Kotin unelmailta hukkaan, Vilpas liian vahva Seagullsille

Susijengin luottopelaaja Tuukka Kotti pelasi Korisliiga-uransa parhaan ottelun, pussitti 38 pistettä ja nappasi 10 levypalloa, mutta sekään ei Seagullsille riittänyt, kun Salon Vilpas oli toisessakin välieräottelussa karvan verran parempi.

Seagulls – Vilpas 77-86 ja.
Ottelun tilastot

Helsingin Kisahallissa pelin käsikirjoitus oli lähes identtinen kuin avauspelissä Salossa. Tosin tällä kertaa jännitysnäytelmään oli kirjoitettu myös ”encore”, kun ratkaisua haettiin jatkoajalta asti. Vilpas oli liian vahva lokeille tälläkin kertaa.

Ottelu alkoi Seagullsin hallinnassa, kun Vilpas jatkoi siitä, mihin joukkue jäi sarjan ensimmäisessä pelissä: avoimia kolmen pisteen heittoja kivittämällä. Pallo ei vaikuttanut sujahtavan sukasta sisään edes vahingossa, kun joukkueesta ainoastaan Mikko Koivisto onnistui kolmesti kolmosissa ja muu joukkue heitti avauspuoliajalla 13 heittoa ohi.

Loppuunmyyty (1149) Kisahalli sai nauttia laadukkaasta ja tasaisesta pudotuspeliottelusta. Seagullsin hallintaa heikensi, ja Vilppaan piti mukana pelissä, salolaisten erinomainen hyökkäyspään levypallopeli. Koko ottelussa Vilpas nappasi hurjat 20 hyökkäyslevyä, mitkä varsinkin pelin alkupuolella olivat runkosarjavoittajille kriittisen tärkeitä.

Seagulls ei pystynyt hyödyntämään etsikkoaikaansa täysimääräisesti, kun Vilppaan heittopelin yskiessä olisi helsinkiläisten täytynyt pystyä nykäisemään riittävä etumatka. Vilpas roikkui mukana, pääsi avausjaksolla jopa johtoonkin ja oli koko ajan iskuetäisyydellä.

Kottia ei saada käsirautoihin

Toisen puoliajan ja koko ottelun hahmoksi oli nousemassa Kotti, jolle osui liki täydellinen ilta. Vilpas ei pystynyt pysäyttämään lokkien sentteriä kuin rikkomalla, ja Kotti pääsi vapaaheittoviivalle peräti 20 kertaa, joista 18 putosi sisään.

Myös pelitilanneheitot tippuivat kovalla prosentilla, ja Kotin loppusaldo oli huimat 38 pistettä. Ennen ottelusarjan alkua Vilppaan Juho Nenonen uhosi laittavansa Kotille käsiraudat, mutta sellainen ei likellä ollut, kun Kotti toki uransa ennätyspisteet.

Varsinaisen peliajan viimeisillä minuuteilla ratkaisevassa asemassa olivat kuitenkin Vilppaan vapaaheitot, kun Matias Ojala naulasi tärkeät neljä vaparia sisään.

Viimeisessä hyökkäyksessä Seagulls pelasi pallon Jermaine Marshallin käsiin. Kotilla olisi ollut korin alla erinomainen asema Javontae Hawkinsia vastaan, mutta Marshall halusi olla ottelun sankari. Kolmen pisteen heitto karkasi koriraudoista ulos ja ottelu meni jatkoajalle.

Vaikka jatkoajan alkua jouduttiin tulostaulun ongelmien takia odottamaan lähes 10 minuuttia, ei se vajaamiehisempää Seagullsia auttanut. Timo Heinonen oli jo päätöserässä ottanut viidennen virheensä ja Michael Caffey teki saman tempun jatkoajan alkuhetkillä.

Vilpas hyödynsi tilaisuutensa Jaylon Brownin (22p) ennakkoluulottomien korilleajojen myötä. Brown iski ratkaisevat kuusi pistettä ja siivitti salolaiset vierasvoittoon.

Vaikka Vilpas ottikin jo toisen voittonsa välieräsarjassa, ei joukkueen pelaaminen kokonaisuutena aina nättiä ollut. Hyökkäyspeli meni helposti yksinyrittämiseksi, eikä varsinkaan toisella puoliajalla ja jatkoajalla nähty kovin montaa syöttöä hyökkäyspäässä. Kun myös avoimia kaukoheittoja pistettiin ohi roppakaupalla, jäi salolaisille yhä paljon parannettavaa. Ainoa täysin puhtaat paperit saanut punavalkoisista oli jälleen jykevän ottelun pelannut Aaron Jones (21/17).

Seagulls taas antoi jälleen kaikkensa, oli tuskastuttavan lähellä voittoa ja sarjan tasoittamista, mutta käteen jäi tyhjä arpa. Kotin loisto-ottelu meni hukkaan ja syyttävä sormi voi osoittaa ainakin kahta muuta kokenutta kotimaista pelaajaa, kun Heinonen ja Antti Kanervo eivät saaneet kasaan kuin yhteensä viisi pistettä.

Vaikka levypallopelaaminen ei loppuhetkillä ollut se ratkaiseva tekijä, on hyvin harvinaista, että vastustajalle annetulle 20:lla hyökkäyslevypallolla voittaisi otteluita Korisliigan pudotuspeleissä. Kun huomio kiinnittyi enemmän Vilppaan jatkuneeseen heikkoon kaukoheittovireeseen, on syytä myös huomata, että Seagullsin prosentti (3/21, 14 %) oli vielä salolaisiakin heikompi.

Tästä pelin ratkaiseva ohiheitto varsinaisen peliajan viimeisessä hyökkäyksessä oli hyvä osoitus. Marshall (1/9 3p) halusi hakea kaukoheittoa, kun Kotin tilanne korin alla olisi ollut ylivoimaisesti parempi Seagullsille.

Sarja jatkuu Salossa kolmannella ottelulla tiistaina.

Lehdistötilaisuuden anti

Mikko Koivisto:

− Nyt oli kyllä aikamoinen playoff-vääntö. 45 minuuttia kaksi joukkuetta taisteli ja meni päästä päähän.

− Kolmannen erän lopussa saimme kaulan kiinni, olimme koko ajan vähän perässä, puolen askeleen verran. Matu pisti aika kylmäpäisesti vaparit sisään lopussa. Jatkoajalla löysimme ne match-upit, joita halusimme hyödyntää ja teimme pari kovaa pussia.

Joonas Iisalo, Vilppaan valmentaja:

− Eiköhän jokainen maksava asiakas saanut tänään rahoilleen vastinetta. Olihan se huikea peli.

− Vähän jopa hieman inhottava fiilis, molemmat joukkueet olisivat ansainneet.

− Tuukka Kotti, huh huh, mikä peli. Tuntui, että hän käytti kaikki tilaisuutensa hyväksi ja sitten vielä pitää sen puolustuksen tiiviinä.

− Kyllä me esimerkiksi kolmannen jakson alussa olimme aivan auki niissä heitoissa ja laitoimme kaikki ohi. Olen luottavainen, että jossain vaiheessa alamme ne naulaamaan.

Mikko Larkas, Seagullsin valmentaja:

− Salo oli lopussa kylmäpäinen ja laittoi ne pallot sisään, jotka meidänkin olisi pitänyt laittaa. Jatkoajan alkuun olisi auttanut, jos olisimme päässeet keulaan, mutta kaksista vapareista laitoimme vain yhden neljästä heitosta sisään.

− Pieniä mentaalipuolen nukahduksia, niitä on edelleen yhä liikaa. Jos aiomme Salohallissa voittaa, niiden pitää olla lähellä nollaa.

Larkas Marshallin varsinaisen peliajan viimeisestä heitosta:

− Hän on aika hyvä pelaaja. Siinä oli muutama vaihtoehto. Se mitä olisi kannattanut tehdä, olisi voinut haastaa enemmän. Ihan kohtalaisen hyvä heitto, mikä pyöri raudoista kaksi kertaa ulos.