Kärjen takana kaikki on vielä auki – näin Korisliigan puolivälierien parit määräytyvät lauantain tulosten perusteella

Kaksi Korisliigan puolivälieräparia on jo selvillä. Jatkosarjojen päätöskierroksella ratkeaa, ketkä keskikastin nelikosta kohtaavat pudotuspelien avauksessa toisensa. Ruodimme läpi eri skenaariot.

Korisliigan jatkosarjat saadaan päätökseen täydellä ottelukierroksella lankalauantaina 30. maaliskuuta. Suuri osa avoimista kysymyksistä ratkesi jo viimeistään alkuviikon peleissä: selvillä ovat paitsi pudotuspelijoukkueet, myös runkosarjan voittaja ja sarjasta putoaja.

Alemmassa jatkosarjassa ratkaisut on jo nähty. Tasapisteissä olevat KTP ja Pyrintö pelaavat keskinäisessä ottelussaan yhdeksännestä sijasta, mutta esimerkiksi Bisonsin ja Lahden välinen jumbofinaali on vailla panosta. Lahden voittaessa ja noustessa tasapisteisiin loimaalaiset ovat keskinäisten pelien perusteella lahtelaisten edellä.

Sarjan heikommalta puoliskolta pudotuspeleihin yltävät seitsemänneksi sijoittuva Kouvot ja kahdeksanneksi kirinyt Kobrat. Lapualaiset haastavat runkosarjan voittaneen Seagullsin, Kouvojen vastustaja on sarjakakkonen BC Nokia.

Kärjen takana kevättalvesta sijoilla kolmesta kuuteen on keikkunut sama nelikko: Korihait, Karhubasket, Vilpas ja Kataja. Tasaisen jatkosarjan pelannut porukka on ehtinyt jo hyvän tovin orientoitua siihen, että ensimmäinen pudotuspelivastustaja tulee tuon samaisen nelikon sisältä. Päätöskierroksella pelissä on ensimmäisen vastustajan lisäksi myös kotietu, johon kaikilla neljällä on vielä realistiset mahdollisuudet.

Kahden pisteen sisällä

Ennen lauantai-iltaa etulyöntiasemassa on Korihait. Se on kahden pisteen verran edellä muita kolmea, minkä myötä uusikaupunkilaiset varmistavat kolmossijansa voittamalla päätöskierroksella Karhubasketin. Kuudennen sijan kohtalon ratkaisevat puolestaan Kataja ja Vilpas – niin Karhubasket kuin Korihait ovat vähintään viidensiä tuloksista riippumatta. Vilpas taas ei voi muista poiketen yltää enää kolmanneksi.

Koripallo.comin keskustelufoorumin nimimerkki hamahakkimies on laskenut auki todennäköisyydet eri sijoille ja niiden myötä muodostuville ottelupareille. Laskelmat lähtevät vedonlyöntikertoimiin perustuvasta olettamasta, että Kataja voittaa Vilppaan 53 prosentin todennäköisyydellä ja Korihait Karhubasketin 49 prosentin todennäköisyydellä.

Korihaiden kotietu on näillä oletuksilla 73-prosenttisissa kantimissa. Kataja aloittaa kotona 53 prosentin todennäköisyydellä, Karhubasket taas 51 prosentin todennäköisyydellä. Vilppaalle jää 23 prosentin sauma neljänteen sijaan.

Nykyisellä lähtötilanteella pudotuspeliparit voivat muodostua neljällä eri tavalla, jotka ovat käytännössä yhtäläisen todennäköisiä. Eroavaisuuksia syntyy lähinnä siitä, kuinka todennäköisesti mikäkin joukkue kohtaa toisensa.

Korihait saa 50 prosentin todennäköisyydellä vastaansa Salon Vilppaan. Tässä parissa Korihailla olisi kotietu. Vastaavasti Katajan todennäköisin vastustaja on Karhubasket – niin ikään 50 prosentin todennäköisyydellä, mutta kotiedun kohtalo suosisi Katajaa prosentein 26–24.

Korisliigan päätöskierros lauantaina:

Ylempi jatkosarja

Seagulls – BC Nokia
Kataja – Vilpas
Korihait – Karhubasket

Alempi jatkosarja

Bisons – Lahti Basketball
Kouvot – Kobrat
KTP – Pyrintö

Ottelut alkavat kello 17.00. Puolivälierät käynnistyvät huhtikuun ensimmäisenä viikonloppuna paremmin sijoittuneiden kotiotteluilla.