Helsingissä pistejuhlaa, Vilpasta ei voiteta Salossa

Lauantain Korisliigan kolmen ottelun kierroksen kärkitaisto nähtiin Helsingissä. Karhubasket moukaroi lopulta kasaan 102 pistettä ja selvän voiton Seagullsista. Salossa Vilpas piti kotisaldonsa puhtaana ja Jeb Iveyn hurja viimeisen sekunnin kolmen pisteen toi voiton Espoo Unitedille

Karhubasket hurjasteli kärkitaiston selvään voittoon Kisahallissa

Ottelun tilastot

Helsingissä kärkitaistossa ensimmäinen neljännes hurjasteltiin niin hirmuista tahtia, että olisi voinut luulla Kisahallin korirenkaita suurennetun MM-karsintatauon aikana. Seagulls johti peliä ensimmäisen 10 minuutin jälkeen luvuin 31-24, kun joka heitto tuntui uppoavan sisään.

Niin Lokkien kuin Karhubasketin hyökkäyspeli oli timanttisen kovassa iskussa alussa, eikä korijuhlaa voi laittaa vain heikon puolustuksen piikkiin. Molempien joukkueiden yhteenlaskettu heittoprosentti kentältä oli peräti 56.

Avausneljänneksen jälkeen ottelu kuitenkin alkoi kääntyä Kauhajoelta tulleille vieraille. Puoliajalle mentiin jo Karhubasketin johdossa, kun vierasjoukkue upotti 28 pistettä lisää saldoonsa. Kolmas neljännes taas oli kauhajokelaisten juhlaa. Kymmenminuuttinen varmisti vieraiden voiton, kun Karhubasketin heitto upposi 30 pisteen edestä ja Seagullsin hyökkäys jäätyi vain 10 pisteeseen.

Viimeinen neljännes kärkijoukkueiden taistelussa olikin jo loppuun pelailua ja penkkimiehille peliminuuttien hakemista. Voitto vietiin Pohjanmaalle lopulta luvuin 102-76.

Vahvasti aloittaneesta Seagullsista alussa esillä olivat Antti Kanervo (15p) ja Tuukka Kotti (12p), mutta kumpikin hiipui selvästi pelin edetessä. Karhubasketin riveistä taas Bojan Sarcevic pyöritti peliä tutun hallitusti, ja yhteensä viisi miestä sai kerätty vähintään 11 pisteen saldon ottelussa.

Voitolla Kauhajoen miehet pitivät sarjataulukon asemansa toisella sijalla ja tekivät hajurakoa kolmantena olevaan Seagullsiin. Lokkien tappio antaa saumaa takana kärkkyville Pirkanmaan seuroille, kun Pyrintö ja BC Nokia ovat helsinkiläisistä vain yhden voiton päässä.

Turha koettaa, Vilpas voittaa – ainakin Salossa

Salon Vilpas piti kotihallinsa taian voimassa: 16 ottelua, 16 voittoa. Salohallissa voittamaton sarjakärki Vilpas otti helpon voiton lauantain vastustajastaan Kouvoista lukemin 100-80.

Kotijoukkueesta Aaron Jones keräsi 20 pistettä ja penkiltä aloittanut Susijengi-heittäjä Mikko Koivisto upotti viisi kolmosta ja yhteensä 17 pistettä. Takamies Jaylon Brown antoi 10 koriinjohtanutta syöttöä ja ehti tehdä myös 14 pinnaa.

– Fyysinen matsi. Tiesimme, että jos jaksamme juosta koko matsin ajan, saamme jossain vaiheessa runin päälle, Vilppaan Miikka Luosmaa kommentoi.

Kouvojen paras pistemies oli penkiltä myös aloittanut Jerome Skeen 22 paunalla ja Ville Kaunisto keräsi 17 pinnaa pääosin kolmosilla – kummankin plusmiinus-saldo jäi ottelussa kuitenkin rumasti pakkasen puolelle, kylmemmäksi kuin lämpötila hallin ulkopuolella.

– Tämä peli ei noussut sykkeeltään ihan huippuihin, oli vähän pelailun makua. Tauon jälkeen otettiin vain vähän hikeä, ainakaan meillä tunnetaso ei noussut riittäväksi, Kouvojen valmentaja Jyri Lehtonen harmitteli.

– Vaikka pistelukemat ovat hänellä hyvät, mutta odotamme lisää puolustus- ja levypallopelaamisessa, kouvoluotsi jakoi kritiikkiä pisteitä upottaneelle Skeenille.

– Mielestäni pitkältä tauolta tuleminen näkyi meillä yllättävän hyvin, tulimme hyvällä energialla. Pelasimme tasaisesti koko ottelun, jokaisella jaksolla yli 20 pinnaa, Vilppaan valmentaja Joonas Iisalo mietti.

Teemu Rannikko huilasi Vilppaan riveistä sairauden takia, mutta Iisalon mukaan, mikäli kyseessä olisi ollut pudotuspeliottelu, olisi Rannikko nähty kehissä.

Tobin Carberryn ja Brownin saldo 17 syöttöä ja kolme menetystä on loistava suhde. Näimme vähän missä mennään, kun Teemu Rannikko oli poissa – ja ihan hyvinhän se meni.

Jeb Ivey heitti Unitedin voittoon, kuinkas muutenkaan

Näytti jo siltä, että upeasti taistellut Kobrat vie Espoo Unitedin jälleen kerran jatkoajalle kuten espoolaisilla on viime aikoina ollut tapana. Konkari Jeb Ivey oli asiasta kuitenkin eri mieltä ja viskasi haastetun kolmen pisteen heiton pohjaan vain sekunti ennen loppusummerin sointia.

United vei voiton lopulta lukemin 86-83, mutta viimeisen minuutin tapahtumat olisivat voineet kääntyä toisinkin. Omar Calhoun pääsi yrittämään kolmasti korintekoa korin alta ja vei vieraat neljän pisteen johtoon 24 sekuntia ennen loppua.

Sen jälkeen heiteltiin vapaaheittoja ja tärkeitä koreja puolin ja toisin. Kobrat kiri eroa kiinni ensin Nick Kelloggin kolmen pisteen heitolla ja vain neljä sekuntia ennen pelin loppua Stephen Croonen vallan mahdottomalla kulmakolmosella, mikä toi lapualaiset jo tasoihin.

Ivey oli kuitenkin päättänyt, että tällä kertaa United ei jatkoajalle asti mene. Veteraanitakamies sai pallon sisäänheitosta, harkitsi kaikessa rauhassa seuraavaa siirtoaan ja pommitti voittokolmosen sisään niin kuin se olisi ihan arkipäiväistä hommaa.

– Olin ylpeä joukkueestamme ja yrityksestämme, säilytimme keskittymisemme emmekä lopettaneet missään vaiheessa. Hienoa lähteä täältä voiton kanssa. Haluan kiittää valmentajaamme, että hän piirsi viimeisen pelin minulle, Ivey kiitteli.

– Olimme tappiolla suurimman osan ottelusta, mutta jatkoimme taistelua. Hän vain pisti kovan heiton sisään lopussa, Croone harmitteli.

Kotijoukkueen Kellogg iski pelissä peräti 30 pistettä ja kauaksi taakse ei jäänyt Unitedin Calhoun 26 pinnalla, mutta illan sankari Lapualla kotiyleisön pettymykseksi oli luonnollisesti Ivey. Voitollaan espoolaiset pitivät yhä toiveensa pudotuspeleihin selviämisestä vahvasti hengissä.

– Ottelun loppuhetkillä mekin ehkä muistimme kuinka tärkeä tämä ottelu on meille. Sitä kautta aloimme jännittämään tai passivoitumaan, ihan valmentajaa myöden. Lopussa heitettiin sitten kovia heittoja, ja meidän vuoromme tuli tämän kokeneen miehen myötä, Espoo Unitedin valmentaja Ville Neva kertoi.

– Kyllä meille oli selvää kenen käsiin pallo pelataan sen viimeisen aikalisän jälkeen, Neva linjasi.

– Mielestäni meillä oli jo aiemmin heitot olla edellä, mutta monella pelaajalla ei heitto kulkenut. Lopussa Ivey veti sellaisen kolmosen, jonka vain hän pystyy tässä liigassa ottamaan, Kobrien valmentaja Ville Turja mietti.