Susijengin tulevaisuus on kirkas ja lupaava

Suomi pääsi EM-kisoissa kahdeksan parhaan joukkueen, ja pisti maailmanmestari-Espanjan koville puolivälieräottelussa ennen kuin joukkueen taival katkesi tappioon. Maajoukkueen tulevaisuus näyttää erinomaiselta.

Suomi oli Euroopan kahdeksan parhaan joukossa ja selvitti tänä kesänä karsintaotteluissa myös tiensä ensi vuoden MM-kisoihin. Sukupolvenvaihdos on toteutunut onnistuneesti, niin kentällä kuin valmennuksessa.

Susijengiä vuodesta 2004 alkaen valmentaneen – ja jo 1990-luvulla viisi vuotta vetäneen – Henrik Dettmannin urakka maajoukkueen peräsimessä päättyi kesällä. Vaikean siirtymän sijaan Lassi Tuovi on napannut fläppitaulusta kiinni täysin saumattomasti.

Tuovin johdolla maajoukkue selvisi upeasti jo kesän otteluissa MM-kisoihin, toista kertaa Suomen historiassa. Ja nyt Tuovi vei Susijengin pidemmälle EM-kisoissa kuin koskaan aiemmin.

Kentällä taas Petteri Koponen ja Shawn Huff antavat nyt tilaa nuoremmilleen. Sekin siirtymä näyttää sujuvan kuin tanssi, kun nuoria vastuunkantajia on jo kentällä ja myös uusia tulokkaita tarjolla.

Ei Suomi mikään koripallon suurvalta vielä ole, mutta mutasarjoista on noustu vakikisakävijäksi, ja vieläpä menestyjäksi. Enää ei kipuilla karsinnoista EM- ja MM-kisoihin ylipäänsä pääsemisen kanssa, vaan tavoitellaan – ihan tosissaan – mitaleita näissä karkeloissa.

– Olen ihan helvetin ylpeä joka jätkästä. Tää on yksi parhaista joukkueista, joissa olen saanut olla mukana. Ihan uskomattomia jätkiä, kaikki ovat valmiita tekemään sen oman tonttinsa. Suomen koripallolla on hieno tulevaisuus. Maajoukkue jää hyviin käsiin, Koponen kertoi peliuransa viimeisen ottelun jälkeen.

Huffilta taas löytyi helppo vastaus siihen, mikä hänen maajoukkueuransa aikana on muuttunut, kun nyt Susijengi kilvoittelee paikasta mitalipeleissä.

– Meillä on paremmat pelaajat. Se on yksinkertainen vastaus. Kulttuurin rakentaminen lähtee olosuhteista, valmennuksesta, harjoittelusta. Voittaminen lisää nälkää, ja sillä tavalla yritetään rakentaa sitä kulttuuria joka vuosi, Huffa sanoi.

Tuovi taas linjasi, miten Suomi pystyy ottamaan seuraavan loikan vielä korkeammalle tasolle.

– Teemme sitä joka minuutti. Annamme kokemuksia nuorille pelaajille joka minuutti, kun he pelasivat näissä kisoissa. Meidän pitää saada pelaajiamme kovempiin sarjoihin, pelaamaan kovempia otteluita ja saamaan kokemuksia sellaisesta pelistä, päävalmentaja sanoi.

Seuraavana horisontissa siintävät jo ensi elo-syyskuun MM-kisat sekä pidemmällä myös vuoden 2025 EM-kisat, joihin Suomi on saanut järjestettäväkseen yhden alkulohkoista. Mikä voisi ollakaan näiden EM-kisojen huumaa parempaa: tehdä se kotikentällä kymmentuhatpäisen 6. pelaajan edessä.