Kataja lähellä hukata suurjohtonsa, Seppälä kantoi voittoon

Joensuun Kataja oli liki jälleen kerran kaatua kotikentällään viime minuuteilla, mutta tällä kertaa isännät kestivät voittoon asti Tampereen Pyrinnöstä, vaikka puoliajan 21 pisteen johtoasema haihtuikin ottelun loppuhetkillä.

Kataja − Pyrintö 76-74
Ottelun tilastot

Kataja nykäisi otteluun hurjan alun, jätti Pyrinnön ensimmäisellä neljänneksellä vain kahdeksaan pisteeseen ja oli puoliajalla mentäessä saanut kasvatettua etumatkansa jo yli 20 pisteeseen ja parhaimmillaan peräti 27 pisteeseen.

Ensimmäisen puoliajan dominointi vaihtui kuitenkin toisen jakson ryssimiseksi, kun Pyrintö palasi pelikentälle täysin eri ilmeellä ja Kataja näytti yllätetyltä housut kintuissa.

Päätöserässä tamperelaiset kirivät jo rinnalle, mutta tällä kertaa Kataja ei kuitenkaan kaatunut. Kerta ei olisi ollut ensimmäinen, sillä joensuulaiset ovat kuluvan kauden aikana jo useampaan otteeseen hukanneet isojakin johtoja pelien loppuhetkillä juuri kotiparketillaan.

Viimeisillä minuuteilla isäntien pelintekijä Ilari Seppälä (25p) kantoi vastuuta ja teki kovia koreja juuri niistä hyökkäyksistä, joista Katajan oli lähes pakko saada koreja.

− He pistivät meitä vastaan paljon pisteitä avauspuoliajalla, mutta taistelimme takaisin peliin toisella puoliajalla. Itse en heittänyt hyvin ja pari pahaa pallonmenetystä ottelun lopussa, Pyrinnön Eron Harris (17p) kertoi.

− Puoliajalla jouduin käyttämään puhelahjojen ja motivaatiotekijöiden ja kaikkien tällaisten jostain syvimmästä kaivamaan sen, mitä toisella puoliajalla nähtiin. Katastrofaalinen ensimmäinen puoliaika. Kataja oli hyvä, me emme, Pyrinnön valmentaja Sami Toiviainen kertoi.

− Pääsimme lähelle, mutta häviät 1, 2 tai 20 pistettä, ei se hyvältä tunnu. Olimme toisella puoliajalla aktiivisempia, rohkeampia ja puolustimme, kuten oli sovittu, Toiviainen sanoi.

Pyrinnön johtava pelaaja oli tuttuun tapaan Kenny Manigault 22 pisteellään ja myös aloitusviisikossa ollut Justus Kilpinen (10p) pelasi mainion ottelun. Ottelussa olisi kaivattu lisäpisteitä Osku Heinoselta, mutta heittäjä jäi vain kolmen pisteen saldoon.

− Hyvä alku meiltä, olimme valmiita heti. Ehkä Pyrintö myös auttoi meitä siinä, kun he heittivät kolmoset ekalla puoliajalla 1/12. Erittäin tyytyväinen siihen, että saimme voiton lopulta, Seppälä kertoi.

− Eka puoliaika oli oikein mallikasta peliä. Dominoimme levypalloja ja olimme intensiteetissä Pyrintöä edellä, Katajan valmentaja Juha Sten sanoi.

− Toisella puoliajalla näimme toiset kasvomme. Pyrintö haki irtopalloja, voitti 1-1-tilanteita ja meni kovempaa korille. Se meinasi mennä aika tiukaksi, Sten kertoi.

Pyrintö ei heittänyt ottelussa hyvin, kun kolmen pisteen heitoista vain kolme 21:stä putosi sisään ja kakkosistakin alle 50 prosenttia. Kuitenkin tamperelaiset nappasivat yhteensä 15 hyökkäyslevypalloa ja 12 riistoa, mitkä takasivat joukkueelle lisää mahdollisuuksia ja olivat Pyrinnön kirin avain.

Juuri siinä toisaalta Kataja myös epäonnistui toisella puoliajalla. Kun avausjakson johto rakentui lopulta helpohkosti oman hyvän puolustamisen ja Pyrinnön huonon heittopäivän myötä, toisella puoliajalla isännät antoivat vierailleen yksinkertaisesti liikaa heittoja.

Voitollaan Kataja vahvisti asemiaan taistelussa pudotuspelien kotiedusta. Alkukauden europelien takia joukkueella on yhä useampi ottelu vähemmän pelattuna kuin kiistakumppaneillaan, mutta joensuulaiset nousevat hiljalleen kohti neljättä sijaa ja myös kolmanteen sijaan tarraavaa Pyrintöä.

Molemmat ryhmät olivat ottelussa vajaamiehisinä, kun Katajalta puuttuivat ryhmänsä ykköspelaajat Topias Palmi ja Daniel Mullings. Pyrinnöltä sivussa taas olivat Antero Lehto, Petri Heinonen ja Joonas Cavén.