Korisliigan finaalit käyntiin: parhaat tarjoavat huippukoripalloa

Sunnuntai-iltana Korisliigan loppuottelusarja saadaan viimein käyntiin. Kun Salon Vilpas ja Kauhajoen Karhubasket selvittivät kumpikin itsensä finaaliin välieristä nopeasti, tuli ennen loppuotteluita pitkä tauko.

Pitkän tauon aikana valmentajat ovat ehtineet hioa kuvioitaan ja valmistaa pelaajansa finaalisarjaan. Valmentajien merkitystä ja kahden nuoren valmentajan asemaa loppuotteluissa käsittelimme erillisessä jutussa.

Vilpas Joonas Iisalon johdolla haluaa kirkastaa viime vuoden hopeamitalin kultaiseksi, ja se on ollut salolaisten ainoa tavoite siitä lähtien, kun tälle kaudelle kasattiin kova ryhmä mestaruutta tavoittelemaan.

− Kumpi joukkue pysyy freesimpänä ja pystyy kehittymään enemmän ottelusarjan aikana, on vahvoilla. Onneksi useamman ottelun välissä on kaksi päivää aikaa huilata ja palautua − mutta myös tehdä muutoksia game planiin, Iisalo totesi seuran sivuilla.

− Toinen tekijä mestaria haettaessa on henkinen kovuus. Vastakkain on sarjan kaksi parasta joukkuetta, jotka molemmat ovat olleet loppuhetkillä erinomaisia pleijareissa, Iisalo jatkoi.

Karhubasket on pelannut hurjan kevään. Runkosarja päättyi voittoputkeen, Kauhajoen kotihallista kovinkaan moni ei ole selvinnyt voittajana ja pudotuspeleissä sama tahti on jatkunut. Kun jo tiedossa on kauhajokisten seurahistorian paras suoritus, on riskinä tietysti, että hopeaankin oltaisiin jo tyytyväisiä.

− Meidän kausi ei ole todellakaan ohi, meillä on neljä voittoa otettavana. Nyt se mitali on selvä, mutta otetaan vielä se kissapoika kotiin, Karhubasketin valmentaja Jussi Laakso vakuutti.

− Tämä on uusi upea kokemus monelle ja näistä peleistä täytyykin ottaa kaikki irti ja nauttia. Ottelusarjasta tulee varmasti elämyksellinen, eikä vähiten faniryhmien vuoksi. Molemmat organisaatiot saavat nyt palkintonsa pitkäjänteisestä työstä täysin ansaitusti, Laakso kertoi seuran kotisivuilla.

Mainioon kevääseen Karhubasketia ovat vieneet erinomaiset ulkomaalaispelaajat. Siltä osin joukkueen paletti menikin uusiksi kesken kauden, mutta joukkueen valmennus onnistui hitsaamaan ryhmän yhteen nopeasti. Tähän toki vaikutti myös se, että kaikki hankitut pelaajat ovat vahvasti joukkuehenkisiä.

− Meillä oli turbulenssia kauden aikana, meillä oli loukkaantumisia. Se reagointikyky, millä taustamme pystyivät tekemään päätöksiä… Saimme Rene Rougeaun, Greg Manganon, Kelvin Lewisin, jotka olivat kohtalaisen hyviä, kun välieräpelejä ratkaistiin, Laakso kertoi.

Vilpas joutui pudotuspeleihin ilman Teemu Rannikkoa, joka loukkasi nilkkansa runkosarjan viimeisessä ottelussa. Rannikko on kuitenkin asemansa Iisalon rinnalla salolaisten valmennuksessa, ja on mukana erityisesti hyökkäyspelin johtamisessa ja taktisissa kuvioissa.

− Hyökkäyspelaamisemme oli luonnollisesti Rannikon loukkaantumisen jälkeen hetkellisesti vähän takkuisempaa, mutta pointin vastuuta kantavat takapelaajamme (Jaylon Brown ja Aatu Kivimäki) ovat kehittyneet koko ajan, Iisalo kertoi Korisliigan ennakossa.

− Tilanne tuli tietyllä tapaa kuitenkin aika puun takaa, mutta olemme pyrkineet auttamaan kaksikkoa ja kehitystä on tapahtunut läpi pudotuspelien, Iisalo jatkoi.

Vilpas ei ole vielä pudotuspeleissä saanut todellista haastetta, tai sitten joukkue on vain niin kova, että sitä ei niin vain haastetakaan. KTP voitti ensimmäisen puolivälieräottelun, mutta sen jälkeen salolaisten saldo on puhdas.

”Bojaniin se kaikki kulminoituu”

Seagulls ei ollut mikään heittopussi, vaan todellinen Korisliigan kärkijoukkue, mutta Vilpas silti puolusti helsinkiläiset varsiin pieniin korimääriin. Karhubasketilla on vielä leveämpi materiaali hyökkäyspäässä, mutta riittääkö sekään sitten runkosarjavoittajaa vastaan.

− Karhubasketin hyökkäyksessä Greg Mangano asettaa heittovoimansa kautta erilaisen haasteen kuin kahden aikaisemman vastustajan etukentällä on ollut tarjota, mutta näen silti, että Bojaniin [Sarcevic] se kaikki kulminoituu, Iisalo kertoi Korisliigan ennakossa.

− Mies pääsi mielestäni vähän liian helpolla välierissä, joten lähdemme hankaloittamaan miehen elämää parketilla. Kaikki varmasti näkivät, miten onnistuimme puolustuspäässä Anton [Nikkarinen] kanssa ensimmäisellä kierroksella ja [Michael] Caffeyn kanssa välierissä, nyt haemme samanlaista onnistumista Bojania vastaan.

Karhubasket tarvitsee onnistumisia todellakin laajalta rintamalta, sillä Vilpasta vastaan kentällä pitää pystyä haastamaan ennakkosuosikkia täydet 40 minuuttia. Se oli Seagullsin heikko kohta, sillä penkiltä ei juuri tullut apuja, mutta kauhajokisten tilanne on tältä osin parempi.

− Vilppaan puolustuksessa on paljon samoja asioita kuin mitä BC Nokia teki, jonka takia taktisella puolella ei ole niin isoja muutoksia tulossa vastaan. Vilpas on kuitenkin asteen urheilullisempi joukkue ja he puolustavat todella korkealla intensiteetillä, joka asettaa meille haasteen, Laakso kertoi Korisliigan ennakossa.

− Videot on katsottu ja Seagulls onnistui tekemään Vilppaan ja tähtisentteri Aaron Jonesin elämän puolustuspäässä vaikeaksi muutamalla keinolla, joita saatamme itsekin kokeilla. Taktiikka ja ottelusuunnitelma sunnuntaille on valmis, onneksi paineet ovat vastustajan nurkassa.

Jos kentällä ovat parhaat joukkueet ja finaalipelejä järjestävät sarjan parhaat seurat, ovat vastakkain myös Korisliigan parhaat fanit. Salit täyttyvät viimeistä paikkaa myöden molemmilla paikkakunnilla ja meteliä tulee riittämään katsomossa.

Jo välieräsarjoissa kummankin joukkueen kannattajat kantoivat oman kortensa menestyksen kekoon. Eikä kannattaminen jää vain kotihalliin, vaan molemmilta nähdään varmasti vahva edustus myös vieraspeleissä.

− Lisämausteen finaaleihin tuo upeat fanit, jotka takaavat jokaiseen peliin erityisen tunnelman. Nautitaan seuraavista viikoista ja laitetaan kaikki peliin, Iisalo kertoi seuran sivuilla.

− Oranssia päälle ja meteliä molempiin mökkeihin, Laakso sanoi.

Loppuottelusarjan otteluohjelma (huomaa poikkeukselliset alkamisajat)

1. su 6.5. klo 18.15 Salon Vilpas – Karhubasket
2. ke 9.5. klo 18.15 Karhubasket – Salon Vilpas
3. la 12.5. klo 17.15 Salon Vilpas – Karhubasket
4. ma 14.5. klo 18.15 Karhubasket – Salon Vilpas
5. ke 16.5. klo 18.15 Salon Vilpas – Karhubasket
6. pe 18.5. klo 18.15 Karhubasket – Salon Vilpas
7. ma 21.5. klo 18.15 Salon Vilpas – Karhubasket