Susijengi haastoi Espanjan, mutta kaatui menetyksiin – ”Meillä oli saumat tehdä jotain ihan uskomatonta”

Suomi johtaa puolustavaa maailmanmestaria Espanjaa EM-kisojen puolivälieräottelussaan parhaimmillaan jo 15 pisteellä. Kokenut Espanja kuitenkin käänsi ruuvista vielä lisää tehoja, eikä Susijengiltä tällä kertaa löytynyt vastausta.

Espanja – Suomi 100-90
Ottelun tilastot

Suomen ottelun alku ensimmäisten 15 minuutin ajan oli fantastisinta koripalloa, mitä kukaan Susijengin fani tai suomalaisen koripallon seuraaja saattoi toivoa. Lähes kaikki onnistui, vastuunkantajia löytyi laajalta rintamalta ja Espanja oli Suomen kanssa helisemässä.

Espanja kuitenkin sai kirivaihteen päälle jo toisen erän lopussa ja jatkoi sitä puoliajan jälkeen, ja Susijengin jo 15 pisteessä käynyt etumatka alkoi kaventua.

Muuten voisi todeta, että kyse oli yksinkertaisesti paremman joukkueen paremmasta pelistä, mutta Suomi teki itse tehtävänsä vaikeaksi liiallisilla pallonmenetyksillä. Susijengi hukkasi pallon peräti 19 kertaa ja iso osa niistä sattui juuri pahimpina mahdollisina hetkinä.

Vielä päätöserässä Suomi roikkui vain yhden korin päässä Espanjasta, mutta sitten Espanja alkoi takoi nauloja Susijengin arkkuun yksi kerrallaan. Suomen ote herpaantui, oma pelitapa katosi ja pelaamisesta tuli hermostunutta hätäilyä. Sitten kun vielä alkuottelun heikosti heittänyt Espanja pudotteli jokaisen kolmen pisteen heittonsa, peli karkasi Suomen käsistä.

–Harmittaa tosi paljon. Meillä oli saumat voittaa. Olimme lähellä, meillä oli saumat tehdä jotain ihan uskomatonta. Espanja näytti minkä vuoksi nuo pelaajat pelaavat niissä liigoissa kuin pelaavat. He laittoivat toisen vaihteen sisään toisella puoliajalla, uransa otteluun päättänyt Petteri Koponen kertoi tv-haastattelussa.

– Se on vaikea voittaa näissä peleissä, jos kaveri tekee 100 pinnaa, Koponen sanoi.

– Iso pettymys meille. Tiesimme, että voisimme voittaa tämän pelin ja näytimme sen ekalla puoliajalla. Ei riittänyt tänään. Espanja sai meidät pois rytmistämme toisella puoliajalla. Kaikkemme annettiin, jälleen Susijengin paras pelaaja Lauri Markkanen sanoi tv-haastattelussa.

– Jokainen on surullinen tässä vaiheessa, kun turnaus loppuu. Taistelutahtoa oli kentällä. Vähän jäi vajaaksi tänään. Toisella puoliajalla tuli hölmöjä menetyksiä, Sasu Salin kertoi.

– Espanja ei koskaan luovuta. Yritimme parhaamme, mutta emme pitäneet pallosta huolta. Täytyy antaa kunnia Espanjalle, he olivat selvästi häviöllä, mutta nousivat sieltä, myös uransa viimeisen ottelun pelannut Susijengin kapteeni Shawn Huff sanoi.

– Tapa millä Espanja kiri toisen erän lopussa ja kolmannen alussa oli vakuuttavaa. Jostain syystä emme pystyneet heti vastaamaan siihen, Huff kertoi.

Markkanen (28/11) oli jälleen se erinomainen supertähti, joka voi viedä Suomen aivan uudelle tasolle ottelussa kuin ottelussa. Mikael Jantunen sai kasaan 18 pistettä, mutta oli muun joukkueen ison pään (Huff, Alexander Madsen) ongelmissa ja virhevaikeuksissa Espanjan korinaluspelaajien kanssa.

Pelintekijä Edon Maxhunille tuli loistavan turnauksen päätteeksi harmillinen ohipeli: vain kaksi pistettä ja peräti viisi menetystä. Vasta 18-vuotias Miro Little paikkasi Maxhunia avauspuoliajalla käsittämättömän hienosti, mutta ei pystynyt samaan enää myöhemmin ottelussa.

Uransa päättäneet Huff ja Koponen olivat ansaitusti kentällä, kun loppusummeri soi.

– Kerroin jätkille pelin jälkeen, että he voivat kaikki olla ylpeitä itsestään ja pitää päänsä pystyssä. He jättivät kaikkensa kentälle, Huff kertoi.

Susijengin EM-urakka eteni odotuksia pidemmälle ja Suomi oli ensimmäistä kertaa kahdeksan parhaan joukossa. Espanja jatkaa matkaansa välierään Saksa-Kreikka-ottelun voittajaa vastaan.