Susijengin sauma olympialaisiin on häviävän pieni – mutta se on olemassa

Suomi aloittaa tänään urakkansa olympiakarsintaturnauksessa, kun vastaan asettuu kolmella NBA-pelaajalla vahvistunut Bahama. Susijengin polku selvittää tiensä Pariisiin asti on mikroskooppisen kapea, mutta kirvestä ei ole syytä heittää kaivoon ennakkoon.

Kolmen joukkueen alkulohkoista kaksi parasta joukkuetta jatkavat pudotuspeleihin toisen lohkon kahta parasta maata vastaan. Susijengin pitää siis voittaa vähintään toinen kaksikosta Bahama-Puola, mieluiten luonnollisesti molemmat.

Suomi lähtee kumpaankin otteluun altavastaajana, mutta ei suinkaan ilman mahdollisuuksia. Bahama on yleisesti arvioitu suosikiksi noin 5-6 pisteen verran, mutta karibialaisten yllä on huomattavasti enemmän kysymysmerkkejä kuin Susijengillä.

Kolmea bahamalaisten NBA-pelaajaa (DeAndre Ayton, Eric Gordon, Buddy Hield) ei ole nähty juurikaan kentällä harjoitusotteluissa, pelaajien taso putoaa kuin jyrkänteeltä heidän jälkeensä ja varsinkin penkin päässä Susijengi on merkittävästi vahvempi ryhmä.

Puola on jo kovempi luu vastukseksi, mutta Suomen etuna on välipäivä otteluiden välissä, mitä puolalaiset eivät Valenciassa saa.

Molempien otteluiden voittamisen todennäköisyys on alle 10 prosenttia. Jatkoon Susijengi voi kuitenkin mennä myös voittamalla vain toisen vastustajistaan. Tämä vaatisi tietysti sitä, että Suomea vastaan tappion kokenut ryhmä häviää myös toisen ottelunsa.

Sille vaihtoehdolle, että kaikki kolme pelaavat ottelunsa ristiin ja Susijengin koriero on kahden parhaan joukossa, ei monen prosentin mahdollisuutta tule laskea.

Joka tapauksessa jatkopaikan mahdollisuus on kenties noin 25 prosentin luokkaa. Jos Susijengi tuon kerran neljästä tilaisuutensa käyttää, vastukset pudotuspeleissä ovat todella helposta äärimmäisen vaikeaan.

Kun toisessa lohkossa isäntämaa-Espanjan lisäksi ovat Angola ja Libanon, ennakkoasetelmia kuvaa melko hyvin se, että vedonlyöntitoimistojen kertoimien perusteella Espanja on näissä peleissä yli 40 pisteen suosikki – mikään muu kuin murskavoitto olisi siis valtava yllätys.

Riippuen siitä menisikö Susijengi jatkoon oman lohkonsa ykkösenä vai kakkosena, on joko ensin tarjolla helppo vastus ja sitten kivikova Espanja tai sama tie toisinpäin. Suomen ja toisen lohkon toisen jatkajan voimasuhteet ovat luokkaa 80/20, Espanjaa vastaan taas jo 20/80 mairittelisi Susijengiä melkoisesti.

Kaiken tämän matematiikan jälkeen Suomen olympiakisapaikan mahdollisuus on muutaman prosentin luokkaa.

Tähän Susijengin kapteeni Sasu Salin voisi lainata Dumb & Dumber –elokuvan tähteä Jim Carreya: ”So you’re telling me there’s a chance!”