Seagulls-valmentaja ei murehdi avaustappiota: ”Kaikki putket katkeavat joskus”

Runkosarjan voittaja ja puolivälieräsarjansa Lapuan Kobria vastaan lähes vasemmalla kädellä 3-0 läpi hoitanut Helsinki Seagulls joutui nöyrtymään ensimmäisessä välierässä Karhubasketia vastaan. Lokkien päävalmentaja Vesa Vertio ei ole kuitenkaan huolissaan joukkueestaan.

Haastattelu: Juho Silventoinen, Teksti: Matti Liljaniemi

Vesa Vertio valmentaa Seagullsia ensimmäistä vuottaan, kun Jussi Laakso siirtyi sivuun puolustavan mestarin penkin päästä. Päävalmentajan pesti on miehelle ensimmäinen, kun neljä edeltävää kautta kulkivat Laakson oikeana kätenä ja sitä edeltävä ura Saksassa Crailsheimissä sekä Tapiolan Hongan juniorivalmentajana.

Vertio on johdattanut joukkojaan toistaiseksi voittoisasti, mutta helsinkiläiset tulivat yllätetyksi Kisahallissa kotikentällään torstaina.

– Ei siinä tapahtunut mitään sen ihmeempää, vastustaja pelasi tosi hyvän pelin. Me olimme alkuun vähän vaikeuksissa heidän palloskriinipuolustuksen kanssa. Olimme valmistautuneet siihen, että tulee vähän erilainen palloskriinipuolustus kuin tuli. Saatiin kyllä juonen päästä hyökkäyspäässä kiinni toisella puoliajalla, ja puolustuksessa heitä on tosi vaikea puolustaa.

– Se on vaikea jengi, ja he myös heittivät hyvällä prosentilla. Aiheuttaa kyllä vaikeita tilanteita puolustukselle, ja niitä on eilen ja tänään kelattu videolta ja tänään katsottu jätkien kanssa. Pieniä muutoksiakin on ehkä luvassa.

Karhubasketin avauspelin yllätys vai ”yllätys”

Niin lokkiluotsi itse kuin Seagullsin joukkueesta Lassi Nikkarinen totesivat avausottelun jälkeen, että Karhubasket pääsi yllättämään joukkueen avausvälierässä. Vertio kuitenkin tarkentaa, että kauhajokisten puolustus ei niinkään ollut joukkueelle tuntematon, vaan he odottivat toisenlaista vaihtoehtoa.

– Ei siinä taktiikassa mikään yllättänyt, mutta jos on seurannut meidän ja Karhun kohtaamiset tässä kaudella, niin kolmessa edellisessä pelissä meitä vastaan heillä on ollut eri puolustustaktiikka käytössä kuin nyt. Oli yllätys, että he valitsivat meitä vastaan tuon taktiikan, koska ovat pelanneet meitä vastaan eri taktiikalla aiemmissa peleissä.

– Sinänsä oli kyllä tiedossa, että heillä on tällainen puolustusmuoto olemassa, koska Saloa vastaan [Vilpas-puolivälierässä] he käyttivät sitä paljon. Yllättää-termi on vähän väärä sana, sanotaan näin: enemmänkin oli harjoiteltu eri puolustusta vastaan, ja tuli tuo. Aika nopeasti pystyttiin adaptoitumaan kuitenkin.

Runkosarjassa Seagulls pystyi parhaimmillaan huimaan 13 ottelun voittoputkeen, jota seurasi selvästi heikompi jakso. Välieräsarjaan Lokit taas lähti yhdeksän edellistä otteluaan voittaneen, mukaan lukien kolme voittoa Kobrista puolivälierissä. Vertio ei kuitenkaan pelkää tappion olevan merkki mistään suuremmasta.

– Kaikki putket katkeavat joskus, ei se minun mielestä sen ihmeellisempi asia ole. Ei voi joka pelissä pelata korkealla tasolla: kun vastustaja kovenee, joskus he pelaavat paremmin kuin me. En tiedä, olettiko kukaan, että jatkamme tässä voittoputkessa läpi välierien ja finaalien. En minä ainakaan.

Lokkien riveistä niin Rene Rougeau kuin Chuba Ohams keräsivät torstain ottelussa tililleen tekniset virheet, ja Seagullsin pelistä tuntui nousevan esille tunne, että joukkue ei odottanut olevansa tappioasemassa – ja turhautui paikoin sen seurauksena. Vertio kuitenkin näkee asian toisin.

– Oliko turhautumista? Siinä oli hetkittäin tiettyjä vihellyksiä, jotka aiheuttivat pientä turhautumista, mutta en tiedä… Se oli playoff-korista.

– Näitä sattuu, että toinen joukkue pelaa paremmin. Jos olisit ollut tuolla meidän harjoituksissa katsomassa tänään, ei olisi ollut tietoakaan mistään pettymyksestä tai turhautumisesta. Päinvastoin jengi on entistä nälkäisempänä iskemässä Karhun kimppuun nyt, kun ensimmäinen osaottelu hävittiin.

Palmia ei pysäytetä, mutta muut täytyy

Kun ottelusarja jatkuu toisella ottelulla Kauhajoella maanantaina, tietää Vertio missä Seagullsin täytyy parantaa suoritustaan.

– Puolustuspäässä on pystyttävä puolustamaan pallottoman skriinitilanteita paremmin. He pelaavat niitä tosi hyvin, ja ne ovat meille hankalia – kenelle tahansa ne ovat hankalia. Niitä pitää pystyä vähän paremmin pelaamaan, ja myös pallollisen skriinejä. Niistä pääsi vähän turhan helposti scoraamaan, [Eero] Innamaa ja [Junior] Madut käyttivät yhden palloskriinin ja tekivät siitä koreja, ne olivat vähän turhan helppoja.

– Nuo asiat puolustuksellisesti ovat sellaisia, mutta ei niitä offball-tilanteita kaikkia tule saamaan millään pois, niistä varmasti tulee koreja silti. Mutta aina voi pystyä vähän parempaan.

Karhubasketin peliä on niin runkosarjassa kuin pudotuspeleissä johtanut Topias Palmi. Ensimmäistä kauttaan Karhubasketissa pelaava Susijengi-laituri teki Helsingin avausottelussa peräti 24 pistettä, ja miehen aiempi käsivamma ei vauhtia enää lainkaan hidastanut. Vertiolla ei reseptiä Palmin pysäyttämiseksi ole, mutta lokkiluotsi näkee tärkeämpänä asiana kauhajokisten kakkosvaihtoehtojen hidastamisen.

– No ei millään, jos hän on kovalla heittopäällä. Tietysti nämä ovat aina valintoja, voi vaihtaa esimerkiksi palloskriinejä tai hand-offeja hänen kanssaan, mutta sitten seuraavassa pelissä [Samme] Givens tekee 25. Se kaksikko on niin hyvä, että niitä on vaikea pysäyttää.

– Kysymys on enemmänkin siitä, mitä tämä supporting cast, muut herrat pystyvät. Heidän koreja tuli aivan liikaa, Madutilta ja Innamaalta.

Karhubasketin ja Seagullsin välierän toinen osaottelu pelataan maanantaina Kauhajoen IKH Areenassa klo 18.30.

Lue myös: Topias Palmi Korisliigan MVP:stä – ”Totta kai haluan, mutta Pantterin nostaminen on tärkeämpi asia”