Koripallo.com

Koripallon EM-kilpailut 2013 Sloveniassa 4.-22.9

Viestejä
3 280
EUROBASKET 2013
eurobasket-2013un-maskotu-lipko-oldu.jpg

Pistetään kisoja koskeva yleiskeskustelu pystyyn. Täällä siis keskustelua yleisesti kisoihin liittyen; Suomen maajoukkueesta voidaan varmaankin keskustella täällä ja matkasuunnitelmista täällä.

Mikä on muuttunut viime kisoihin nähden? Varmaankin ainoa muutos, josta on puhuttu, on pelaajien lisääntyminen. Eli Slovenian kisoissa jokaisella joukkueella pitäisi olla mahdollisuus pitää kokoonpanossa 14 pelaajaa. Tästä uutisoitiin pari vuotta sitten, enkä tiedä, onko idea jo kuopattu. Pelaavassa kokoonpanossa on edelleen 12 pelaajaa ja valmentaja ilmoittaa tuntia ennen peliä lopullisen kokoonpanonsa.

Pelejä on neljällä paikkakunnalla: Ljubljana, Jesenice, Koper sekä Celje. Finaalit pelataan Ljubljanan Stožice areenalla, joka on osa suurempaa Stožicen urheilupuistoa. Puistoon on rakennettu myös jalkapallostadion, jota Slovenian maajoukkue käyttää kotiareenana. rakennushanke on kerännyt paljon positiivista palautetta ja kokonaisuudessaan varmaan ihan näyttävä nähtävyys. Jotain korruptiotakin taisi olla taustalla, mutta ei takerruta siihen, vaan antaa junan kulkea Balkanin tapaan.

Kisojen viralliset sivut löytyvät täältä. Televisioinnista joku tulee kuitenkin vammailemaan, joten vastataan siihenkin. Käsittääkseni oikeudet ovat Viasatilla ja tätä myöten Nelosella. Jim-kanava taitaa kuulua samaan klikkiin, joten ehkäpä muutama peli on mahdollista nähdä myös Jimin kautta viime kisojen tapaan, jos kaikki tähdet osuvat oikealle radalle. Todennäköisesti maksimissaan yksi peli näkyy maksuttomalla puolella, joten siitä pitää nauttia kuin tappaja-asteroidista.

Muutama sananen jokaisesta joukkueesta pl. Suomen-lohko, josta voisi jossain vaiheessa vetää jotain syväanalyyttisempää.

Lohko A
1. Ukraina
- Maalta löytyy muutama kova pelaaja (Fesenko, Pecherov, Lishouk) ja maa pystyy sisäpelaajillaan pistämään kenen tahansa tiukalle. Tehoja saataisiin enemmän irti, jos joukkueessa olisi myös tasokas takakenttä. Onkohan Ukrainan päävalmentaja kisojen kovimmalla CV:llä liikkeellä?

2. Iso-Britannia
- Ukrainan tapaan muutama tähtipelaaja (Deng, Gordon?) ja pari todella kovaa pelaajaa (Mensah-Bonsu, Clark, Freeland, Archibald). Pitkään maajoukkuetta ohjastanut Chris Finch ilmoitti eroavansa tehtävistään olympialaisten jälkeen. Oikeastaan Finch on ainoa maata valmentanut henkilö sen jälkeen, kun Iso-Britannian koripalloprojekti pyöräytettiin käyntiin kotiolympialaisten takia. Seuraajaa ei ole vielä ilmoitettu, jos sellaista tulee.

3. Ranska
- Pystyy keräämään eniten NBA-pelaajia kisamaista. Batum pelaa elämänsä parasta NBA-kautta ja Parker jaksaa vieläkin toteuttaa peliään samalla tasolla. Voisi olettaa Fournierin pelaavan ensimmäiset aikuisten arvokisansa. Voiko peli olla kauniimpaa, jos takakentällä häärivät De Colo, Fournier, Parker sekä Batum? Mestarikandidaatti.

4. Saksa
- Suurin kysymys lienee jaksaako Nowitzki vielä vetää yhdet arvokisat? Yhden pelaajan läsnäolo sijoittaa maan joko mitalipeleihin tai keskikastiin. Myös Kamanin pelaaminen lisäisi osakkeita. Saksalla on sukupolvenvaihdos, jonka johdosta Pleiss, Benzing sekä Zirbes tulevat nousemaan entistä vastuullisempiin tehtäviin. Myös Saksalla päävalmentaja on vaihtunut viime arvokisojen jälkeen Dirk Bauermannista Svetislav Pešićiin. Pienen tauon jälkeen maa palaa siis jugoslavialaiseen koripalloon.

5. Israel
- Israelin ongelmana on kauan ollut tasokkaan pelintekijän puuttuminen, mutta tällä hetkellä pulaa on kaikilla pelipaikoilla. Blu lopetti uransa, mikä lisäsi tuskaa edellisestään sisäpelaajien puutteeseen. Casspi tuntuu menevän tällä hetkellä harppauksia taaksepäin, eikä Eliyahu pysty enää kehittymään. Maalla ei ole näillä näkymin tulossa ketään junioriakaan muutaman vuoden säteellä.

6. Belgia
- Suomea vastaan nähty joukkue, joten siitä ei sen enempää. Joukkue lepää paljon Tabun, De Zeeuw'n sekä mahdollisesti Hervellen harteilla. Joku Mbenga olisi ihan kiva nähdä läpällä vielä maajoukkueessa.

Lohko B
7. Bosnia ja Hertsegovina
- Mirza, Mirza ja Mirza. Joukkueen tähdestä tuskin on epäselvyyttä, mutta hänenkin takaa löytyy kansainvälisesti todella kovia pelaajia. Wright, Dedovic sekä Sinanovic muodostavat tehokkaa trion Teletovicin takana. Lisäksi Bajramovic on kisojen sympaattisin pelaaja, mikäli vain osallistuu.

8. Liettua
- Johtajan on aika astua sivuun ja vastuuta nuoremmille. Huolestuttavaa on se, että Johtajan takana on vain Kalnietis, jonka peli on ajoittain todella holtitonta. Jotain Cizauskasia voiti kokeilla maajoukkueessa. Liettualla on todella hyvä joukkue, mutta jotain tuntuu puuttuvan takamiehen lisäksi. Mielelläni näkisin jonkun puhtaan heittäjän vielä Liettuan joukkueessa. Ikääntyvät Lavrinovicit jättävät suuren aukon, jota ainoastaan Valanciunas ei yksinään pysty täyttämään.

9. Makedonia
- McCalebb ilmeisesti jatkaa, mutta loukkaantumiset ovat näkyneet peliesityksissä. Lisäksi Ilievski sekä Antic ovat ilmoittautuneet jättäytyvänsä maajoukkueesta pois. Tämä on luonnollisesti katastrofi. Jäljelle jäävät Samardziski sekä Stojanovskin veljekset. Ei vakuuta.

10. Montenegro
- Montenegro voi hyvin selviytyä pudotuspeleihin asti, mikäli maa pystyy kasaamaan ideaalisen ryhmityksensä. Tällä tarkoitan Pekovicin, Dasicin, Vucevicin, Cookin sekä Dubljevicin läsnäoloa. Valmentajana on Suomessakin vaikuttanut Luka Pavicevic, joka pystyy toivottavasti rakentamaan koko pelisysteemin Pekovicin ympärille.

11. Serbia
- Maajoukkueen vaikeudet ovat jatkuneet ja Serbia pääsi vaivoin mukaan turnaukseen. Ivkovic mylläsi maajoukkuetta kunnolla ja mukana ovat junnumaajoukkueissa dominoineet Nedovic sekä Musli. Tästä huolimatta peli tulee pyörimään pääasiassa Teodosicin sekä Krsticin välillä, joten kaksikon hiljentämisellä pysähtyy myös Serbian hyökkäys. Savanovic on tällä hetkellä todella suuri kysymysmerkki.

12. Latvia
- Taso ei taida riittää 16. sijaa ylemmäksi. Joukkueen kaksi tärkeintä ovat huimin askelein kehittyvä Bertans sekä maan paras heittäjä Blums. Kristaps Valters ei taida enää vaikuttaa maajoukkueessa ja urakin alkaa olla parin vuoden päästä paketissa. Freimansilta pakko odottaa lisää tehoja.

Lohko C
13. Puola
- Kuten nähtiin, niin peli pyörii todella paljon Gortatin mielialan mukaan. Joukkue ei onnistunut karsintapeleissä, mutta voitti silti lohkonsa. Jos Gortatin vierelle lisätään vielä Lampe, niin twin towersin peli tuhoaa vastustajan. Ponitka, Ignerski sekä Koszarek tuovat lisää voimaa kaarelle.

14. Slovenia
- Slovenialla taitaa olla vuosikymmenen heikoin joukkue kasassa. Tällä hetkellä on vaikea spekuloida, ketä maajoukkueessa lopulta pelaa. Lakovic ei kelpaa enää seuralleen, Lorbek pelaa vaatimattomasti ja Nachbar on jälleen lähempänä eläköitymistä. Hyvä uutinen on se, että Nachbar on löytänyt peli-ilonsa uudelleen. Lisäksi Dragic on aina suhtautunut positiivisesti maajoukkuetoimintaan. Jagodnik, Smodis ja Becirovic taitavat olla tällä hetkellä jo antiikkia. Blazic (mikäli mahtuu maajoukkueeseen) sekä nuorempi Dragic voivat olla miellyttävä yllätys.

15. Espanja
- Espanja etsii tällä hetkellä kuumeisesti uutta maajoukkuevalmentajaa, mutta Scariolo saattaa myös jatkaa paikallaan. Seuraavan parin viikon aikana olemme asiasta viisastuneita. Mahdollista kokoonpanoa hahmoteltaessa Espanja luonnollisesti on kisojen ennakkosuosikki Ranskan kanssa. Rubio pääsee toivottavasti pelaamaan, eikä kokoonpanossa tuskin nähdä mitään suuria yllätyksiä. Onko Reyesille vielä tilaa kokoonpanossa?

16. Kroatia
- Maajoukkueessa on paljon potentiaalia parempaan saavutukseen, mitä viime EM-kisoissa nähtiin. Saric on jo esiintynyt maajoukkueessa ja parin vuoden päästä Kroatian paidassa tullaan näkemään todella kovia junioreita. Kun seuraa Himkin peliä, tekisi mieli nähdä Planinic vielä maajoukkueessa. Huhujen mukaan Vrankovic ei halunnut Planinicia maajoukkueeseen, mutta Repesan siirryttyä valmentajaksi muutoksia toivottavasti nähdään. Ukic, Bogdanovic, Popovic ja mahdollisesti Tomas ovat joukkueen kantava voima.

17. Tšekki
- Tšekiltä löytyy paljon kovia yksilöpelaajia, mutta jostain syystä maajoukkueeseen kaikkia ei ole saatu houkuteltua kasaan. Nyt muutaman arvokisattoman kauden jälkeen olisi mahdollista koota todella lahjakas joukko. Miltä kuulostaa Welsch, Barton, Vesely, Satoransky sekä Jelinek aloituksessa? Viisikon takaa ei löydy yhtä laadukasta pelaajistoa, mutta kovassa lohkossaan maa taistelee viimeisestä jatkopaikasta.

18. Georgia
- Olen yllättynyt, ettei Georgia pärjännyt viime kisoissa pudotuspeleihin asti. Maalla on todella laadukas joukkue Pachulian johtamassa joukkueessa. Shengelia sekä ostojenkki Pullen ovat vähintään Euroliiga-tasoa. Euroliiga-pelaajista Markoishvili, Sanikidze sekä Shermadini ovat todella arvostettuja ja taitavia. Myös 105 pistettä yhdessä ottelussa pussittanut Corey Fisher saattaa olla maajoukkueessa.
 
Viestejä
3 280
Vs: Koripallon EM-kilpailut 2013 Sloveniassa 4.-22.9

Venäjä, Kreikka ja Espanja ovat etsimässä uutta valmentajaa.

Venäjän valmentajasta ei ole ollut mitään suurempaa spekulaatiota, mutta Blatt ei enää jatka. Muistaakseni Koponen oli heittänyt jossain vaiheessa ilmoille Sergei Bazarevitsin nimen. Jos maa haluaa palata venäläiseen valmentajaan, niin Bazarevits voi olla vahva ehdokas. Toinen olisi varmaan Vasili Karasev tai peräti Jevgeni Pashutin.

Kreikalla Ilias Zourosin olympiakarsintojen katastrofi aiheutti miehelle potkut ja maa etsii siis uutta valmentajaa. Valmentajan nimi julkaistaan vielä tämän vuoden puolella. Maan koripalloliiton johtaja ilmoitti, että jotain vakavahenkisiä kartoituksia on tehty ja valmentajalla tulee olemaan "erinomainen tietämys eurooppalaisesta koripallosta, eurooppalaisen koripallon kehityksestä sekä kokemusta kreikkalaisesta koripallosta".

Näihin kehyksiin voisi ajatella Zeljko Obradovicia, joka on kuitenkin ilmoittanut, ettei halua valmentaa enää maajoukkuetasolla. Toisaalta Obradovicin ottaessa vastuun maajoukkueesta saattaisi myös Diamantidis innostua uudestaan maajoukkueesta. Obradovicin merkittävin perässähiihtäjä, Dimitris Itoudis, on Zeljkon kieltäytymisen myöten astunut spekulaatioihin. Onko Panagiotis Giannakis täysin kuopattu?

Iberian niemimaalla nimetään maan päävalmentaja tulevien viikkojen aikana. Scariolo taitaa olla ykköskandidaatti liiton papereissa, mutta mikään ei ole vielä virallista. Scariolon päävalmentaja-aikana Espanjan ainoa kauneusvirhe on 2010 kisojen pupellus, joten maa haluaa varmasti jatkaa Scariolon ohjauksessa. Toisaalta Scariolo olisi jo heitetty Milanosta pihalle, ellei seuran pitäisi sopimussyistä maksaa miljoonia potkujen sattuessa.
 
Viestejä
3 280
Vs: Koripallon EM-kilpailut 2013 Sloveniassa 4.-22.9

Saksalla Pesic ei jatkanut lyhyttä stinttiään maan päävalmentajana, vaan haluaa varmaankin keskittyä täysillä Bayern Müncheniin. Täten uudeksi valmentajaksi on osoitettu Frank Menz, joka ei ole koskaan valmentanut pääsarjatasolla. Meriitit puhukoon puolestaan. Ilmeisesti ollut kuitenkin hyvä juniorimaajoukkueissa.

http://www.kicker.de/news/basketball/startseite/578763/artikel_wie-erwartet_frank-menz-uebernimmt-die-nationalmannschaft.html

Venäjän, Kreikan ja Espanjan päävalmentajakartoituksissa on liikkunut melkoisia nimiä. Lopulliset nimet saattavat olla todella yllättäviä.
 
Viestejä
3 280
Vs: Koripallon EM-kilpailut 2013 Sloveniassa 4.-22.9

Venäjän penkin päähän oli ehdotettu Gregg Popovicia, joka kuitenkin kieltäytyi. En väitä, ettenkö olisi ollut housut mahlassa, mikäli tämä olisi toteutunut. Spurs pelaa NBA:n eurooppalaisinta koripalloa ja Popovic olisi sopinut ehkä parhaiten nykyisistä NBA-valmentajista Venäjän valmentajaksi.

Muita vaihtoehtoja ovat ex-Saksan maajoukkuekoutsi Bauermann sekä ex-Slovenian maajoukkuekoutsi Zdovc. Lisäksi Katsikaris, joka on tehnyt mieletöntä jälkeä Bilbaossa, on ollut mukana neuvotteluissa. Kovia nimiä.

Espanjalla valmentajavastuun ottaa Juan Antonio Orenga, jolla on kova pelaajaura takana. Viime vuosina hän on työskennellyt junnumaajoukkueissa sekä Scariolon perässähiihtäjänä. Ehkei niin yllättävä valinta.
 
Viestejä
3 280
Vs: Koripallon EM-kilpailut 2013 Sloveniassa 4.-22.9

Venäjä on mitä todennäköisimmin kallistumassa Katsikarisin puoleen. Valmentajana hän sai kovaa tulosta aikaan Bilbaon halvahkolla joukkueella ja tällä kaudella Bilbao on ollut paras seura Eurocupissa. Menee omalla asteikollani samaan luokkaan Spahijan, Trinchierin sekä Pianigianin kanssa näiden nuorien nousevien valmentajien kategoriassa.

Kreikan maajoukkueen valmentajakartoituksiin on ilmestynyt myös Andrea Trinchierin nimi. Mieshän valmentaa tällä hetkellä Cantua. En tiedä, miten mies vastaa näitä alkuperäisiä hakukriteerejä, joten olen hieman skeptinen. Myöskään Trinchierin valmentajafilosofia ei mielestäni sovi tyypilliseen Kreikan maajoukkueen pelityyliin. Kattellaan.

Trinchieri ensin myönsi, että häneen on otettu yhteyttä, mutta myöhemmin kumosi kokoaan väitteen. Toisaalta ensimmäinen "haastattelu" oli Kreikan Gazzettan käsialaa, joten tähän pitää suhtautua vähintäänkin skeptisesti.

Trinchieri:
And you have Dimitris Diamantidis. The most complete player in the world outside the NBA.
Kiitos.

Diamantidis ei ole pariin vuoteen viitsinyt pelata maajoukkueessa, mutta Kreikan liitto varmasti nuolee vaikka Dimitrisin välilihaa, jotta mies tulisi maajoukkueeseen. Spanoulis-Diamantidis-Zisis -takakenttä tulisi olemaan Euroopan paras. Entä mikä on Papaloukasin tilanne? Hänellä ei ole sopimusta kenenkään kanssa, mutta muistaakseni Theo harjoitteli Kreikassa jonkun seuran kanssa (oliko A2-seuran?). Hänelle voisi kaavailla jotain samanlaista roolia, mitä Smodisilla oli viimeisinä maajoukkuevuosinaan.
 
Viestejä
3 280
Vs: Koripallon EM-kilpailut 2013 Sloveniassa 4.-22.9

http://www.eurobasket2013.org/en/coid_SpcKTcR-IsI0qZ-2tsuNu3.articleMode_on.html

Suomeksi sanottuna tarkoittaa sitä, että Venäjä on ulkona mitalikamppailuista. Yksi kaikkien aikojen monipuolisimpia pelaajia maailmassa.

Katsikarisille riittää pähkäiltävää ensi kisoihin: otetaanko välivuosi ja ajetaan nuoria sisään vai tavoitellaanko mitaleita vielä tosissaan. Kallistunen jälkimmäisen vaihtoehdon puoleen. Uusi valmentaja sekä venäläinen vaatimustaso urheilussa jahtaavat varmasti parasta mahdollista sijoitusta. Toisaalta jonkinlaisella aikataululla voisi ajaa Kulaginia sekä Karasevia mukaan joukkueeseen.

EM-kisoissa avauskokoonpano tulee näyttämään tältä: Shved-Fridzon-Monya-Khyrpä-Mozgov/Kaun. Onhan tämäkin eroottinen skenaario, mutta penkiltä tulee ainoastaan kaksi tasokasta pelaajaa (Vorontsevich, Ponkrashov).
 
Viestejä
3 280
Vs: Koripallon EM-kilpailut 2013 Sloveniassa 4.-22.9

JoKaFan sanoi:
Väärä topiikki, mutta mitenkäs Rööris näet, mahtuuko hyvän kauden pelannut Bramos Kreikan jengiin?
Miksei mahtuisi? Pelasihan mies viime EM-kisoissakin 20 minuuttia per ottelu ja nyt on tapahtunut pelkkää kehitystä. Fyysisen preesensin vierelle mies on kehittänyt ihan hyvä heittouhankin.

Kreikalla samoista pelipaikoista kilpailevat varmaankin Papanikolaou, Vasileiadis sekä Kaimakoglou. Maajoukkueelle olisi todella tärkeää saada Diamantidis sekä Spanoulis mukaan. Mielestäni ei ole mahdotonta nähdä näillä lisäyksillä joukkuetta finaaliottelussa.

Ideaalitilanteessa Kreikan joukkue näyttäisi tältä. Näyttää paperilla ihan sairaalta:

1. Diamantidis, Spanoulis, Papaloukas
2. Zisis, Kalathes, Sloukas
3. Papanikolaou, Vasileiadis, Bramos
4. Fotsis, Printezis
5. Koufos, Sofo, Bourousis

Mielenkiintoista nähdä Trinchieri Kreikan peräsimessä, sillä mies on saanut Cantussa pelkkää hyvää aikaan. Itse rankkaan Trinchierin samalle tasolle vuoden 2010 Neven Spahijan kanssa.
 
Viestejä
564
Vs: Koripallon EM-kilpailut 2013 Sloveniassa 4.-22.9

Jos ei eilisen Euroliiga MVP esityksen jalkeen Spanoulis ole joukkueessa niin sitten on Kreikalla asiat erittain hyvin..
Toisaalta koskaan tieda jos pelaajilla on pienia loukkaantumisia ja sen takia jaavat pois turnauksesta.
Papanikolau on pelaaja jolta ehka itse odoittaisin enemman - jotenkin aina jaa sellainen tunne etta han olisi voinut enemmankin tehda peleissa joita itse olen nahnyt hanelta..
 
Viestejä
3 280
Vs: Koripallon EM-kilpailut 2013 Sloveniassa 4.-22.9

GooGaBu sanoi:
Jos ei eilisen Euroliiga MVP esityksen jalkeen Spanoulis ole joukkueessa niin sitten on Kreikalla asiat erittain hyvin..
Toisaalta koskaan tieda jos pelaajilla on pienia loukkaantumisia ja sen takia jaavat pois turnauksesta.
Papanikolau on pelaaja jolta ehka itse odoittaisin enemman - jotenkin aina jaa sellainen tunne etta han olisi voinut enemmankin tehda peleissa joita itse olen nahnyt hanelta..
Suurin syy siihen, miksei Spanoulis olisi mukana joukkueessa, paljastuu tästä linkistä:
http://www.euroleague.net/main/statistics?mode=Leaders&entity=Players&seasonmode=Single&seasoncode=E2012&cat=TimePlayed&agg=Accumulated

Ikää Spanoulisillakin on jo 30, hiusraja karkaa kiihtyvää vauhtia ja viime EM-kisat jäivät väliin loukkaantumisen takia. Lisäksi syy, miksei Diamantidis ole ollut mukana arvokisoissa, selviää myös samasta linkistä. Olisihan tuo nyt aivan eeppisen kova takakenttä, jos molemmat miehet lupautuisivat mukaan kisoihin. Harmi, ettei Diamantidis ole kolmeen vuoteen pelannut maajoukkueessa.

Papanikolaoun tulisi kehittää 1-1 -peliään, mikäli hän haluaa vielä joku päivä päästä NBA:han. Tosin röyhkeyttä on tullut rutkasti lisää korilleajoihin ja henkilökohtaisesti jouduin vaihtamaan final fourin aikana kalsarit pariin otteeseen baseline-donkkien jälkeen.

Kreikan kultainen 1989-1991 vuosina syntynyt ikäluokka, joka voitti junioreissa kaiken (lähinnä 1990 syntynyt ikäluokka), tulee nyt kovalla rintamalla maajoukkueeseen. Sloukas ja Papanikolaou olivat avainpelaajia tämän vuoden Euroliiga-mestaruudessa. Mantzarisin kausi pysähtyi loukkaantumiseen, mutta Koufos ja Kalathes ovat pelanneet kovan kauden. Toivottavasti Pappas sekä Giankovits nähdään joskus maajoukkueessa. Molemmat miehet ovat olleet tällä kaudella Panionisin avainpelaajia ja joukkue onkin Kreikan liigassa kahden suuren takana kolmantena.
 
Viestejä
3 280
Vs: Koripallon EM-kilpailut 2013 Sloveniassa 4.-22.9

Ruotsi on saamassa molemmat NBA-pelaajansa mukaan EM-kisoihin. Jerebko on yleensä edustanut maataan vaikka B-divisioonassa, mutta Taylorilla on edessä ensimmäiset ottelut. EM-kisoissa Ruotsi voisi ideaalitilanteessa koota seuraavanlaisen joukkueen:

1. Grant, Massamba, Person
2. Gaddefors, Saks, (Eriksson)
3. Taylor, Rush
4. Jerebko, Måraker
5. Kjellbom, (Engström?)
+2 muuta

Puolalta Gortat ja Lampe nähdään ilmeisesti jälleen maajoukkueessa samaan aikaan. Myös Kelati nähdään pienen tauon jälkeen maajoukkueessa. Mieshän ei ollut mukana EM-karsinnoissa, mutta oli viime EM-kisoissa joukkueen ainoa "nimimies".
 
Viestejä
3 280
Vs: Koripallon EM-kilpailut 2013 Sloveniassa 4.-22.9

Jonkinlainen makasiini-tyyppinen lehti Slovenian liitolta EM-kilpailuihin liittyen. Eipä tuossa mitään ihmeellistä ole - aika mainostyyppinen julkaisu.

http://www.kzs.si/magazin

Juttu Suomen karsintajoukkueesta EM-kisojen virallisilla sivuilla. Eipä tässäkään mitään tajunnanräjäyttävää informaatiota ole.

http://www.eurobasket2013.org/en/coid_fG-xoUO-I2crlZMgVOPNl0.articleMode_on.html

Tällä hetkellä kisoista ovat jäämässä Venäjältä Kaun, Khyrpä, Kirilenko sekä Espanjalta Gasol P ja mahdollisesti myös Gasol M. Synkkää, synkkää.

Kroatialta Popovic sekä Planinic eivät ole mukana. Planinicin kannalta tämä on harmi, sillä vihdoinkin penkin päässä istuisi valmentaja, jolla ei ole henkilökohtaista sotaa miestä vastaan. Toisaalta nyt on mahdollisuus ajaa Kroatian nuoria pelaajia sisään ja tällä hetkellä maalta löytyy todella lahjakas 1990-luvun ikäluokka.
 
Viestejä
111
Vs: Koripallon EM-kilpailut 2013 Sloveniassa 4.-22.9

Jännä nähdä miten käy itänaapurin poikien. Khyrpän, AK:n ja Kaunin poisjäänti on ollut tiedossa, mutta tämän viikkoinen valmentajavaihto tuli vähä yllättäen. Uudeksi koutsiksi nostettu Karasev äskettäin johdatti maan Universiadien voittoon, mutta riittääkö suht pieni valmentajakokemus näihi karkeloihin?

Toinen mielenkiintoinen asia on se, että osa jätkistä kävi läpi kuntotarkastuksen ja reenaavat leirillä kun taas Mozgov, Fridzon ja Shved keskittyvät lähinnä #instadaily päivittämiseen ja Rivieralla dokaamiseen. Jännä nähdä miten käy. Semmosen käsityksen saanut, että liittyvät elokuun alusta rinkiin mukaan, mutta ihmeellisiä vapauksia.

Miten nuoret Karasev, Kulagin ja Antonon pärjäävät mukana ja miten pitkälle tolla ringillä päästään. Suht hyvä kokoonpano on edelleen, vaikka Kirilenko ja Khryapa eivät olekaan mukana.
 
Viestejä
32
Vs: Koripallon EM-kilpailut 2013 Sloveniassa 4.-22.9

Mitä mitä !!!!

Nyt osui kohdalle linkki joka kertoo että NelonenPro on sivussa EM-kisoista ja Eurokoripallosta.

Viime viikolla tilasin (ja jouduin sitoutumaan vuodeksi) Nelosaen paketin 19.95/kk. Googletin juuri noita, ja likit vahvistivat näkyvyyden. Mutta eipä enää, sopimus Viasatin kanssa loppuu 31.8.

Nyt lyö kyllä tyhjää. Jälelle jäi vain NBA. Kendo ei kiinnosta. Sikamaista kun ero Viastatista tulee sitoutumiseni jälkeen. Pitää koittaa perua koko tiaus....
 
Viestejä
423
Vs: Koripallon EM-kilpailut 2013 Sloveniassa 4.-22.9

Asiakatsomo sanoi:
Mitä mitä !!!!

Nyt osui kohdalle linkki joka kertoo että NelonenPro on sivussa EM-kisoista ja Eurokoripallosta.

Viime viikolla tilasin (ja jouduin sitoutumaan vuodeksi) Nelosaen paketin 19.95/kk. Googletin juuri noita, ja likit vahvistivat näkyvyyden. Mutta eipä enää, sopimus Viasatin kanssa loppuu 31.8.

Nyt lyö kyllä tyhjää. Jälelle jäi vain NBA. Kendo ei kiinnosta. Sikamaista kun ero Viastatista tulee sitoutumiseni jälkeen. Pitää koittaa perua koko tiaus....

Kyllähän se peruutus noilla tiedoilla pitäisi onnistua. Jos ei, niin johonkin ylempään tahoon yhteys.
 
Viestejä
1 215
Vs: Koripallon EM-kilpailut 2013 Sloveniassa 4.-22.9

Eikös niissä ole 14 päivän "palautus"oikeus?
 
Viestejä
9 123
Vs: Koripallon EM-kilpailut 2013 Sloveniassa 4.-22.9

Hämmennyin kovasti, kun luin Urheilusanomista tänään töissä ruokatunnilla ollessani, että Turkin kompastuskivi on yksinomaan Ersan Ilyasovan ego. Onko tosiaan näin? Olen kovin yllättynyt, koska NBA:ssa Ersan on joukkuepelaajan esikuva, joka pelaa todellakin joukkueelle eikä itselleen.
 
Viestejä
889
Vs: Koripallon EM-kilpailut 2013 Sloveniassa 4.-22.9

Ei. Turkin kompastuskivi on se, ettei joukkueessa ole kunnon pointtia ruokkimaan palloa 215-senttisille joukkuekavereilleen.
 
Viestejä
1 754
Vs: Koripallon EM-kilpailut 2013 Sloveniassa 4.-22.9

Kisojen alkuun on alle enää alle kaksi päivää. Eiköhän se nyt ole korkea ennakoida kisoja myös muiden joukkueiden kuin Suomen näkökulmasta. Ohessa pientä pohdintaa kisojen suurimmista menestyjäsuosikeista.

Suosikit:

parker.jpg


Espanja

SPA.png


Viimeisimmät harjoitusottelut:
Espanja – Puola 70-66
Espanja – Saksa 85-54
Espanja – Makedonia 66-61
Espanja – Makedonia 77-55
Espanja – Ranska 85-76
Ranska – Espanja 84-85
Espanja – Iso-Britannia 80-67

Tärkeimmät pelaajat: Marc Gasol, Ricky Rubio, Jose Calderon, Rudy Fernandez, Sergio Llull, Victor Claver.

Jos Espanjan pelaajamateriaalia katselee pelipaikoittain, ei ole kovinkaan hankalaa huomata, missä Iberialaisten suurin puute on tänä vuonna, nimittäin korin alla. Tai tämä on ainakin yleisesti vallalla oleva käsitys, vaikka sentterin paikalle on toki asettaa luultavasti kisojen kovin miehitys, Marc Gasol ja Fran Vasqu… tai no, pelkkä Marc riittää. NBA:n vuoden puolustuspelaajaksi valittu Gasol ankkuroi koollaan ja älykkyydellään Espanjan puolustuksen sen verran napakasti, etteivät Calderoninkaan isot minuutit pääse kostautumaan pakkipäässä. Hyökkäyksessä Gasol on Espanjan isoista miehistä ainoa korintekouhka, mutta repertuaaria onkin sitten muuhunkin kuin pelkkään korinalusjörnimiseen, sillä varvistushypärillä taitaa olla euroviivoilla kantamaa ihan kaaren taakse asti, ja mielestäni ainoastaan Marcin isoveljestä ja Joakim Noahista voidaan koko maailman tasolla puhua samassa yhteydessä, kun keskustellaan parhaiten syöttävistä isoista pelaajista.

Aikaisempiin Espanjan menestyskisoihin verrattuna erona on tällä kertaa tietysti se, ettei Marcilla ole korinalustoilla kaveria jolle palloa jakaa, kun Pau ei kisoissa ole mukana. Kun Felipe Reyeskin jättää skabat väliin, on nelospaikka Espanjan ylivoimaisesti huterimmalla pohjalla oleva pelipaikka tänä vuonna. Avauksen paikan ottanee viime kaudella kauden Portlandissa pelannut Victor Claver, ellei menneen kauden konttaus jatku maajoukkueessakin niin pahasti, että sieltä jotain Pablo Aguilaria pitää nostaa viisikkoon. Periaatteessa Claver olisi täydellinen pelaaja Marcin rinnalle; liikkuva SF/PF kombo, jolla on heittouhkaa kauempaakin ja kykyä laittaa palloa myös lattiaan. Claveria pidettiin aikanaan ihan mielettömänä talenttina, joka ei kuitenkaan koskaan ole onnistunut lunastamaan odotuksia. Nyt olisi näytönpaikkaa tarjolla niin paljon kuin ikinä tarvitsee. Joko läpimurto maajoukkueessa tapahtuu vihdoin? Jos ei, saattaapi luotettavan korinaluskaksikon puute kostautua mestaruuksista pelattaessa. ”Ei Garbajosaa, ei seksikoripalloa”, siis. Ellei sitten mattbonnermaista Pablo Aguilaria päästetä irti kankeampana versiona Garbajosasta.

Takakentällä pullat ovat uunissa loistavasti. Rubio, Calderon ja Rodriguez pyörittävät peliä, Llull ja Fernandez tuovat atleettisuudellaan ulottuvuuksia laiturin paikalle ja San Emeterio on aina luotettava roskaduunari/heittäjä isoissa paikoissa. Noista kuudesta pelaajasta pystyy muodostamaan kombinaatioita ihan oikeasti minkälaiseen pelityylin- ja tempoon tahansa. Ilmeisesti myös Alex Mumbru on kaivautunut naftaliinista vielä maajoukkueen palvelukseen, mutta kovin suurta roolia tuskin on tarjolla, ellei sitten kenttää levittävänä nelospaikan miehenä.

Joukkueen uusi valmentaja Juan Orenga joutuu muuttamaan pelityyliä aikaisemmista kisoista, kun korinalla ei ole enää veljeksiä dominoimassa eikä toisaalta Navarroa pelastamassa epäonnistuneita hyökkäyksiä älyttömillä heitoillaan. Harjoitusotteluissa Spanskien hyökkäys on perustunut pitkälti Calderon/Rubio - Marc kahden miehen palloskriinipeleihin, jotka ovat varsinkin heittouhkaisen Calderonin kanssa näyttäneet todella tehokkailta. Espanjalla on kentällä kaikissa tilanteissa niin paljon luovuutta ja syöttötaitoa, ettei korientekemisen pitäisi kisoissa olla suurikaan ongelma, kunhan kaukoheittäjien ruuti on sen verran märkää, että Marcille jää tilaa operoida olkapäihän ja korinalustalle. Lisäksi Rubio-Llull-Fernandez kolmikon pitäisi tarvittaessa pystyä juoksemaan tehokkaita nopeita hyökkäyksiä.

Arvio: Mestari kunnes toisin todistetaan.

Ranska

FRA.png


Viimeisimmät harjoitusottelut:
Ranska – Kroatia 92-60
Ranska – Kreikka 67-79
Ranska – Serbia 78-74
Ranska – Georgia 86-71
Espanja – Ranska 85-76
Ranska – Espanja 84-85

Tärkeimmät pelaajat: Tony Parker, Boris Diaw, Nicolas Batum, Nando De Colo, Johan Petro, Mickael Gelabale

France goes as Tony Parker goes, on homman juju kaikessa yksinkertaisuudessaan. Kuten viime vuonna ennen olympialaisia kirjoitin Ranskan joukkueesta, ryhmä on käytännössä Parker + atleettisia viimeistelijöitä, joiden homma on puolustaa kovaa ja laittaa palloa mukiin Parkerin passeista. Kisojen kakkossuosiksi Ranska on pelottavankin riippuvainen yksittäisestä pelaajasta, mutta toisaalta menestyspaineiden asettaminen maailman parhaan tai toisiksi parhaan pelintekijän harteille ei ole mikään huono 4€ betsi. Pitää kylläkin muistaa, että Parker on ajoittain ollut eurosäännöillä vaikeuksissa, kun puolustukset pystyvät aggressiivisella apupuolustuksella lataamaan ison määrän lihaa maalatulle alueelle vaikeuttaen penetraatiota esim. palloskriinitilanteista. Kysy vaikka Dettmannilta. Keskimatkan hyppyheiton pudotessa TP on tottakai pysäyttämätön missä päin maailmaa tahansa, oli apupakkia tai ei. Jos Ranska olisi San Antonio Spurs, Parker olisi Tony Parker.

Vaikka Collet jätti käsittämättömällä tavalla valitsematta Denverissä menneellä kaudella lupaavia otteita esittäneen Evan Fournierin joukkueeseen, löytyy joukkueesta kuitenkin laatupelaajia takakentän muille paikoille De Colon, Diotin, Gelabalen ja Heurtelin muodossa. Harjoitusotteluiden perusteella Gelabale näyttää ottaneen aloittavan kakkosen paikan, mutta De Colon pallonkäsittelyä, heittoa ja oivaltavia syöttöjä tullaan tarvitsemaan – varsinkin Parkerin ottaessa huilia. Gelabale ei pelaajana ole läheskään De Colon tasolla viihdearvoltaan, mutta hyvänä heittäjänä ja pakittajana on aina käyttökelpoinen. Jos Ranska olisi San Antonio Spurs, De Colo olisi Manu Ginobili tai Nando De Colo ja Gelabale Danny Green.

Ulkopaikkojen kolmikon täydentää Portlandin monipuolinen Nicolas Batum. Batumin pelissä ei Euroopan tasolla oikeastaan ole heikkouksia - fysiikka, puolustus, heittäminen, syöttäminen, jopa pallonkäsittely ovat kaikki erinomaisella tasolla. Kuten kaikissa pelaamissaan joukkueissa, Batumin rooli Ranskalle on toimia lähinnä sveitsiläisenä linkkarina, jolle voidaan tarvittaessa delegoida mikä vaan rooli kummassa päässä kenttää tahansa. Löi NBA:ssa orastavasti läpi menneellä kaudella, dominointia todennäköisesti odotettavissa myös EM-kisoissa. Jos Ranska olisi San Antonio Spurs, Batum olisi Kawhi Leonard.

Kulttihahmo-Diaw on tietysti patonkien ykkösoptio isoista miehistä. Boorisilla on Parkerin kanssa kemiat kunnossa, vaikka muutama kilo ylimääräistä saattaakin taas vatsan ympärillä olla. Diaw’n rinnalla rymistelevät Johan Petro ja Florent Pietrus tuomassa kovuutta, Joffrey Lauvergne mielenkiintoisen taitopaletin ja Alexis Ajinca pitkiä raajoja. Itse asiassa Ajincan peli on menneellä kaudella ja harjoitusotteluissa näyttänyt yllättävän päämäärätietoiselta, joten jos Ajincasta on puolustuksen ankkuriksi myös EM-kisatasolla ja hypäri on kondiksessa, voisi viisikko Parker-De Colo-Batum-Diaw-Ajinca pelata aika seksikästä hyökkäyspeliä. Yksi Joakim Noah olisi tietysti ”ihan kiva”, muttei Ranskalla nykyiselläänkään mitään hätää ole korinalustoilla. Jos Ranska olisi San Antonio Spurs, Diaw olisi Boris Diaw, Petro Tiago Splitter ja Ajinca... Tim Duncan. Perkele.

Maalla kävi tuuri myös lohkoarvonnoissa: Belgian, Israelin, Saksan, Ukrainan ja Iso-Britannian pitäisi kaatua kakkosmiehitykselläkin, joten Ranska päässee jatkopeleihin kaikista huippumaista freeseimpänä. Jatkolohkossakin vastaan asettuu vain Liettua ja Makedonia parhaista maista.

Arvio: Noahin päässä mestaruudesta. Kakkonen.


Haastajat:

Hellas_SPANOULIS_LITHUANIA.jpg


Liettua

LTU.png


Viimeisimmät harjoitusottelut:
Liettua – Ruotsi 97-69
Makedonia – Liettua 50-62
Liettua – Suomi 78-76
Liettua - Venäjä 82-51
Liettua – Tsekki 69-55
Italia – Liettua 63-79
Liettua – Kreikka 62-80
Bosnia-Herzegovina – Liettua 73-94

Tärkeimmät pelaajat: Jonas Valanciunas, Donatas Motiejunas, Linas Kleiza, Mantas Kalnietis, Jonas Maciulis, Martynas Pocius

Aina sympaattinen koripallon luvattu maa Liettua lähtee näihin kisoihin pitkälti samoilla askelmerkeillä kuin arvokisoihin yleensä. Pelaajistossa ei ole muiden maiden tyyliin yksittäisiä supertähtiä käytettävissä, vaan menestyksen elinehto on ennen kaikkea kurinalainen joukkuepelaaminen molemmissa päissä kenttää. Liettuan tilanne muihin menestyjäsuosikkeihin on siinä mielessä edullinen, että maa on saanut kisoihin kaikki haluamansa pelaajat, eivätkä loukkaantumisetkaan ole toistaiseksi riivanneet.

Nykyjoukkueen vahvuudet ovat ehdottomasti isossa kalustossa. Viime kaudella NBA:ssa väläytellyt Jonas Valanciunas on Eurooppalaisen koripallon suurimpia lupauksia ja Donatas Motiejunas onnistuu aina ajoittain pelaamaan monipuolisen taitopalenttinsa mahdollistamalla tasollakin. Näiden superjunnujen taakse kun on vielä heittää luotettava Javtokas ja kokeneet Lavrinovicin veljekset, on Liettualla yksi kisojen parhaista korinalusrotaatioista käytettävissään. Kazlauskas on ajoittain tykännyt peluuttaa myös Kleizaa nelospaikalla harjoituspeleissä.

Jos Liettua aikoo tosissaan pelata mestaruudesta, Valanciunasilta tarvitaan dominointia sekä hyökkäyksessä että puolustuksessa ja levypalloissakin, mutta ennen kaikkea hyökkäyksessä. Toistaiseksi Valanciunasin ei ole urallaan aikuisten peleissä tarvinnut kantaa vielä kovinkaan suurta roolia hyökkäyksen keskipisteenä, mutta nyt taitaa olla aika ottaa askel eteenpäin. Liettua kaipaa nimittäin kipeästi toista legitiimiä korintekouhkaa Carmelo Anth… eiku Kleizan tilalle, jottei Liettuan joukkuekeskeisen koripallokulttuurin nimim. "King James" pääse ottamaan koko joukkuetta haltuun "yksilö > joukkue" ajatusmaailmallaan. Harjoituspeleissä tämä hyökkäyksen vastuunkanto ei Valanciunasilta ole vielä sujunut täydellisesti, osittain syynä on nuorukaisen toistaiseksi hieman kehittymätön kyky syöttää tuplauksesta ulos, mutta merkittävänä tekijänä JV:n tuskailussa on ollut myös Liettuan takamiesten välillä täysin olematon kyky antaa yksinkertaisia sisäänsyöttöjä oikeaan aikaan ja paikkaan.

Motiejunasin pitäisi teoriassa sopia mainiosti rymistelevän Valanciunasin rinnalle, mutta joku kaverin pelissä on pahasti ollut vialla ainakin harjoitusotteluissa. Motiejunas ei tunnu millään keksivän, miten saisi heittokykyään ja liikkuvuuttaan hyödynnettyä parhaiten, vaan pelaaminen näyttää usein laiskanpulskealta seisoskelulta kädet taskussa. Ehkä kisoissa sitten?

Takakentällä homma meneekin Liettuan osalta kiharaisemmaksi. Jasikeviciusin lyötyä tossut naulaan ainakin maajoukkueen osalta maalta puuttuu johtava pelintekijä käytännössä kokonaan. Lopulliseen ryhmään on nimetty vain kaksi kunnollista pelintekijää, joista toinen on holtiton Kalnietis ja toinen keskinkertainen Delininkaitis. Varsinkin Kalnietisin harteille kasautuva vastuu on mielettömän suuri – pysyykö homma kädessä jos nopeita hyökkäyksiä ja korilleajoja ei päästä juoksemaan helposti? Delininkaitis tuo toisaalta paljon kaivattua heittokykyä ja rauhallisuutta, mikäli Kalnietisin kisoista tulee mahalasku, mutten millään jaksa uskoa Liettuan menestykseen, jos Delininkaitisia joudutaan peluuttamaan isoja minuutteja ratkaisevassa roolissa.

Laiturin paikoille Liettualla on käytettävissä kolme hyödyllistä roolipelaajaa, monipuoliset Seibutis ja Pocius sekä härkämäinen Maciulis, ja lisäksi Kleiza, joka ei ainakaan omassa päässään kuulu roolipelaajien joukkoon. Mielenkiintoista nähdä Kazlauskasin filosofia Kleizan kohdalla – peluutetaanko miestä kolmos- vai nelospaikalla ja kuinka suurta roolia hyökkäyksessä annetaan.

Arvio: Hinaa itsensä väkisin mitalipeleihin, missä bensa loppuu kuitenkin auttamatta kesken.

Kreikka
GRE.png


Viimeisimmät harjoitusottelut:

Makedonia – Kreikka 77-75
Kreikka – Bosnia-Herzegovina 84-90
Saksa – Kreikka 62-78
Kreikka – Bosnia-Herzegovina 88-71
Liettua – Kreikka 62-80
Kreikka – Italia 79-65

Tärkeimmät pelaajat: Vassilis Spanoulis, Nikos Zisis, Kostas Papanikolaou, Giorgios Printezis, Antonis Fotsis, Ioannis Bouroussis.

Kreikan joukkue on rakenteltaan melko samantyyppinen Liettuan joukkueen kanssa, tosin sillä erotuksella, että Kreikan johtava pelaaja löytyy takakentältä etukentän sijaan. Eli siis isoa kalustoa löytyy vaikka minkälaista vaihtoehtoa, mutta laadukkaita takamiehiä ei kisaryhmässä ole kovin montaa. Itse asiassa Spanoulis, Zisis, Sloukas ja Bramos ovat ainoat pelaajat, joita voi täydellä luotolla edes peluuttaa ykkös- tai kakkospaikalla. Zisis ja varsinkin Spanoulis ovat toki huikeita pelaajia, mutta turnauskestävyyttä näiltä herroilta vaaditaan, kun neljän miehen takakentän rotaatiolla aiotaan vääntää mestaruuteen vaadittavat 11 ottelua kahdessa ja puolessa viikossa.

Pikkulaiturin paikalle on pari mielenkiintoista nimeä, ennen kaikkea todellisen läpimurron partaalla oleva Barcelonaan siirtynyt Papanikolaou ja luotettava Perperoglou. Laatukaksikko.

Etukentällä onkin sitten varaa mistä valita: Bouroussis, Printezis, harjoituspeleissä loistanut Mavrokefalidis ja joukkueen kapteeni Fotsis mahtuisivat minkä tahansa joukkueen kisamiehistöön monipuolisine taitoineen. Nelospaikalla voidaan käyttää myös Kaimakogloun tai Papanikolaoun heittouhkaa tarvittaessa, joten homma loistavassa kuosissa täällä.

Ikävä kyllä kukaan Kreikan isoista pelaajista ei ole kovinkaan hyvä korinaluspuolustaja, mikä saattaa koitua kohtalokkaaksi loppupeleissä, kun Marcia tai Parkerin ajoja pitäisi saada pysäytettyä. Nykykoriksessa hyvin puolustavat isot miehet ovat elintärkeitä, joten yhtä Kosta Koufosta olisi Kreikka kipeästi voinut käyttää. Kun isojen kyseenalaiseen korinsuojelukykyyn lisätään vielä se, että valtavaa hyökkäyslastia kantavat Spanoulis ja Zisis eivät vähemmälläkään hyökkäysvastuulla olisi maatamullistavia puolustajia, on Kreikan pakkipää mielestäni yksinkertaisesti liian hatara mestaruuteen.

Hyökkäyspäässä Kreikka on harjoituspeleissä pyrkinyt levittämään kenttää kolmella pelaajalla niin paljon kuin mahdollista antaakseen Spanoulisille ja Zisisille tilaa operoida palloskriinejä senttereiden kanssa. Harmittavasti Kreikan sinänsä monipuolisesta sentterikalustosta kukaan ei ole mikään sofomainen rolliuhka, joka imee puolustajia puoleensa mustan aukon tavoin, vaan pelaajien avut parhaat löytyvät vähän muualta. Yhtä Kosta Koufousia olisi siis Kreikka kipeästi voinut käyttää täälläkin.

Tästä huolimatta Kreikka pystynee latomaan taululle pisteitä täysin riittävää tahtia, sen verran hyvin joukkueesta löytyy heitto- ja syöttötaitoa sekä etu- että takakentältä. Plus Papanikolaou heittänee tärkeissä peleissä sen kiintiöt 5+ kolmosta. Spanoulisilta vaaditaan totta kai paljon jouhevan hyökkäyspelin luomiseksi, mutta sitä en pidä kovinkaan suurena ongelmana, niin hyvä Spanoulis parhaimmillaan on.

Arvio: Hyökkäyspotentiaalia riittäisi, mutta defence wins championships. Pronssiotteluun.

Turkki
TUR.png

Viimeisimmät harjoitusottelut:
Turkki – Ukraina 72-64
Turkki – Tsekki 75-68
Turkki – Tsekki 110-100
Turkki – Belgia 77-53
Turkki – Kroatia 81-52
Turkki – Serbia 72-78
Turkki – Puola 81-68

Tärkeimmät pelaajat: Hedo Turkoglu, Ersan Ilyasova, Ömer Asik, Ender Arslan, Omer Onan, Emir Preldzic


Turkin maajoukkueen menestys arvokisoissa on tällä vuosituhannella ollut hyvin keskinkertaista, jos vuosien 2001 ja 2010 kotikisoissa saavutettuja EM- ja MM-hopeamitaleita ei oteta laskuihin. Rosterin nimekkyyden perusteella ei voisi uskoa, että Turkki on EM-kisoissa päässyt tasan kerran puolivälieriin 2001-vuoden jälkeen. Olympiakorista Turkki on muuten viimeksi pelannut Helsingissä vuonna 1952.

Tämän vuoden joukkueessa olisi taas kerran nimiä ihan riittävästi välieräpaikkaakin ajatellen. Etukenttä on isokokoinen, hyvä pakkipäässä sekä levypalloissa ja heittovoimaakin löytyy riittävästi. Puolustuksen lukkona operoi Houstonissa erinomaisen kauden pelannut Ömer Asik, joka aloituksen paikan NBA:ssa saatuaan todisti olevansa yksi parhaita oman korin suojelijoita ja levypallopelaajia koko maailmassa. Hyökkäysrepertuaari on toki edelleen vähän vajavainen, mutta vaparit sentään uppoavat nykyään jo siedettävästi. Enää Asikin ei siis ehkä tarvitse esittää kuollutta tärkeiden vapareiden osuessa kohdalle, kuten 2010 MM-välierässä. Asikin takana on käytettävissä jonkinlainen kombinaatio Oguz Savasista ja Semih Erdenistä, eli ei ehkä niitä seksikkäimpiä nimiä, mutta molemmat täyttävät roolinsa kelvollisesti 10-15 minuutin ison pään huilauttajina.

Kolmos- ja nelospaikoille on myös taattua NBA-laatua. Palkkasoturi Ersan Ilyasovan tappava heittokäsi on kuin tehty Asikin rinnalle, sillä Asik pystyy paikkaamaan Ilyasovan vajavaisuuksia pakkipäässä ja tekee korinalusrouhinnallaan tilaa kaarelle Ilyasovalle. Kahdella edellisellä kaudella kolmoset 46% ja 44% tarkkuuksilla nakuttanutta Ilyasovaa ei voi hukata hetkeksikään, vaikka maajoukkuepeleissä kanuuna onkin laulanut välillä jopa turhan tiheään tahtiin.

Toisella laiturin paikalla avaa tietysti peluri joka ei esittyljä kaipaa. Itse mies, myytti ja legenda Hedo Turkoglu, joka nappasi NBA:lta kevällä 20 pelin pelikiellonkin steroidien käytöstä. Sanottakoon toisaalta näin, että oma käsitykseni steroidien hyödyllisyydestä muuttui valtavasti, kun kävi selväksi, että Turkoglun viimekautiseen konttaukseen edes steroideilla ollut minkäännäköistä vaikutusta. Noh, harjoituspeleissä Turko on kuitenkin näyttänyt ihan siedettävältä. Suomi-mediassa Turkin suurimpana kompastuskivenä on rummutettu pelinteko-osastoa, mutta kovin on tuntunut jäävän huomiotta, että pelipäällä ollessaan Turkoglu on ihan huippupointin tasolla myös pelinrakentelutaidoiltaan, samoin kuin Hedon varamies, kolmen maan kansalainen Emir Preldzic on 206-senttisen vartensa ohella osaava pallonkäsittelijä ja syöttäjä.

Takamiesosasto sinällään on toki aika köyhä. Tuncerin lopetettua Ender Arslan ja Omer Onan ovat periaatteessa aivan liian suuressa roolissa tasoonsa nähden, mutta kuten todettua, Turkilla on pelinteko-osaamista muilla pelipaikoilla ja puolustuksessa Asik paikkaamassa virheitä, joten niin pitkään kuin nämä jalmarit saavat tuotua pallon kunnialla ylös ja vapaat heitot säkkiin, ei tämän osaston nyt mitään kylmänhikeä pitäisi Turkki-entusiasteille etukäteen aiheuttaa. Tai no, ehkä vähäsen.

Koska Turkin pitäisi lähtökohtaisesti olla puolustuspäässä ja varsinkin levypalloissa ihan turnauksen kärkeä, antaa se itselleen periaatteessa mahdollisuuden voittaa kenet tahansa. Kuitenkin, Turkki on kovin riippuvainen siitä, kuinka pienessä krapulassa Turkoglu kisat pelaa, joten turnaus voi päättyä jatkolohkoon ihan yhtä helposti kuin kestää mitalipeleihin asti.

Arvio: Hedon johdolla syyslomille puolivälierissä.

Goran-Dragic-hits-game-winner-in-Eurobasket..jpg


Slovenia

SLO.png

Viimeisimmät harjoitusottelut:
Slovenia – Turkki 55-54
Serbia – Slovenia 91-66
Slovenia – Bosnia-Herzegovina 70-54
Slovenia – Venäjä 84-80
Slovenia – Montenegro 81-74
Slovenia – Italia 92-84
Slovenia – Ranska 65-70

Tärkeimmät pelaajat: Goran Dragic, Jaka Blazic, Zoran Dragic, Bostjan Nachbar, Mirza Begic, Jaka Lakovic

Otetaanpa vielä kisojen isäntäjoukkue lähempään tarkasteluun. Slovenia on ollut harjoitusotteluissa vakuuttava, kokonaisrekordi 10-2 sisältää tappiot ainoastaan Ranskalle ja Serbialle vieraskentällä. Voitot ovat taas napsuneet muun muassa Italiasta, Turkista ja Serbiasta. Kuinka paljon näistä kannattaa ottaa irti on oma asiansa, mutta se on ainakin osoittautunut viime vuosina lähes säännöksi, että jos harjoitusottelut menevät huonosti, ei kisoistakaan voi kaksista menestystä odottaa.

Slovenian ykkösmies on itseoikeutetusti Phoenix Sunsin (!) pelintekijä Goran Dragic. Dragic on vahvasti korintekohaluinen takamies, jonka fysiikka kestää vertailun ketä tahansa vastaan, mutta hyppyheitto - varsinkin omasta kuljetuksesta - on ajoittain epäluotettava. Dragic on elementissään avoimella kentällä tai tilanteissa, jossa pääsee hyökkäämään hieman levällään olevaa puolustusta vastaan. Toisin sanoen Dragic ei ole omimmillaan joutuessaan siihen suurimpaan valokeilaan hyökkäyksessä, kun pitäisi luoda koko joukkueelle paikkoja "tyhjästä". Fiksuna pelaajana Gogi ei ainakaan harjoitusotteluissa ole pyrkinytkään Parker/Spanoulis -tason rooliin hyökkäyksen keskipisteenä. Kakkospelintekijän roolia hoitelee kokenut (lue: wanha) ja kahden viimeisen kauden aikana tasoaan pahasti pudottanut Jaka Lakovic. Aikoinaan Lakovic oli aloituksen kamaa käytännössä missä tahansa euroliigajoukkueessa, nykyisin bensa riittää lähinnä 15 minuutin huilauttajan rooliin. Heittokäsi sentään on vielä jotenkuten tallella, kun Turkin liigassa kolmosia osui viime kaudella yli 2 per peli 43 % tarkkuudella.

Udrih jättäytyi kisoista sivuun eikä The Machine Vujacicia ole maajoukkueessa nähty miesmuistiin, joten kakkospaikkaa miehittää ensisijaisesti Punaisen Tähden 23-vuotias Jaka Blažič. Pelityyliltään Blazic hyvin samantyylinen kuin Dragic: vahva, vikkelä ja hyvä korilleajaja, mutta heittokyky on vielä vähän vaiheessa. Heittokyvyn puute koko takentällä saattaakin aiheutua Slovenialle pahaksi ongelmaksi jos ja kun pelipaikkoja 1-3 miehittävät ensisijaisesti Dragic, Blazic ja Goranin veli Zoran Dragic.

Nelospaikalla on sen sijaan heittovoimaa käytettävissä, kun Bostjan Nachbar on harjoituspelien perusteella siirretty kaarinelosen rooliin. Vanhoilla päivillään hidastuneen Nachbarin nopeus sopiikin paremmin nelospaikalle, missä hän aiheuttaa vastustajan stiffeille hankaluuksia nopealla heittoliikkeellään ja pätevällä pallonkäsittelyllä. On sanomattakin selvää, että Lorbekin jäätyä sivuun Nachbarin onnistuminen on Slovenian kannalta kaikki kaikessa menestystä ajatellen.

Avauksen ainoan korinaluspelaajan roolia miehittääkin sitten vähän isompi kaveri, 216-senttinen Bosniassa syntynyt Mirza Begic. Begic on hyvin pitkälle klassinen "vanhan liiton" sentteri, jolta löytyy kyllä myös yllättävän pehmeä kääntöhypäri perus hookkien lisäksi. Ennen kaikkea Begiciltä tarvitaan kontribuutiota kuitenkin pakkipäässä korinalustan maalivahtina ja levypallopelissä. Begiciä huilauttaa Fenerbachen Gasper Vidmar, joka on enemmän rymistelijätyyppiä, vaikka ihan taitava onkin.

Kokonaisuutena Slovenialla on periaatteessa ihan laadukkaita pelaajia joka paikalle, mutta hyökkäyksessä vastuu kasaantunee turhan paljon Nachbarin harteille, eikä Bostjanin työtä helpota ainakaan se, että takamiesten horjuva heitto-osaaminen tekee kentästä turhan ahtaan tehokkaaseen operointiin. Kotiyleisön tuen huomioon ottaen en olisi kuitenkaan täysin shokissa, mikäli Slovenia selviäisi vaikka aina finaaliin saakka. Tämä edellyttäisi varmasti sitä, että maan puolustus pitää turnauksen läpi sen verran hyvin, että urheilulliset takamiehet pääsevät mukavuusalueelleen – juoksemaan kenttää.

Arvio: Puolenkentän hyökkäys ei sittenkään riitä puolivälieriä pidemmälle.


Serbia ja Makedonia

Ranskalaisin viivoin vielä muutamia ajatuksia power rankingin seuraavasta kahdesta joukkueesta, Serbiasta ja Makedoniasta.

Serbia
-Teodosic jäätyä sivuun, onko superlupaus Micicistä jo ykköspelintekijäksi, vai tukeudutaanko maailman kokeneimpaan 25-vuotiaaseen, Stefan Markoviciin? Mielenkiintoinen vaihtoehto on myös Golden Staten atleettinen Nedovic.
-Asiantuntijapiireissä kaarinelosena itsensä uudelleenlöytänyttä Nemanja Bjelicaa pidetään yhtenä kisojen potentiaalisista komeetoista. Serbian tärkein pelaaja kisoissa.
-Onko Krsticistä vielä hyökkäyksen ykkösoptioksi ja miten valmentajalegenda Ivkovic hoitaa Krsticin ja Katicin peliajan?

Makedonia
-McCalebbin mennyt kausi oli aikamoista tuskailua, mikä on Makedonian kannalta suhteellisen huolestuttavaa, sillä McCalebbin on pelattava hyvin lähellä kisojen MVP-tasoa, jotta Makedonia selviää edes pudotuspeleihin.
-Kuinka pahassa kesäkunnossa Antic on ja vieläkö Gechevskillä on mitään tankissa?

Lohkojaoista:

Onko kukaan muuten pannut merkille, että kisojen alkulohkoja voisi luulla maantieteellisen perustein jaetuiksi ellei paremmin tietäisi? A-lohkossa pelataan Länsi-Euroopan herruudesta, kun Iso-Britannia, Belgia, Ranska ja Saksa ovat sattuneet samaan lohkoon. B-lohkossa Liettua ja Latvia mittelevät Baltialaisten paremmuudesta ja entisen Jugoslavian maista Bosnia, Serbia, Makedonia ja Montenegro ovat sattuneet samaan lohkoon. C-lohko on vähän hajanaisempi, mutta kyllä sielläkin rajanaapurit Puola ja Tsekki sekä Slovenia ja Kroatia pääsevät vääntämään keskenään. D-lohkoon on osunut kolme pohjoisen rajanaapuria, Suomi, Ruotsi ja Venäjä sekä välimeren maat Kreikka, Turkki ja Italia.

2qtk3mq.jpg


Hassua, sanon minä.
 
Viestejä
7 499
Vs: Koripallon EM-kilpailut 2013 Sloveniassa 4.-22.9

Mokeski sanoi:
Kisojen alkuun on alle enää alle kaksi päivää. Eiköhän se nyt ole korkea ennakoida kisoja myös muiden joukkueiden kuin Suomen näkökulmasta. Ohessa pientä pohdintaa kisojen suurimmista menestyjäsuosikeista.

[silkkaa asiaa]

Hassua, sanon minä.
Kiitos.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös