Susijengin hurja kiri toi voiton Sveitsistä karmaisevan alun jälkeen − ”Vaikka taivumme, emme katkea”

Suomi nousi elintärkeässä EM-karsintaottelussa Fribourgissa voittoon Sveitsistä pelin päätösneljänneksellä. Susijengin peli oli koko ensimmäisen puoliajan umpisurkeaa, mutta huima loppukiri kantoi Suomen voittoon.

Sveitsi – Suomi 64-69
Ottelun tilastot

Ensimmäinen puoliaika oli huonointa Susijengin peliä vuosikausiin. Joukkue ei puolustanut kovinkaan hyvin ja oli hyökkäyspäässä täysin hukassa. Kolmen pisteen heitoista vain yksi viidestoista upposi koriin ja Suomelle tuli yli 11 minuutin jakso, jolloin maajoukkueemme ei tehnyt yhtäkään pelitilannekoria.

Jokin parempi vastustaja olisi nykäissyt avauspuoliajalla nähtyä Suomea vastaan 30 pisteen johdon, mutta Sveitsi ei kyennyt hyödyntämään katastrofivastustaan kuin 15 pisteen etumatkan verran. Tämä avasi Suomelle vielä toiselle puoliajalle oven raolleen päästä peliin mukaan.

Ja sen Suomi tekikin fantastisella tavalla. Puolustuspelin intensiteetti nousi tarvittavat pykälät, levypallopelaaminen oli kunnossa ja heitot hyökkäyspäässäkin alkoivat pudota sisään. Susijengin kiriä johdatti luonnollisesti tähtipelaajamme Sasu Salin (25p), mutta myös Edon Maxhunin (+17) ja Topias Palmin (9p) panos oli suuri.

Susijengi voitti päätösneljänneksen peräti 12 pisteellä ja nousi ensimmäistä kertaa johtoon reilut kaksi minuuttia ennen ottelun päätöstä. Jo siinä vaiheessa, kun Suomi oli saanut kirittyä itsensä kuuden pisteen päähän Sveitsistä, näytti siltä, että nousua ei enää voi mikään pysäyttää.

Näin Susijengi suoritti todellisen uroteon, sillä voitto Sveitsistä oli todella tärkeä EM-kisoihin selviämisen kannalta. Upea lopputulos Suomen plakkariin, vaikka joukkueen heittoprosentit (2p 37 %, 3p 25 %) olivat pelin päätteeksi murheelliset. Tosin Sveitsi avitti kiriä, kun joukkue heitti vapaaheittonsa historiallisen heikosti (14/31, 45 %).

− Aika monivaiheinen ottelu. Alku oli vaikea, ehkä hieman yliyrittämistä. En tiedä voiko pelata huonommin ensimmäistä puoliaikaa. Lopuksi pystyimme kasaamaan itsemme. Lähdimme pelaamaan yhden tilanteen kerrallaan, kapteeni Shawn Huff kertoi Ylen tv-haastattelussa.

− Lopuksi se pallokin alkoi mennä koriin.

− Tämä kertoo joukkueesta paljon. Meillä on tosi iso sydän. Vaikka taivumme, emme katkea, Huff päätti.

− Minusta tuntuu, että meillä oli paineita taustalla. Puoliajalla puhuimme pelaajien kesken, että ei meidän tarvitse pelata kuin omaa peliämme, Salin sanoi Ylen haastattelussa.

EM-karsinnoissa tulee seuraavaksi pitkä tauko, sillä seuraavan kerran Susijengi on tulessa vasta marraskuun loppupuolella. Kotiottelussa vastaan asettuu ensin Georgia 27.11. ja sitten Suomi matkaa vieraspeliin 30.11.