Karhubasketin huima eurotaival tuli päätökseensä – ”Upea tarina, viimeinen kappale jäi kirjoittamatta”

Korisliigan hallitsevan mestarin Karhubasketin kausi eurokentillä on ollut sensaatiomainen, mutta kauhajokisten tie tyssäsi viimein FIBA Europe Cupin välierissä, kun puolalainen Anwil voitti molemmat osaottelut.

Karhubasket – Anwil Wloclawek 63-67 (yhteistulos 134-157)
Ottelun tilastot

Karhun lähtökohta keskiviikon otteluun ei ollut paras mahdollinen, kun alla oli peräti 19 pisteen tappio vierasottelusta Puolassa. Kotikentällä kauhajokisten olisi pitänyt siis voittaa ottelu vähintään 20 pisteellä, jotta finaalipaikka olisi irronnut.

– Valmentaja sanoi, että meidän täytyy pitää heidät alle 70 pisteessä, jotta meillä olisi mahdollisuus jatkoon. Mutta hyökkäyksessä ei vain ollut meidän iltamme. Heitä vastaan oli vaikea tehdä koreja, Karhubasketin Cameron Jones kertoi.

Isäntien taistelu oli tällä kertaa kohdillaan, ja jos Karhubasket olisi samanmoiseen puolustuspeliin kyennyt jo välieräparin avausottelussa, olisi tarina hyvin voinut olla toisenlainen. Kuitenkaan edes fantastinen puolustuspelaaminen ei enää Suomen mestaria siivittänyt eteenpäin.

– Onnistunut puolustuspään peli olisi pitänyt pystyä hyödyntämään hyökkäyspäässä. Kauden paras puolustuspeli, vastustaja teki joka jaksolla alle 20 pistettä. Hyökkäyksessä näkyi, että pelasimme erittäin hyvää joukkuetta vastaan. He olivat fyysisiä ja ulottuvia, meillä ei ollut tilaa syöttää palloa sisään korin alle.

– Olimme aggressiivisia ja aiheutimme vastustajalle vaikeuksia. Saattoi olla koko minun Karhubasket-urani paras puolustuspeli, Karhubasketin valmentaja Janne Koskimies sanoi.

Anwilin 67 pistettä siis olisi voinut ainakin teoreettisesti avata väylän cup-finaaliin, mutta tällä kertaa Karhubasketista ei ollut liki 90 pisteen hyökkäysiltaan. Korinteko oli heti ottelun alusta lähtien hankalaa kotijoukkueelle, kun puolalaisten puolustus oli aivan yhtä tiivistä kuin oranssipaidoilla.

– Korinteon tehokkuuteen homma yksinkertaistettuna tänään kaatui.

Vaikka Karhubasket ei Suomea ja Korisliigaa Europe Cupin finaaliin asti päässytkään edustamaan, olivat sen saavutukset tällä kaudella uskomattoman hienot. Vastaavaa on suomalaisessa koripallossa nähty hyvin harvoin ja edeltävät vertailukelpoiset esimerkit ovat aikakausilta, jolloin kilpailu eurooppalaisen koripallon huipulla ei ollut vielä niin kiivasta kuin nyt.

– Tämä oli loistava kokemus meille. Koko Cup-taipaleen aikana hävisimme vain yhden vieraspelin ja otimme voittoja joukkueista, jotka pelaavat paljon Korisliigaa kovemmissa sarjoissa. Edustimme Suomea mielestämme hienosti, Jones kertoi.

– Tämä on ollut upea tarina, viimeinen kappale jäi kirjoittamatta. Tässä on ollut hieno olla mukana. Tuo kaikki matkustaminen ja valmistautuminen on ollut aika rankkaa, ja se on vaatinut joukkueelta paljon. He ovat hoitaneet tämän hyvin ammattimaisesti, Koskimies sanoi.

– Seuran tavoite oli päästä jatkoon toiselle kierrokselle alkulohkosta. Siihen nähden tämä oli erittäin positiivinen saavutus, Karhubasket-valmentaja valotti.

Karhubasket tosiaan meni jatkoon niin alkulohkosta, toisesta vaiheesta ja voitti vielä puolivälierissä kivikovan Porton. Ja meno oli vieläpä erittäin vakuuttavaa koko cup-taipaleen ajan. Kyse ei ollut siitä, että tuurit olisivat olleet pohjanmaalaisten puolella, vaan Karhubasket osoitti, että Korisliiga-seurakin voi kilvoitella aivan tasaväkisesti Euroopan kovien korismaiden joukkueita vastaan.

Matkaa aivan kirkkaimmalle huipulle tietysti on vielä paljon, kun Europe Cup on vasta kolmanneksi korkein eurokilpailujen taso Euroliigan ja Mestareiden liigan jälkeen.

– Meidän suomalaiset pelaajat eivät kalpene millään tapaa noiden isompien sarjojen pelaajille. Toivoisin että vielä enemmän arvostettaisiin suomalaisia pelaajia, Koskimies esitti.

Seuraavaksi Kauhajoella katseet kääntyvät jälleen kotimaan kontille, kun puolivälieräsarjassa pitäisi lähettää Tampereen Pyrintö sivuun pudotuspeleistä. Karhubasketilla on luonnollisesti ainoastaan yksi tavoite: voittaa jälleen mestaruus ja juhlia sitä oranssin fanikansansa edessä Kauhajoen uudella areenalla.

– Korisliigassa on yhdeksän voittoa vielä otettavana, Jones summasi.