Mihin Max Besselink on matkalla?

Otsikon kysymykseen itsestäänselvin vastaus on: Nokialle. Korisliigan BC Nokia sai riveihinsä yhden suomalaisen koripallon suurimmista nuorista lupauksista, kun 19-vuotias Max Besselink teki seuran kanssa sopimuksen.

Vastaus sen sijaan ei ole Kaliforniaan pelaamaan NCAA-koripalloa Santa Claran yliopistossa. Vielä toukokuussa Yle Urheilun haastattelussa kerrottiin, että Yhdysvaltoihin yliopistoon lähteminen on ollut Besselinkille itsestäänselvyys jo pienestä pitäen.

Besselinkin vanhemmat ja isosisarukset ovat myös pelanneet yliopistokoripalloa Yhdysvalloissa. Tästä kaikesta huolimatta Besselinkille ilmeisesti tuli täytenä yllätyksenä, mitä college-arki on.

– Max päätti keskittyä kokonaan koripalloon. Hän nautti yliopistossa koripallosta, muttei koulusta. College ei ole jokaista varten, BC Nokian valmentaja Greg Gibson kertoi.

Vastaus ei myöskään pitänyt olla ”Korisliigaan”. Besselink jätti helmikuussa Seagullsin joukkueen, vaikka nuorukaisen tulokaskausi Korisliigassa oli siihen mennessä sujunut hyvinkin mallikkaasti ja peliminuutteja Lokkien valmentaja Jussi Laaksolta oli luvassa.

Teini-ikäinen Besselink vaihtoi loppukaudeksi divisioonassa pelaavan HNMKY:n riveihin. Tuolloin Laakson mukaan yllättävä seuranvaihto oli ennen kaikkea Seagullsin pelaajille iso pettymys.

– Kysyin Maxilta viikoittain, onko kaikki kunnossa ja hän sanoi aina, että on. Tämä kyllä tuli aika puskista, Laakso kertoi Helsingin Sanomille.

Vastaus ei taatusti myöskään ole ”NBA:han”. Ainakaan tällä hetkellä. Besselinkillä oli suuret suunnitelmat kaudestaan NCAA:ssa ja Susijengiin kesällä debytoimaan pelaajan nostanut maajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann hehkutti samoin pelimiehen tulevaisuutta.

– Uskon oikeasti, että pystyn pelaamaan NBA:ssa. Jos pelaan hyvän kauden Santa Clarassa, aion ilmoittautua NBA:n varaustilaisuuteen ensi vuonna, Besselink kertoi Ylelle.

– Max on hyvinkin suuri lupaus, ainakin suomalaisessa mittapuussa. Meillä on isot odotukset hänen suhteensa. Hänellä on sellaiset edellytykset, että NBA on ihan hyvä tavoite, Dettmann sanoi.

Ei ole luvassa NBA:n varaustilaisuutta ensi kesänä, ei NCAA:ta, ei sopimusta jonkin eurooppalaisen huippumaan seuraan, vaan paluu Korisliigaan ja uuteen joukkueeseen Nokialla.

Tämä kaikki tuntuu kovin hämmentävältä. Suomalaisen koripallon kärkilupaus vaihtaa joukkueita kuin sukkiaan, pitkäaikaiset suunnitelmat hylätään hetkessä ja tavoitteet muuttuvat tyystin.

Besselinkin pelitaidot eivät ole kadonneet mihinkään. Hänellä on yhä kaikki ne kyvyt ja ominaisuudet, joilla hän voi päästä huipulle. Jos nyt ei välttämättä ihan sinne NBA-kentille, ainakin korkeatasoiseen eurooppalaisseuraan ammattilaiseksi pitkäksi aikaa.

Edessä on varmasti vastoinkäymisiä, mikäli matkan päämäärä on siellä huipulla. Kovin montaa kertaa Besselink ei voi hetken mielijohteesta todeta, että ei tämä ollutkaan kivaa ennen kuin miehen nimen viereen papereissa alkaa kerääntyä punakynällä isoja varoitusmerkintöjä.

Toivottavasti Besselink löytää Nokialta sen, mitä hän on etsimässä. Siitä olisi iloa niin Korisliigalle, BC Nokialle kuin koko suomalaiselle koripallolle.