Susijengi kairasi pakkovoiton Tshekistä Markkasen ja Salinin voimin – pudotuspelit Berliinissä kutsuvat

Lauri Markkanen of Finland Finland v Poland, FIBA Eurobasket, Helsinki, Finland - 03 Sep 2017 (Rex Features via AP Images)

Suomi – Tshekki 98-88
Ottelun tilastot

Suomen oli pakko voittaa Tshekki kotikentällänsä Prahassa EM-kisojen neljännessä ottelussa, jos Susijengi mieli jatkopaikkaa. Ja epäselvyyttä voittajasta tai paremmasta joukkueesta ei jäänyt kenellekään, kun Suomi hallitsi ottelua yhtä kahden minuutin jaksoa lukuunottamatta.

Susijengi kiri parhaimmillaan jo 16 pisteen johtoon avauspuoliajalla, mutta Tshekin iso viisikko aiheutti Suomelle ongelmia toisen erän päätösminuuteilla. Isännät kirivät eron enää vain viiteen pisteeseen.

Suomi oli jo toisesta erästä eteenpäin pahoissa virhevaikeuksissa ja Tshekin isojen pelaajien puolustaminen oli tilanteessa hankalaa. Se olikin oikeastaan ottelun ainoa pieni kauneusvirhe Susijengin puolelta.

Puoliajan jälkeen Suomi nykäisi eron pian jälleen takaisin toiselle kymmenelle, ja Tshekkiä ei päästetty enää hallitsemaan ottelua, vaikka paini kotiyleisönsä edessä pelanneiden tshekkipelaajien kanssa yltyi paikoittain jo koviksi otteiksi.

Kolmannessa erässä molemmat joukkueet tekivät tukuittain tyhmiä virheitä, ja Susijengillä oli vaikeuksia saada esimerkiksi sisäänheittoja omille pelaajille. Päätöserässä Suomi kuitenkin otti vielä pienen ryhtiliikkeen ja piti etumatkansa lähes koko ajan noin kymmenessä pisteessä.

Suomen ylivoimainen ykköspelaaja oli tuttuun tapaan Lauri Markkanen 34 pisteellään ja 10 levypallolla. Markkanen laittoi tshekkipelaajat vuorollaan kouluun ja passitti Tshekin ykköstähden Jan Veselyn viidellä virheellä vaihtopenkin puolelle.

Markkasen upeimmat sekunnit nähtiin, kun hän puolustuspäässä blokkasi ensin Tshekin yrityksen, juoksi välittömästi täysillä hyökkäyspäähän ja pisti Sasu Salinin tarjoilusta upean alley oop -donkin sisään. Myös Salin oli liki yhtä kovalla pelipäällä kuin Markkanen. Takamiehen kolmoset putosivat Prahassa ja saldona oli 23 pistettä.

Suomi varmisti voitollaan jo jatkopaikan, mutta lopullinen sijoitus lohkossa on vielä täysin auki sijojen 2-4 välillä. Voitolla Hollannista todennäköisin sijoitus olisi juuri toinen sija Serbian jälkeen – mikäli Susijengiä eilen kyykyttäneet balkaanit hoitavat omat jäljellä olevat kaksi otteluaan.

Berliinissä neljännesvälieräottelussa vastustajaksi saattaa tulla kuka tahansa nelikosta Italia, Kroatia, Ukraina tai Viro.

– Hemmetin iloinen voitosta. Eilen meidät pistettiin aikamoiseen mankeliin. Osoittaa luonnetta, että lyhyellä valmistautumisella tulimme tällä tavalla tähän peliin.

– Teimme hölmöjä virheitä, Tshekin prässi ei ollut se ongelma. Olisi pitänyt vaan saada pallo kentälle, Salin kertoi tv-haastattelussa.

– Me tehtiin kentällä mitä piti ja saimme heidät huutamaan meille. Hemmetin hyvä fiilis oli, Salin kommentoi runsaslukuista ja isäntätshekit äänenkäytössä alleen jättäneitä tuhansia susifaneja.

– Mahtava peli tärkeässä paikassa. Melkein sata pinnaa taululle, hyökkäys toimi tänään. Halusimme näyttää, ettemme ole niin huonoja kuin Serbiaa vastaan.

– Pieni juhlinta nyt ja sitten jo keskittyminen Hollanti-peliin, jotta olisimme lohkossa paremmalla sijalla. Koetamme tehdä historiaa ja mennä siitä ensimmäisestä pudotuspelistä jatkoon.

– Kyllä me voitimme niin kentällä kuin katsomossa. Kun on tuollainen meno ja meteli, siitä tulee pieni adrenaliinibuusti, upeasti pelannut ja 14 pistettä tehnyt Petteri Koponen kertoi tv-haastattelussa.