Seagulls pelasi Karhubasketin ulos pelistään avausottelussa, löytyykö kauhajokisten hyökkäys Kisahallista?

Korisliigan finaalien avausottelu päättyi Helsinki Seagullsin voittoon Kauhajoella luvuin 70-54. Lokkien puolustussuoritus oli liki historiallinen: ottelun 124 pistettä oli koko Korisliiga-kauden toiseksi pienin pistemäärä ja Karhubasket on edellisen kerran jäänyt 54 pistettä pienempään korilukuun vuonna 2010.

Se että Seagulls pystyy haastamaan Karhubasketin dynastiaa tavalla millä yksikään muu joukkue Suomessa ei, ei tule yllätyksenä. Sen sijaan yllättävää oli, miten dominoiva ja kokonaisvaltainen Lokkien suoritus vieraskentällä oli.

– Todella tyytyväinen olin meidän esitykseen. Erityisesti tuo puolustuspään tekeminen lämmitti. Karhu jäi 54 pisteeseen upealla areenallaan, mikä on aivan erinomainen suoritus.

– Niistä 54 pisteestäkin suurin osakin oli aika vaikeita heittoja, kättä vastaan tai jotain muuta. Voin olla todella, todella ylpeä jätkistä ja heidän työmoraalistaan. Ne suunnitelmat mitä teimme, pitivät kauttaaltaan lähes koko matsin, Seagullsin valmentaja Jussi Laakso kertoi.

Karhubasket on tottunut pelaamaan lähes koko kauden johtoasemassa. Joukkueen pelaajamateriaali ja sen laajuus on taannut sen, että oranssipaidat saavat aina riittävästi hyviä heittopaikkoja, pääsevät juoksemaan nopeita siirtymähyökkäyksiä ja napsivat hyökkäyslevypalloista uusia mahdollisuuksia korintekoon.

Avausfinaalissa kaikki tämä kuitenkin pysähtyi: pallo, pelaajat, levypalloihin hyökkääminen ja kentän juokseminen.

– Seagullsilta tosi ehjä puolustuspeli. He pelasivat meidät ulos meidän pelistämme. Emme päässeet vauhtiin, emme päässeet juoksemaan, emme päässeet tekemään helppoja koreja, Karhubasketin takamies Henri Kantonen sanoi.

Lokit upotti Karhun Pohjanmaan peltoon

Karhubasketin pelaaminen vaikutti siltä kuin koko joukkue tarpoisi Pohjanmaan pellossa saappaat polvia myöden mudassa, kun vastustaja on sadettanut pelikenttää kolmen viikon ajan. Mikään ei tullut helpolla ja tämä osaltaan turhautti isäntiä entisestään.

– Alun jälkeen ja pelin edetessä emme löytäneet keinoja luoda etuja hyökkäyksessä. Henkalla [Kantonen] on nolla syöttöä, Severillä [Kaukiainen] on yksi koriinjohtanut syöttö, se kertoo aika paljon, miten Seagulls onnistui meidät eliminoimaan, Karhubasketin valmentaja Janne Koskimies kertoi.

Vaikka Seagulls avausvoiton nappasi ja ryösti finaalisarjan kotiedun itselleen, on Pantteri-patsas vielä kaukana Helsingiin päätymisestä. Kokenut mestariryhmä Karhubasket varmasti keksii niitä keinoja avata pelinsä lukkoja ja vastata Seagullsin esittämään kovaan haasteeseen.

Kun ottelusarja jatkuu Helsingin Kisahallissa perjantaina, kannattaa huomiota kiinnittää heti ensimmäisten viiden minuutin aikana siihen, miten Karhubasketin pelissä miehet ja pallo liikkuvat. Oransseilla on kyllä ryhmässään pelaajia, joiden pitää kyetä luomaan etua myös kivikovaa Seagullsin puolustusta vastaan.

– Tärkein olisi, että me pääsisimme siihen meidän identiteettiimme, Kantonen linjasi.

Jos Karhubasketilla on lista muutoksista ja viilauksista pelisapluunaan selvillä, on yhtä varmaa, että myös Seagulls Laakson johdolla on valmis reagoimaan.

Yksi asia finaalisarjan sisällä on kuitenkin selvää: Rene Rougeau on kevään tullen jälleen parhaimmillaan. Mestaruuksia Kauhajoella juhlinut Rougeau haluaa tuoda ensimmäisen mestaruuden Seagullsille, ja 37-vuotiaan esitys avausottelussa oli täydellinen.

– Rupeaa loppumaan ylisanat kesken. Aivan mieletön pelaaja. Häneen on syvä luottamus ja ystävyys. Hän on isojen pelien mies, Laakso kehui.

Pallo nousee toistamiseen finaaleissa ilmaan perjantaina klo 18.30 Kisahallissa. Otteluun on jäljellä vielä seisomapaikkoja ja peli on tuttuun tapaan katsottavissa myös Ruudussa.