM-kisat eivät ole millään muotoa Muurisen kisakalenterista pudonneet.

Pitkä kierros jo alaikäisenä

Nuoreksi koripalloilijaksi Muurinen on nähnyt jo kosolti maailmaa. Jos Littlen lähtöä high schooliin pidettiin aikanaan rohkeana ratkaisuna, saa laarin pohjalta kaivaa vielä lisää superlatiiveja, kun puhutaan siirtymisestä Espanjaan 15-vuotiaana. Tähän ratkaisuun Muurinen esikuntineen kuitenkin päätyi.

– Haluttiin maksimoida kehitykseni, ja nähtiin parhaaksi vaihtoehdoksi lähteä hakemaan sitä kehitystä ulkomailta. Se oli sen takana, Muurinen kertoo.

Täysin pystymetsästä uuteen maahan ei tarvinnut lähteä, vaan kouluun oli olemassa kontakteja. Uuteen ympäristöön sopeutuminen otti aikansa, mutta toivottuja tuloksia tarttui Madridin-keikalta reppuun.

– Kyllähän siinä meni hetki, että pääsi vauhtiin ja fyysisyyteen mukaan. Kun siihen tottui, se oli oikein hyvä kokemus. Kehityin siellä paljon ja sain hyviä ystäviä, Muurinen vastaa.

Päättyneen kauden Muurinen pelasi high school -koripalloa Sunrise Christianissa; samassa koulussa, johon Little siirtyi ennen yliopistovuosiaan. Sattumaa se ei missään nimessä ollut.

– Kyllähän siinä vähän Mirolta kyseltiin, mikä siinä on homman nimi. Idea saatiin kyllä muualta, mutta Mirolta kyseltiin, millaista siellä on ollut.

Suurin oppi vuodesta Sunrisessa oli pelinopeuteen sopeutuminen, Muurinen arvelee. Sunrise Christianin riveissä yhdessä Littlen kanssa pelannut Matas Buzelis on yksi tulevan NBA:n varaustilaisuuden kärkinimistä, joten kyse on kovatasoisesta ohjelmasta.

Myös tuleva kausi sujuu Yhdysvalloissa high schoolissa. Viime viikolla Muurisen kerrottiin siirtyvän ensi talveksi AZ Compass Prepiin, jota varten päämäärät olivat tiedossa jo ennen siirtoa.

– Tarkoitus olisi kehittää vielä enemmän noita heikkouksia, joita minulla nyt on. Esimerkiksi vikkelyys ja pallonkäsittely.

Myös arizonalainen koripallokoulu on tunnettu kovan luokan pelaajista, sillä viime vuosina sen kautta NBA-kentille ovat nousseet Jabari Walker ja TyTy Washington.

”Ne puhuu mitä puhuu”

Muurinen on todellisen koripalloperheen vesa: niin äiti Jenni Laaksonen kuin isä Kimmo Muurinen ovat edustaneet maajoukkueita kahdella edellisellä vuosikymmenellä. Tuki on ollut monipuolista, kuten odottaa saattaa.

– Vanhemmat on tietysti tukeneet korispuolessa, antaneet paljon vinkkejä. Sitten on ollut paljon henkistä puolta: kun tuonne ulkomaille lähtee, eihän se helppoa ole. Jos on ollut halu tulla kotiin, he ovat siinä tsempanneet ja antaneet vinkkejä senkin suhteen, minkälaista se on ulkomailla. Niistäkin tunnelmista on selvitty valmentajien vinkeillä joskus, Muurinen sanoo.

209 sentin mittaan nyt 17-vuotiaana kasvaneen Muurisen vertaamista Lauri Markkaseen on vaikea välttää: yhtymäkohdat ovat varsin selvät. Tuoreen siirtouutisen kommenteissa Muurista suitsutetaan jopa Markkanen 2.0:ksi, pian varmasti vielä seuratummilla foorumeilla.

Nuorukainen itse ottaa kohkaamisen suhteen rauhallisesti.

– Ei se oikein miltään tunnu. Mä keskityn vain siihen, että joka päivä treenaan ja kehityn itse. Ne puhuu mitä puhuu, ei sillä ole mitään vaikutusta, Muurinen vannoo, mutta myöntää kysyttäessä vertailun pönkittävän itseluottamusta.

– Mutta mulla on vahva itseluottamus jo valmiiksi. Olen sen itselleni luonut pelillisesti ja muuten. Mutta kyllä se tietysti vähän nostaa, Muurinen sanoo

Uran päämääriä ja tavoitteita ei tarvitse kauaa miettiä.

– Tavoite on tietysti päästä pelaamaan NBA:han ja pelata siellä menestyksekäs ura, Muurinen kuittaa.