Susijengiltä keskinkertainen suoritus, tuloksena yllätystappio Islannille MM-karsinnassa

Suomen maajoukkueen taival MM-karsinnoissa ei näytä enää kovin ruusuiselta. Perjantain MM-karsintaottelu Reykjavikissa päättyi isäntä-Islannin 81-76-voittoon.

Ottelun tilastot

Tappion myötä Susijengi valahti omassa karsintalohkossaan viimeiselle sijalle. Ensimmäisen vaiheen lohkon jatkopaikka on yhä täysin saavutettavissa, mutta tie Kiinan MM-kisoihin alkaa näyttää pitkältä ja kiviseltä.

Ottelun ensimmäinen puoliaika käytiin erittäin tasaisissa merkeissä. Suurimman osan ajasta kummankaan joukkueen johto ei ylittänyt kolmea pistettä, mikä oli jo omiaan tuomaan huolia Susijengin valmennuspenkille, kun Suomi ei saanut montaakaan onnistunutta hyökkäystä perätysten aikaiseksi.

Susijengi näytti hallitsevalta ja selvästi paremmalta joukkueelta ottelussa oikeastaan vain noin neljän minuutin hetken ajan kolmannella neljänneksellä. Tuolloin Suomen johto parhaimmillaan kasvoi 10 pisteeseen, mutta senkin etumatkan Islanti sai kurottua nopeasti.

Viimeisen neljänneksen aluksi Islanti kiri takaa tasoihin parissa minuutissa. Sen jälkeen hetki hetkeltä alkoi Islannin voitto ja Susijengin tappio näyttää todennäköisemmältä. Suomen hyökkäyspeli ajautui väkinäisiin, pakotettuihin ratkaisuihin ja puolustuspäässä tuli kummallisia nukahduksia.

Lopulta Susijengin takaa-ajo ei tuottanut tulosta, kun yhtäkään puolustuspään kriittistä stoppia ei saatu edes vahingossa. Islannin kapellimestarina toimi koko ottelussa 26 pistettä takonut Martin Hermansson, jonka hartiat olivat varsinkin viimeisellä neljänneksellä leveät ja kantavat.

Suomen parhaat pistemiehet olivat 17 pinnaa tehnyt Jamar Wilson, kolmosilla 13 pistettä tehnyt Mikko Koivisto ja 14 pisteen Carl Lindbom. Avauskokoonpanon miehistä kukin kuitenkin oli vuorollaan kuumana pieniä hetkiä, mutta suurin osa ottelusta meni melko kylmästi.

Esimerkiksi Shawn Huff näytti pysäyttämättömältä ensimmäisellä neljänneksellä seitsemällä pisteellään, mutta sen jälkeen Susijengin kippari katosi varjoihin.

Susijengin vaihtopenkin miehistä jokaisen plusmiinus jäi negatiiviseen lukemaan ottelun päätteeksi. Penkin syvyys ei yksinkertaisesti riittänyt, kun Suomen tähtipelaajat eivät olleet mukana joukkueen kokoonpanossa.

– Islanti pelasi täsmälleen, kuten odotimme. Erittäin kovaa, erinomaisella asenteella ja energialla. He hakivat voimansa voittamalla irtopallotaistelut ja löysivät rytmiinsä. Islanti ansaitsee kaiken kunnioituksemme, kertoi Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann Koripalloliiton tiedotteessa.

– Mielestäni hallitsimme peliä 30 minuuttia, mutta neljännen jakson mustat hetket maksoivat meille voiton. Puhuimme jo ennen ottelua Islannin hurmoksesta ja siitä, kuinka vaikeaa on nousta, jos kotijoukkue saa hengen päälle kotiyleisönsä edessä. Siitäkin olimme nousemassa, mutta se ei riittänyt, pohti Mikko Koivisto Koripalloliiton kommenteissaan.

Tosiasiassa Susijengi ei hallinnut ottelua kuin korkeintaan neljän minuutin ajan. Suurimman osan ensimmäisestä puoliajasta Islanti oli ottelussa johtoasemassa, eikä kolmaskaan neljännes kokonaisuutena voinut jäädä kenenkään mieleen Suomen selvänä hallintana.

– Tiesimme kyllä, että Islanti tulisi pelaamaan kovaa kotiyleisönsä edessä. Me pelasimme hetkittäin hyvin, mutta olisimme tarvinneet ylimääräisen latauksen silloin, kun asiat eivät menneet meille suosiollisesti. Sitä ei tänään löytynyt, harmitteli Jamar Wilson.

Kotiyleisön edessä on luonnollisesti mukavampi pelata, mutta latauksen pitäisi löytyä joukkueen itsensä sisältä. Joukkueiden välinen tasoero oli pieni, kun Susijengi ei ollut matkassa parhaalla mahdollisella ryhmällään. Silti Suomella olisi pitänyt olla täysi mahdollisuus voittoon, jopa olla todennäköisyydet puolellaan.

Normaalisti penkiltä sisään tulevat miehet olivat nyt tärkeimpiä tähtiä, eikä suoritustaso yksinkertaisesti riittänyt. Tavallisesti penkkiä lämmittävät tai vain harjoitusringissä pyörivät pelaajat saivat merkityksellisiä peliminuutteja, eivätkä olleet vielä valmiita MM-karsintatasolle.

– Pelaamme näissä karsinnoissa erilaisella miehistöllä ja pelaajat erilaisissa rooleissa kuin tavallisesti. Tässä prosessissa kestää aikansa, että kaikki pystyvät mukautumaan ja kemiat pääsevät kohdalleen. Parin ylimääräisen avainpelaajan poissaolo ei helpottanut tehtävää, Dettmann summasi.

Susijengin urakka MM-karsinnoissa jatkuu sunnuntaina kotiottelulla Bulgariaa vastaan. Ottelu pelataan Helsingin Jäähallissa klo 18.30 ja se on myös katsottavissa suorana lähetyksenä Ylen TV2:lta.

Ottelun tähtihetket FIBA:n koosteessa

Katso Mikko Koiviston haastattelu

Osallistu keskusteluun Susijengistä Koripallo.comin foorumilla