Tästä pelataan Korisliigan päätöskierroksella – Kobrat on ohuen oljenkorren varassa, Vilpas ei ole vielä turvassa

Sarjataulukon tilanne on kiharainen. Viisi joukkuetta ratkoo keskenään kolmen ylemmän loppusarjapaikan kohtalon. Koripallo.com kertoo, mistä milläkin paikkakunnalla pelataan.

Teksti: Juho Silventoinen

Korisliigan alkusarja huipentuu lauantaina täyteen kuuden ottelun kierrokseen. Jo tutuksi tulleeseen tapaan alkusarjan parempi puolikas jatkaa ylempään jatkosarjaan ja heikompi puolikas alempaan jatkosarjaan. Vaikka pelaamatta on vain kuusi peliä, jatkosarjojen kokoonpanot on kaikkea muuta kuin ratkaistu.

Viivan molemmin puolin, sijoilla 5–7, on kolme joukkuetta tasapisteissä. Niin Korihait, Karhubasket kuin Kouvot ovat keränneet tähän mennessä 11 voittoa ja 22 pistettä. Tämän kolmikon lisäksi ylemmän sarjan paikasta pelaavat neljäntenä oleva Salon Vilpas (12 voittoa) ja kahdeksantena oleva Kobrat (10 voittoa).

Käymme tässä jutussa läpi, millä tuloksilla kukin edellisestä viisikosta nousee tai putoaa. Panosta on peräti neljällä paikkakunnalla kuudesta: BC Nokian ja KTP-Basketin sekä Katajan ja Lahden välisillä otatuksilla ei ole loppusarjapaikkoihin vaikutusta.

Kärkikolmikon Seagulls, BC Nokia ja Joensuun Kataja ovat varmuudella ylemmässä jatkosarjassa, pohjakerroksen KTP-Basket, Pyrintö, Bisons ja Lahti taas jatkavat varmasti alempaan jatkosarjaan.

4. Salon Vilpas

Kohtaa päätöskierroksella kotonaan Kobrat Lapualta.

Salolaisten nousu ylempään jatkosarjaan on piste-eron turvin selvästi todennäköisempää kuin muiden neljän joukkueen. Asetelma on selvä: voitto päätöskierrokselta sinetöi paikan ylempään jatkosarjaan puhtaasti voittojen määrän perusteella. Kaikki on siis vielä omissa käsissä.

Luisuminen alempaan jatkosarjaan vaatisi päätöskierroksella Vilppaan tappion lisäksi sekä Korihaiden, Karhubasketin että Kouvojen voitot – siis käytännössä kaikkien kolmen nousun tasapisteisiin Vilppaan kanssa. Yhdistelmä ei ole erityisen todennäköinen, muttei mahdotonkaan. Mikäli joku kolmikon joukkueista häviää lauantain kierroksella, Vilpas on varmasti ylemmässä jatkosarjassa.

Tasapisteissä keskinäisten ottelujen tulokset ratkaisevat. Kaikkien neljän tasatilanne on ainoa skenaario, jossa tasoissa on joukkueita viivan molemmin puolin. Nelikon keskinäisistä otteluista Karhulla ja Korihailla on neljä voittoa, Kouvoilla ja Vilppaalla kaksi. Tällöin tarkastellaan Kouvojen ja Vilppaan keskinäisten tuloksia: voitot ovat 1-1, mutta koriero on viiden pisteen verran Kouvojen eduksi. Siispä Kouvot nousee tässä tapauksessa kuudenneksi ja Vilpas putoaa seitsemänneksi, alempaan jatkosarjaan.

5. Uudenkaupungin Korihait

Kohtaa päätöskierroksella kotonaan Helsinki Seagullsin.

Ennen lauantaita tasapisteissä olevasta kolmikosta Korihaiden osake on korkeimmassa kurssissa. Yksitoista peliä voittaneiden keskinäisessä verrannossa Korihaiden rekordi on 3 voittoa ja 1 tappio. Sen myötä päätöskierrokselle lähdetään Uudessakaupungissa suotuisista asetelmista: voittamalla Seagullsin joukkueen kausi jatkuu varmuudella ylemmässä jatkosarjassa.

Korihaiden keskinäiset ottelut päävastustajikseen muodostuneita joukkueita vastaan ovat sujuneet niin tuloksekkaasti, että kaikki loppusarjapaikan kannalta relevantit tasapistevertailut päättyvät sen eduksi. Ei ole merkitystä, mikä kombinaatio Vilppaan, Karhun, Kouvojen ja Kobrien joukosta on Korihaiden kanssa tasapisteissä – Korihait on kaikkia vastaan edellä, jos vertailussa on pelissä loppusarjapaikka.

Lyhyemmin: Jos Korihait on lauantain pelien jälkeen tasapisteissä kärkikuusikon joukkueen kanssa, Korihait on kärkikuusikossa. Tasapelin muiden osapuolten tilanne on kiharaisempi ja riippuu kovasti siitä, mitkä joukkueet vertailussa ovat vastatusten. Tähän vertailuun ylipäänsä voidaan päätyä vain, jos Korihait häviää lauantaina.

Korihaiden jääminen alempaan loppusarjaan vaatii siis sarjapiste-eron viivan alta viivan päälle. Tämä on käytännössä mahdollista vain Korihaiden hävitessä ja Kouvojen sekä Karhun samanaikaisesti voittaessa ottelunsa.

6. Kauhajoen Karhubasket

Kohtaa päätöskierroksella kotonaan Tampereen Pyrinnön.

Karhu on kolmas vertailtavista joukkueista, joilla ylemmän jatkosarjan paikka on omissa käsissä. Jos Karhu voittaa päätöskierroksella, sen kausi jatkuu ylemmässä jatkosarjassa. Tappio ei automaattisesti tarkoita putoamista alempaan jatkosarjaan, mutta sen sattuessa apuja tarvitaan kuitenkin muualta.

Keskinäistä otteluistaan tasapisteisssä olevaa Kouvoja vastaan Karhu on voittanut molemmat, Korihaita vastaan se on puolestaan hävinnyt molemmat. Heti ensimmäisenä Karhun toivomuslistalla on hieman yllättäen kuitenkin Kobrien tappio Vilppaan vieraana. Mikäli Kobrat hakee pisteet Salosta, asetelma muuttuu kiharaiseksi: tasapistetilanteessa Karhu on Kouvoja edellä, mutta Kobria jäljessä.

Voitettuaan Karhun runkosarjassa kahdesti Kobrilla on merkittävä etulyöntiasema mahdollisessa tasatilanteessa. Oli vertailussa sitten kaksi, kolme tai neljä joukkuetta viivan seudun kiistakumppaneista, tasapisteissä Kobrat päihittää Karhun kaikissa tapauksissa. Siis: jos Kobrat voittaa, myös Karhun on pakko voittaa.

Kauhajokisten kakkostoive päätöskierroksen muissa otteluissa on Kouvojen tappio. Jos Kouvot voittaa, myös Karhun on pakko voittaa yltääkseen ylempään sarjaan. Vastaavasti jos Kouvot sekä Kobrat häviävät ottelunsa, Karhu on automaattisesti ylemmässä jatkosarjassa riippumatta oman ottelunsa tuloksesta.

7. Kouvolan Kouvot

Kohtaa päätöskierroksella kotonaan Loimaan Bisonsin.

Kouvolalaiset lähtevät päätöskierrokselle juuri viivan alta. Koska tasatilanteessa Kouvot häviää sekä Korihaille, Kobrille että Karhubasketille – vertailipa näitä yhdessä tai erikseen – sen on voitettava päätöskierroksella Bisons elätelläkseen toiveita ylemmän sarjan paikasta. Jos Kouvot häviää Bisonsille, sen kausi jatkuu alemmassa jatkosarjassa.

Voittokaan ei kuitenkaan välttämättä riitä ylemmän sarjan paikkaan, vaan tämän voiton myötä on ohitettava yksi joukkue lopullisessa sarjataulukossa. Selkein skenaarioista on tämä: jos Kouvot voittaa ja Vilpas häviää, Kouvot on varmasti ylemmässä sarjassa. Alempaan sarjaan päätyvä joukkue riippuu siitä, voittavatko Karhu ja Korihait omat ottelunsa – jos voittavat, lyhin tikku jää Vilppaan käteen.

Kaikki muut tapaukset edellyttävät kouvolalaisittain joko Karhun tai Korihaiden tappiota, mikäli Kouvot mielii ponnistaa ylempään sarjaan. Jos Karhu tai Korihait häviää ja Kouvot voittaa, Kouvot jatkaa ylempään jatkosarjaan. Molempien hävitessä ylempään sarjaan Kouvojen seuraksi kipuaa Korihait – riippumatta siitä, kiilaako Kobrat tasoihin hävinneiden kanssa.

8. Kobrat, Lapua

Kohtaa päätöskierroksella vieraissa Salon Vilppaan.

Lapualaisten osa on ylempään sarjaan tähtäävistä onnettomin, mutta tehtävä ei ole mahdoton. Tappioon ei ole varaa, mutta pelkkä voitto Vilppaasta ei luonnollisesti vie automaattisesti ylempään sarjaan.

Kobrien näkökulmasta Korihait saa voittaa ottelunsa, mutta Karhun ja Kouvojen on hävittävä omansa. Tässä skenaariossa Kobrat olisi hävinneen kaksikon kanssa tasapisteissä ja nousisi kuudenneksi keskinäisten pelien voittojen perusteella. Tilanne ei relevantisti muutu, vaikka Korihait häviäisi ja tulisi neljäntenä joukkueena mukaan vertailuun: tällöinkin Korihait ja Kobrat jatkavat ylempään jatkosarjaan, Karhu ja Kouvot vastaavasti alempaan.

Jos Kouvot tai Karhu voittaa, ovat voitot Kobrien ja Korihaiden (tappion kohdalla myös Kouvojen) kesken tasan. Tällöin ratkaiseva on koriero, joka on kaikissa tapauksissa Korihaille edullisin ja takaa näin paikan ylemmässä jatkosarjassa.

Näin pelataan alkusarjan päätöskierroksella:

Korihait (5.) – Seagulls (1.)
Kouvot (7.) – Bisons (11.)
Kataja (3.) – Lahti (12.)
Vilpas (4.) – Kobrat (8.)
BC Nokia (2.) – KTP-Basket (9.)
Karhu (6.) – Pyrintö (10.)

Kaikki ottelut alkavat kello 17.

Juho Silventoinen