Hooperage
Laaja kehittäminen on tärkeää koosta riippumatta. Toukuun MU18 leirille oli kutsuttu 21 pelaajaa ja täällä keskustelun perusteella ilmeisesti muutamia loukkaantumia ja mahdollisia listan ulkopuolisia seuraavalle leirille. Puhutaan siis noin 25+ pelaajasta (kaksi ikäl 05 ja06). Kutsu on osoitus pelaajalle ja seuralle, että pelaajassa on potentiali....vaikka ei tulisi valituksi seuraavalle leirille tai lopulliseen ottelukokoonpanoon (puolet tippuu!), niin jatkakaa treeniä ja hyvää duunia., oma tilaisuus saattaa tulla myöhemmin. VAikee olis miettiä mistä tämmönen haastajajiniorimaajoukkue saisi sopiva pelijä ja millä resurssilla? Eikä tommoset 3-4pv leirit mitää älyttömästi voi kehittää. Hinkataan varmaan viisveeviis susipelitapaa. Joku voisi ehkä kesänsä viettää paremminkin.No joo, tämä on hyvin monisyinen asia johon tuskin on yhtä oikeaa vastausta. Valinnat ovat suurelti osin usein makuasioita ikäluokan kärkeä lukuun ottamatta ja kun ihmiset valintoja tekevät niin erehdyksiä ja virheitäkin aina välillä tulee.
Lähtökohtaisesti Suomessa on niin vähän pitkiä poikia ja tyttöjä että kaikista lajin pariin hakeutuvista tulisi pitää erityisen hyvää huolta. Erityisesti jos pituuteen yhdistyy vielä urheilullisuus ja atleettisuus niin taitopuoli juniori-ikäluokissa on vielä täysin toissijaista.
Toki kaikki pelaajamateriaali huomioiden ylipäätään kaikissa lajeissa tulisi pyrkiä takaamaan kaikille motivoituneille pelaajille ainakin 17-18 ikävuoteen saakka mahdollisuus treenata niin paljon kuin on haluja ja mahdollisimman laadukkaasti riippumatta sen hetkisestä taitotasosta, koosta tms. Näin vältettäisiin hukkaamasta myöhemmin kehittyviä ja kukkaansa puhkeavia pelaajia.
Esimerkiksi nuorisomaajoukkueissa olisi hyvä pitää yllä yhtä lailla niin sanottua haastajamaajoukkuetta. 30-40 pelaajan aktiivisella ringillä syntyy aitoa sisäistä kilpailua peli- ja kisapaikoista sekä saavutetaan myös monta muuta synergiaetua. Toki tämä on varmasti osin myös resurssikysymys.
Pointtina erityisesti se että motivoituneita pelaajia kehitetään mahdollisimman laajalla rintamalla ja aika näyttää sitten kenestä näistä kuoriutuu loppujaan menestyjiä aikuistasolla. Juniorisarjojen menestys kun ei koskaan ole tae menestymiselle aikuistasolla. Kaikki tämän toki tietävät, mutta silti se hyvin usein valitettavasti tuppaa unohtumaan.
Jos oletaan aikuisten maajoukkueessa pelaavien olevien 17-35v, niin kahdeksastatoista ikäluokasta valitaan 12 aikuisissa kokoopaano keskiarvolla pitkässä juoksussa keskimäärin. Se o vaan alle yksi pelaajaa per ikäluokka. U18 on ny kaksi ikäluokkaa joista 1-2 pelaa joskus aikuisten maajoukkueessa. Nyt saa laittaa veikkauksia kutka?