Susijengin mainio kiri ei aivan riittänyt, Saksa vei MM-karsintalohkon kärkipaikan

Vaikka tällä kertaa Suomi poikkeuksellisesti aloittikin MM-karsintaottelunsa Espoossa Saksaa vastaan erinomaisesti, joutui joukkue kirimään lopussa kaukaa vieraiden takaa. Rinnalle asti Susijengi pääsikin, mutta kaatui lopulta kuudella pisteellä, ja Saksa nappasi lohkon ykkössijan.

Suomi – Saksa 81-87
Ottelun tilastot

Suomelta nähtiin avauserässä sitä parasta mahdollista susipuolustusta. Susijengin johto kuitenkin hupeni puoliajan edetessä ja kääntyi tappioksi, kun Saksa heitti aivan hämmästyttävällä prosentilla.

Susijengi keräsi avauspuoliajalla peräti yhdeksän riistoa, kahdeksan hyökkäyslevypalloa ja menetti pallon itse vain kertaalleen. Mutta kun Saksa heitti korinsa 71 prosentin tarkkuudella ja pussitti kolmoset uskomattomat 9/11, ei Suomen paraskaan suoritus ollut riittävä.

Avauspuoliajan pelitilanneheitot olivat Suomen eduksi 42-24, jolloin olisi voinut luulla kotijoukkueen johdon olevan kaksinumeroinen. Toisen puoliajan aluksi alkoikin näyttää siltä, että Saksa kävelee Suomen yli. Isokokoisempi ja fyysisempi joukkue dominoi isäntiä hetkittäin.

– Siinä näkyi fyysisyyden ero toisella puoliajalla. Oli pieniä hetkiä, kun Saksa sai tehdä mitä halusi. Meillä ei ole varaa antaa sellaista tuon tasoiselle joukkueelle. He saivat liikaa vapaita heittoja ja siihen se kaatui, Susijengin paras pistemies Mikael Jantunen (20p) kertoi tv-haastattelussa.

Pelaajien kokoluokan lisäksi iso ero syntyi joukkueiden vaihtopenkkipelaajien suorituksessa. Suomelta Topias Palmi (16p) pelasi yhden parhaista otteluistaan maajoukkueessa, mutta muut penkkipelaajat saivat aikaiseksi vain neljä pistettä. Saksa taas sai penkiltään 32 pistettä.

209-senttinen Johannes Voigtmann (23/9/9s) oli Suomelle erityisen vaikea pideltävä ja takamies David Krämer (16p) upotti kolmosia vakuuttavasti.

Jantusen ja Palmin ohella Alex Murphy (16/5/3s) pelasi jälleen erittäin hyvin, kuten hän teki myös Israelia vastaan. Jo monien Susijengin kuvioista ulos laskema seuraotteluitaan Japanissa pelaava Murphy raivasi näissä kahdessa ottelussa itselleen jalansijaa MM-kisajoukkueeseen.

Sasu Salinilla oli heikompi heittopäivä (2/8) kaaren takaa. Edon Maxhuni pelasi hetkittäin hyvin, hetkittäin heikommin ja Susijengin ykköspelintekijän korilleajon yritys aivan ottelun loppuhetkillä oli epätoivoinen – lähes mikä tahansa muu ratkaisu olisi ollut parempi.

– Itseluottamuksella on iso osa. Kun onnistumisia on tullut sarjassa ja nyt maajoukkueessa, se kantaa hedelmää, Jantunen kertoi oman vahvan vireensä salaisuuden.

Ottelu päätti MM-karsinnat, joissa Susijengi oli varmistanut kisapaikkansa jo hyvän aikaa sitten. Myöskään lohkovoiton lipumisella Saksalle ei ole mitään käytännön merkitystä itse kisojen kannalta. Voitto olisi kyllä tuonut Suomen FIBA-rankingiin lisäpisteitä, jotka potentiaalisesti olisivat arvokkaita, kun MM-kisojen lohkoja arvotaan huhtikuussa.

Vielä siis ei ole selvillä missä korissa Suomi on arvonnoissa, keitä maita samaan lohkoon voi tulla tai edes sitä pelaako Susijengi kisansa Japanissa, Indonesiassa vai Filippiineillä.

– On hienoa päästä pelaamaan niitä pelejä ja haastaa itseään maailman parhaita pelaajia vastaan, Jantunen kuitenkin linjasi mietteitään tulevista kisoista.

Kun seurajoukkueiden kaudet ympäri maailmaa päättyvät myöhemmin keväällä, alkaakin kova taisto paikoista Susijengin MM-kisajoukkueeseen. Varma paikka ei ole kuin kourallisella pelaajia ja kesän valmistavissa maaotteluissa moni pelaaja saa tilaisuutensa näyttää taitojaan.