Ei Lokki Karhua kaada

Helsinki Seagulls selvitti tiensä vuosien yrittämisen jälkeen Korisliigan finaaleihin. Lokkien epäonneksi vastaan asettuu kotimaisen koripallon viime vuosien dynastia Karhubasket, jonka kaataminen neljässä ottelussa vaatii liki yli-inhimillistä suorittamista.

Karhubasket on voittanut kolme mestaruutta neljänä viimeisenä loppuun asti pelatulla kaudella. Seagulls taas on napannut neljä pronssia viidestä viimeisestä tarjolla olleesta himmeimmistä mitaleista.

Kauhajokiset voittivat Korisliigan runkosarjan, napaten senkin tittelin Seagullsin nenän edestä. Eurokentillä loistavan kauden pelannut Karhubasket lähtee selvänä ennakkosuosikkina tiistaina alkaviin finaaleihin.

Miksi Karhubasket voittaa?

Laajuus ja laatu. Karhun kokoonpano on yksinkertaisesti parempi kuin Seagullsin. Joukkueessa on laatua ja laajuutta. Jos yhdellä pelaajalla on heikompi päivä, paikkaajia löytyy aina. Kun Karhubasket voittaa, usein 5-6 pelaajaa on kaksinumeroisilla pisteillä. Yksikään pelaaja ei myöskään joudu pelaamaan ylisuuria minuutteja, eivätkä mahdolliset pelaajien virhevaikeudet kaada joukkuetta.

Kotietu. Vaikka välierissä Salon Vilpas rikkoikin Kauhajoen uuden areenan kotitaian, on Karhubasketin kotietu yhä mittava. Aivan samanlaista jopa ahdistavaa tunnelmaa ei ole enää tarjolla kuin vanhassa hallissa, täyttävät kauhajokiset areenansa varmasti finaaleissa ja meteliä riittää ensimmäisestä ylösheitosta päätössummeriin. Lisäksi iso määrä oranssipaitaisia faneja matkaa Helsinkiin ja tuo mekkalansa myös Kisahalliin.

Voittamisen taito. Karhubasket tietää, mitä voittaminen vaatii. Mikään ei tule joukkueelle finaaleissa yllätyksenä, ja alla tältä kaudelta on jo todella kovan luokan pelejä FIBA:n Europe Cupissa huipputason eurooppalaisia seuroja vastaan. Motivaatio voittamiseen on yhä korkealla ja joukkueen sisällä se taito kääntää tiukkoja otteluita edukseen.

Miksi Seagulls voittaa?

Valmennus. Vaikka ero ei ole suuri, valmennus voi olla se osa-alue, missä Seagulls on Karhua edellä. Jussi Laakson valmennuksessa Karhubasketin dynastia sai alkunsa ja kauhajokisten nykyinen päävalmentaja Janne Koskimies oli Laakson oppipoikana. Laaksolla on varmasti temppu jos toinenkin hihassaan ja Seagulls-luotsi tietää parhaiten, miten Karhu kaadetaan – jos se ylipäänsä on mahdollista.

Okko Järvi. Seagullsin takamies on ottelusarjan tärkein kotimainen pelaaja. Ja paras. Kolme kautta Kauhajoella pelannut Järvi voi nousta ratkaisijaksi, kun kohdalle sattuu todellinen pöljä päivä. Karhubasketin suomalainen takamieskaksikko Henri Kantonen ja Severi Kaukiainen on todella laadukas, mutta Lokkien Järvi on jo tänä keväänä osoittanut, että parhaimmillaan hän kykenee nousemaan vielä korkeammalle tasolle.

Zena Edosomwan. Kauhajoella nähdään vielä painajaisia Edosomwanista kuin parhaassa iskussa olleesta Jeremiah Woodista konsanaan. Seagullsin sentteri on todellinen korinalusjyrä, jonka pysäyttäminen on liki mahdotonta, ja Karhubasket voi toivoa vain hidastavansa miehen menoa. Karhulla on laittaa Edosomwania vastaan useita kyvykkäitä isoja miehiä, mutta fyysisesti ylivoimainen yhdysvaltalainen voi hallita molempien korien alustoja.

***

Karhubasketilla on parempi pelaajamateriaali, kotietu ja se lähtee ennakkosuosikkina finaalisarjaan. Silti Seagulls asettaa oranssipaidoille todellisen haasteen, eikä mikään 4-0-voitoin ylikävely ole missään nimessä todennäköinen. Silti Lokeilta vaaditaan todella kovaa suoritustasoa illasta toiseen, jos helsinkiläiset haluavat Pantteri-patsaan pääkaupunkiin tuoda, eivätkä vain kiusata Karhubasketia parilla kotivoitolla.

Korisliigan finaalien otteluohjelma

Ti 2.5.2023 klo 18.30 Karhubasket – Seagulls
Pe 5.5.2023 klo 18.30 Seagulls – Karhubasket
Ma 8.5.2023 klo 18.30 Karhubasket – Seagulls
To 11.5.2023 klo 18.30 Seagulls – Karhubasket
La 13.5.2023 klo 17.00 Karhubasket – Seagulls (tarvittaessa)
Ma 16.5.2023 klo 18.30 Seagulls – Karhubasket (tarvittaessa)
To 19.5.2023 klo 18.30 Karhubasket – Seagulls (tarvittaessa)