Karhubasket varasti Vilppaan pallot avausfinaalissa – ”Ne housut olivat kintuissa”

Salon Vilpas heitti niin kahden kuin kolmen pisteenkin yritykset Korisliigan ensimmäisessä finaaliottelussa tarkemmin koriin kuin vastustajansa Karhubasket – ja hävisi ottelun 22 pisteellä. Kauhajokiset näpistivät pallot vieraidensa käsistä joka tilanteessa ja saivat näistä tilanteista peräti 45 ylimääräistä pallonhallintaa.

Karhubasket – Vilpas 90-68
Ottelun tilastot

Tasaisen avauspuoliajan jälkeen Karhubasket suorastaan jyräsi Vilppaan yli toisella puoliajalla. Merkit tähän olivat ilmassa jo aiemmin, mutta Kauhajoen isäntien korinteko oli vielä heikkoa ensimmäisen 20 minuutin aikana.

Karhubasket nappasi huimat 22 hyökkäyslevypalloa ja pakotti Vilppaan 23 pallonmenetykseen. Ja menetyksien kohdalla tosiaan ”pakotti” on oikea sana, sillä kyse ei ollut Vilppaan huolimattomuudesta, vaan valtaosin pohjanmaalaisten aktiivisesta ja aggressiivisesta prässistä ja puolustuspelaamisesta.

– He tekivät niitä asioita, mistä me olemme puhuneet ja he tekivät niitä hyvin. He toteuttivat hyvin korkealla tasolla sitä mitä tekevät, Vilppaan Mikko Koivisto kertoi.

– Yleinen pelikovuus pitää olla parempi. Hyökkäyslevypalloja ja menetyksiä oli hirveä määrä. Ensimmäisen puoliajan olimme ihan tasoissa, mutta toisella puoliajalla oli vain yksi joukkue kentällä. Se oli varmasti enemmän heidän hyvyyttään, Koivisto jatkoi.

Vilpas ei ollut valmis siihen, mitä se kohtasi Kauhajoella. Kerta toisensa jälkeen Karhubasketin puolustus sai aikaiseksi kahdeksan sekunnin rikkomuksia, hukattuja syöttöjä, palloja yli rajoista. Ja jos salolaiset saivatkin pallon tuotua hyökkäysalueelle ja aloitettua hyökkäämisensä, oli puolet pelikellosta syöty jo pois.

– Toisen puoliajan hyökkäämisessä emme saaneet montaa hyvää hyökkäystä aikaiseksi. Nyt meillä se muisti- ja tunnejälki siitä mitä se on. Vähän puristimme mailaa liikaa, Vilppaan valmentaja Sami Toiviainen sanoi.

– 45 pallonhallintaa vastustajalle hyökkäyslevyjen ja pallonmenetysten kautta. Ne ovat ne isot asiat taktisesti, joita pitää tehdä toisin. Pääkopasta se lähtee. Takaan, että keskiviikkona ero ei tule olemaan tällainen, Toiviainen kertoi.

Joukkueiden pelaajamateriaalia katsomalla Vilppaan ei olisi pitänyt olla tällaisissa vaikeuksissa varsinkaan kolmen sekunnin alueilla ja oman pään levypalloissa. Karhubasket tuli suorastaan kiimaisena kiinni jokaiseen irtopalloon usean pelaajan voimin, kun taas vieraiden levypallopelaaminen jäi yhden tai kahden ison pään pelaajan normaalisuorittamisen varaan.

– Oli yksi meidän kauden parhaista puolustuspeleistä. Se oli iso avain voittoon. Pakotimme heidät 23 menetykseen, se oli meiltä hyvä työ, Karhubasketin Severi Kaukiainen sanoi.

Kolmannen erän Karhubasket voitti 12 pisteen erolla, ja sen jälkeen avausfinaalin voittajasta ei käytännössä enää ollut epäselvyyttä. Karhubasketin hyökkäyspelaaminen ei koko ottelua ajatellen, eikä edes toista puoliaikaa, ollut vielä lähelläkään parasta mahdollisuutta. 90 pisteeseen isännät siivitti puhtaasti se, että kotijoukkue pääsi ottamaan 21 pelitilanneheittoa Vilpasta enemmän.

– Kun oli viikon verran odotettu, se ensimmäisellä jaksolla sitten purkautui. Oli ehkä hieman jännittämistä, mutta en ollut mitenkään huolissani, Karhubasketin valmentaja Janne Koskimies sanoi.

– Uskon, että keskiviikkona tulee aika erilainen peli. Oli Vilppalle varmasti iso muutos siihen minkä tyyppisiä vastustajia he olivat aiemmin pudotuspeleissä kohdanneet, Koskimies totesi.

Avausottelu tuntui tosiaan tulevan lievänä shokkina puolustavalle mestarille. Kauhajokiset olivat ruuvanneet pedaalin pohjaan heti finaalisarjan alkuun, kun Vilpas taas tuli vain hieman tunnustelemaan.

– Ei voi sanoa, että he yllättivät meidät housut kintuissa… mutta ne housut olivat kintuissa, Koivisto myönsi.

Karhubasketin puolustusidentiteettiä toteutti oikeastaan koko joukkue yhtenäisesti, joten erikseen onnistujien nostaminen on hankalaa. Hyökkäyksessä taas Rene Rougeau (16/6) ja Lee Skinner (16/8) keräsivät parhaat pistesaldot.

Vilppaan takamiehet olivat kautta linjan ongelmissa Karhubasketin prässin kanssa. Tuohon salolaiset kaipaavat kipeästi myös taktisia ratkaisuja, ei pelkästään kovemmin yrittämistä. Niin Perttu Blomgrenin, Roope Ahosen, Brian Fobbsin kuin Marcus Lovettin iltoihin jäi toivomisen varaa.

Jeremiah Wood nakutti 18 pistettä, mutta 37-vuotiaan pomppu ei enää tuntunut riittävän korin suojelemisessa, eikä levypallotilanteissa. Bryan Griffin oli taas täysin unohdettava, ikimuistoisen vastakohta, ja se ei Vilppaalle todellakaan riitä.

Ottelusarja jatkuu Salohallissa keskiviikkona, jolloin Vilppalla on kasvojenpesun paikka heikon suorituksen jäljiltä. Karhubasket ajaa taas Varsinais-Suomeen koko matkan kaasu pohjassa ja jatkaa samaa peliä toivoen samaa tulosta.