Muista Iisalo, että Aaron Jones on tärkein pelaajasi!

Korisliigan toisessa finaalissa Kauhajoella Salon Vilpas kutistui pelkäksi kaukoheittojoukkueeksi. Mikäli joukkue haluaa lauantaina voittaa kotikentällään, tarvitsee se sata prosenttia huippusentteriään Aaron Jonesista.

Vilpas tulitti Karhubasketia vastaan kakkospelissä peräti 36 kolmen pisteen heittoa. Useat niistä olivat haastettuja tai heittokellon viimeisillä sekunneilla ilmaan kiskaistuja enemmän toiveiden varassa lepääviä heittoja.

Salolaiset toki pystyvät voittamaan kaukoheitoillakin. Runkosarjassa Vilpas pisti yli 500 kolmosta koriin ja heittoprosenttikin oli erinomainen. Pelkäksi kaukoheittoryhmäksi vetäytyminen kuitenkin tuo valtavasti varianssia huippujoukkueen suoritukseen.

Jonain iltana nimittäin ne kolmoset putoavat vain reilun kymmenen prosentin tarkkuudella ja silloin Vilpaskin on vaikeuksissa. Kun peli siirtyy kaaren ulkopuolelle, jäävät isot miehet myös helposti syrjään pelistä ja tämä näkyy korinalus- ja levypallopelaamisessa myös laajemmin.

Lauantaina Vilppaan pitää saada kaikki irti loistavasta sentteristään Jonesista. Parhaimmillaan hän on ylivoimainen korinaluspelaaja molemmissa päissä, ja sellaista suoritusta mieheltä kaivataan kolmannessa finaalissa.

Jones oli saanut ikäviä perheuutisia toista finaalia edeltävänä yönä ja lisäksi sentterin peliä hidastaa välierissä kärsitty jalkavamma. Kuitenkin jos Jones on iskussa ja Vilpas pitää hänet alusta alkaen aktiivisesti pelissä mukana, on salolaisilla selvä etulyöntiasema kotikentällään.

Jonesin duuni korin alla tuottaa parempia heittopaikkoja kaikille muille Vilppaan pelaajille, ja myös ne kolmoset lähtevät todennäköisesti paremmilla prosenteilla ja enemmän rytmistä, mikäli iso mies tasapainottaa hyökkäyspeliä.

Samalla Jonesin puolustaminen tuo Karhubasketille ison haasteen, jos Vilpas pelaa riittävästi palloa myös sisälle. Kauhajokisilla ei ole heittää suoraan saman tyylistä pelaajaa miestä puolustamaan, joten Jonesin hyvä ilta voi tarkoittaa Greg Manganolle ja Flenard Whitfieldille vaikeampaa iltaa, virhevaikeuksia ja vähemmän energiaa käytettäväksi joka tapauksessa hyökkäyspäässä.

Ei sillä, että valmentaja Joonas Iisalo varmasti kovasti vinkkejä tarvitsee, mutta yksi muutos Kauhajoen otteluun Vilppaalta ainakin siis kaivataan: Jonesin koneesta täydet tehot ulos. Palloa miehelle sisään, enemmän ajoja korille ja hyökkäyslevypalloja sentterin käsiin, parempaa hyökkäyksen rytmiä, kun pallo ei vain seiso kaaren ulkopuolella takamiesten käsissä.

Koripallo.comin toimitus