Sasu Salin johti Susijengin huippuyllätykseen Sloveniaa vastaan – Miro Littleltä fantastinen debyytti

Susijengi voitti Slovenian MM-karsintaottelussa Espoossa luvuin 86-76. Suomen johtava pelaaja oli tuttuun tapaan Sasu Salin 25 pisteellään. Selvänä altavastaajana otteluun lähteneelle Susijengille ekstraenergiaa toi maajoukkuedebyyttinsä tehnyt 17-vuotias Miro Little.

Ottelun tilastot

Suomen riveistä olivat sivussa koronaan sairastuneet Petteri Koponen, Edon Maxhuni ja Shawn Hopkins. Tämä ei Susijengin ulvontaa hiljentänyt, vaan erinomaisia suorituksia nähtiin niin joukkueen veteraaneilta kuin nuorukaisilta.

– Meiltä puuttui Edon ja Petsku. Joukkueessa ei mietitty sitä hetkeäkään. Miro vastasi hienosti huutoon, Salin kertoi tv-haastattelussa.

Susijengin voitot rakentuvat useimmiten puolustuspelin kautta, mutta Sloveniaa vastaan tärkeimmät ratkaisut tulivat kuitenkin hyökkäyspäässä – 86 pistettä vastustajan koriin olivat avainasemassa perjantaina.

Salin pommitti seitsemän onnistunutta kolmen pisteen heittoa, usein haastetuista paikoista. Myös Mikael Jantunen (13/11) ja Elias Valtonen (11/6/4 blokkia) tarjosivat erinomaista tulitukea.

Onnistumisia tuli koko 11 pelaajan rintamalta, ja myös puolustuspeli oli riittävän hyvää. Tosin toisella puoliajalla Slovenian 45 pistettä olivat selvästi liikaa, mutta Susijengin heittosihti oli vielä parempaa ja Suomen 28 pisteen päätöserä oli vakuuttava suoritus Euroopan huippumaata Sloveniaa vastaan.

Slovenian Zoran Dragic takoi 25 pistettä ja oli vaikein pysäytettävä pelaaja Suomelle. Vaikka Suomi oli suurissa ongelmissa levypallopelissä ja Slovenia sai kaavittua 22 hyökkäyspään levypalloa, ei Susijengi antanut vieraiden viimeistellä näistä liiaksi helppoja pisteitä.

Salinin johdolla Suomi viimeisteli kolmen pisteen viivan takaa 14 kertaa, missä syntyi suurin ero Sloveniaan. Takamiespoissaolojen myötä pallonkäsittelyn vastuun jakoi kolmikko Jamar Wilson, Ilari Seppälä ja Little, jotka vastasivat 15:sta Suomen yhteensä 23:stä koriinjohtaneesta syötöstä.

Yllättäen debyyttiinsä joutunut (päässyt!) Little nappasi 12 peliminuuttinsa aikana kolme levypalloa ja antoi kuusi, pääosin upeaa, syöttöä. 17-vuotiaan avausottelu Susijengissä oli erittäin lupauksia herättävä maajoukkueen tulevien vuosien pelinrakentajatoivojen suhteen.

– En ollut Mirolta ehtinyt nähdä yhtään kokonaista peliä, jotain klippejä vain, mutta treeneissä hän on osoittanut kykenevänsä pelaamaan tällä tasolla, Salin kehui.

Susijengi kohtaa Slovenian uudelleen maanantaina vierasottelussa. Koperissa slovenialaisten kotikentällä voittaminen vaatii vielä suurempia urotekoja kuin perjantain voitto Espoossa. Tosin MM-karsintalohkon jatkoasetelmien kannalta myös peräti 10 pisteen voitto nyt antaa Suomelle hyvät asetelmat, mikäli joukkueet lohkon päätteeksi olisivat tasapisteissä.

– Kun pääsemme selvään johtotilanteeseen, pitää kyetä rauhoittamaan peliä. Levypallot ovat myös meille vaikeita, niissä pitää olla tarkkana. Tällainen pöljä päivä kuin tänään, Salin kertoi tärkeimmistä asioista maanantain otteluun.