Dettmann jyrähti Euroliigalle - ”Ampuu itseään jalkaan”

Susijengi joutui MM-karsintojen Islanti- ja Bulgaria-otteluihin ilman kahta kirkkaimmista tähdistään, kun Euroliiga-seurat eivät päästäneet Petteri Koposta ja Sasu Salinia maajoukkueen mukaan.

Euroliigan ja FIBA:n välinen kiista on kytenyt jo pitkään, ja on selvää, että mitään pikaista ratkaisua siihen ei ole tulossa. Tällä hetkellä jokaisen pelaajan pääsy mukaan MM-karsintaotteluihin on täysin kiinni yksittäisen seuran päätöksistä.

Jotkut seurat päästävät joitakin pelaajiaan maajoukkueidensa mukaan, jotkut eivät. Viikonloppuna Salinin Unicaja Malaga ja Koposen Barcelona eivät suomalaisia Susijengin ryhmään päästäneet, mutta Bulgarian Aleksandar Vezenkov sai Barcelonalta lähtöluvan.

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann oli jo koko leiritysviikon ajan antanut kitkeriä kommentteja Euroliigan suuntaan samasta aiheesta. Sunnuntain Bulgaria-voiton jälkeen Dettmann oli varsin pahalla päällä, ja kansainvälisen lehdistötilaisuuden saatiin kuulla vihainen monologi.

– Ensin kerron teille koripallon historiasta… James Naismith keksi tämän pelin kehittääkseen sitä pelaavien moraalia. Vielä emme ole sitä tavoitetta täyttäneet.

– Kun Suomi alkoi kehittää maajoukkuettaan, kehitimme sloganin ”Yksi maa, yksi joukkue”. Sen tarkoituksena oli auttaa jokaista koripalloa pelaavaa täyttämään potentiaalinsa. Hyväksymme näin ollen sen, että kaikki pelaajat eivät ole mukanamme nyt – kuten yliopistossa pelaavat ja NBA:ssa pelaava yksi pelaajamme. Olemme iloisia ja tyytyväisiä siitä.

– Euroliigan tekojen takia kaksi aloituskokoonpanon pelaajaamme eivät olleet täällä nyt. 224 maaottelua oli sivussa. Nyt on sellainen hetki menossa, että seurajoukkueet päättävät ketkä pelaavat MM-kisoissa.

– Euroliigaa ampuu itseään jalkaan näillä teoilla.

Dettmannin avautuminen ei todennäköisesti asiaa juuri muuksi muuta. Suomalaispelaajien kohtalo on vain mitätön pelinappula Euroliigan ja FIBA:n välisessä riidassa.

MM-karsintojen ensimmäisen lohkovaiheen viimeisissä otteluissa Suomi saanee parhaan mahdollisen joukkueensa jalkeille, kun kaksi viimeistä ottelua pelataan kesä-heinäkuun vaihteessa. Mikäli Susijengi pääsee jatkamaan karsintojen toiseen lohkovaiheeseen, on tilanne tosin oletettavasti sama kuin nyt, kun karsintaottelut on aikataulutettu keskelle kautta päällekkäin Euroliigan seurojen pelien kanssa.

Osallistu keskusteluun aiheesta Koripallo.comin foorumilla