Susijengille elintärkeä voitto Bosniasta, huima johto oli kuihtua

Suomi johti MM-karsintojen toisen lohkovaiheen peliä vielä 24 pisteellä vain kahdeksan minuuttia loppua. Loistava pelisuoritus oli kuitenkin jäädä tulokseltaan tyhjäksi, kun Bosnia kiri parhaimmillaan parin pisteen päähän. Lopulta Susijengi otti tärkeän voiton neljän pisteen erolla.

Suomi – Bosnia 85-81
Ottelun tilastot

Suomi pelasi ottelun ensimmäiset 32 minuuttia fantastista susipuolustusta ja tuloksekkaita nopeita hyökkäyksiä. Onnistujia löytyi leveältä rintamalta ja heittäjien heitot upposivat, erityisesti kolmen pisteen viivan takaa.

Susijengin pelin alusta oli vaikeuksia löytää mitään todellisia heikkouksia tai epäonnistumisia: Suomi sai pallonriistoja, viimeisteli näistä vastahyökkäyksistä pisteitä kovalla prosentilla, puolusti aktiivisesti ja aggressiivisesti.

Suomen ykköspelaajana hääri Sasu Salin (27p), joka oli tutun loistava puolustuspäässä ja hyökkäyksessä nakutti kerta toisensa jälkeen heittoja sisään. Tulitukea tuli laajalta rintamalta, sillä Susijengi peluutti avauspuoliajalla koko tusinan miehistöänsä ja pisteillekin ottelussa pääsivät kaikki muut pelaajat Ville Tahvanaista ja Alexander Madsenia lukuunottamatta.

Pelin tarina kuitenkin kääntyi kuin salamaniskusta viimeisellä neljänneksellä. Yhtäkkiä Suomen puolustuspeli oli väsyneen näköistä ja Bosnia sai tehtyä helppoja koreja. Tällöin Susijengi ei myöskään saanut riistoja tai päässyt puolustuslevyistä juoksemaan nopeita hyökkäyksiä, ja näin myös hyökkäyspeli muuttui seisovaksi.

Hetkellisesti jo 24 pisteessä käynyt piste-ero kutistui kutistumistaan ja loppuunmyydyssä Espoon Areenassa jännitys katsomossa − ja luultavasti myös Suomen vaihtopenkillä − alkoi kasvaa tuskaiseksi. Ratkaisuhetkillä kuitenkin Suomi sai muutaman tärkeän puolustuksen stopin, Alex Murphy (13p) upotti vapaaheittonsa ja heikon ottelun pelannut Petteri Koponen (14p) pudotti kriittisen tärkeän heiton sisään.

− Me pelasimme 30 minuuttia hyvää koripalloa. Noin käy, kun alkaa vähän varmistella ja luulee voiton jo tulleen. Jos pelaamme tuolla tavalla kovempia maita vastaan, tulee turpaan kovasti.

− Yritimme saada energiaa peliin, kun pelimme muuttui passiiviseksi. Kun momentum on kääntynyt vastustajalle, se on vaikea kääntää kuitenkin, Susijengin illan paras Salin kertoi Ylen haastattelussa.

− Pelasimme erinomaisesti kolme ensimmäistä neljännestä. Sitten menetimme energiamme, ensin puolustuksessa ja sitten hyökkäyksessä, Susijengin apuvalmentaja Jukka Toijala kertoi.

Voiton myötä Suomi nousi jatkoonpääsyviivan yläpuolelle ja lohkossaan kolmanneksi. Bosnialle tappio tiesi jo hyvin suurella varmuudella MM-kisaunelman karkaamista. Bosnian kirkkain tähti pelissä oli nuori superlupaus Dzanan Musa ja isokokoinen sentteri Jusuf Nurkic oli lopun kirissä todella isossa roolissa.

− Menetimme palloa liikaa ja he saivat avoimia heittoja nopeista vastahyökkäyksistä. Tiesimme kuinka hyviä heittäjiä heillä on, mutta annoimme heidän heittää liikaa. Lopussa lisäsimme aggressiivisuuttamme, minkä avulla saimme kirittyä, Bosnialle 14 pistettä tehnyt Elmedin Kikanovic kertoi.

− Korostimme ennen peliä nopeaa puolustukseen siirtymistä, Suomen hyviä heittäjiä ja pallonmenetyksiä ennen peliä. Olen tyytyväinen ainoastaan puolustuslevypallopeliimme. Pelasimme 30 minuuttia aika huonosti, mutta emme luovuttaneet missään vaiheessa. Tänään emme kuitenkaan ansainneet voittoa, Bosnian päävalmentaja Jasmin Repesa kertoi.

Suomen lohkon muissa otteluissa Bulgaria voitti kotonaan Ranskan ja Tshekki puolestaan kotikentällään Venäjän. Kaksi hieman yllättävää tulosta muodostavat lohkon jatkoonmenijöiden tilanteesta entistäkin kimurantimman.

Susijengi matkaa seuraavaksi Ranskan Montpellieriin, jossa sunnuntaina asettuu vastaan varmasti sisuuntunut isäntäjoukkue.