Thomas Tumban Kataja vastasi Nokian vauhtiin vauhdilla – ”He ovat olleet koko vuoden tuollaisia”

BC Nokian fyysisyys ja vauhti pääsivät yllättämään Katajan välierien avauksessa, vaikka eivät tulleetkaan varsinaisesti yllätyksenä. Kataja ja Thomas Tumba olivat löytäneet niihin maanantaina lääkkeet.

Kataja hävisi välieräsarjan avausottelun Nokialla 21 pisteellä, mutta maanantaina Joensuussa joukkue tasoitti sarjan peräti 24 pisteen voitolla Näädistä.

– Mun mielestä isoin huomio oli se, millaisella vauhdilla ja energialla me pelasimme verrattuna ekaan matsiin. Se oli se ratkaiseva tekijä.

Näin summaa välierien toista osaottelua Katajan Thomas Tumba. Vauhti ja energia poikivat myös raakaa numerotulosta.

Sarjan avauksessa perjantaina Nokialla paremmuudesta ei ollut epäselvyyttä: ennakkosuosikki Nokia kampesi Katajan siltaan Both Gachin johdolla 86–67. Tumban mukaan Näätien ei kuitenkaan voi sanoa tuoneen peliinsä mitään yllättävää: sitä sai, mitä luvassa kaiken aikaa olikin.

– He ovat olleet koko vuoden tuollaisia. He pelaavat fyysisesti, he pelaavat kovaa, he tykkäävät juosta ja löytävät heittäjiä. Se on todella hyvä joukkue: kun heitä vastaan pelaa, täytyy koko ajan olla hereillä. Mitä tahansa saattaa tapahtua seuraavaksi, Tumba muotoilee.

Välierissä Tumba on saanut kannettavakseen totutun suuren vastuun. Sekä Nokian- että Joensuun-peleissä Tumba pelasi Katajan miehistä eniten ja takoi myös tulosta: Nokialla syntyi 16 pistettä, kotisalissa Mehtimäelläkin 12. Omaan rooliinsa ja panokseensa Tumba on tyytyväinen.

– Olen pystynyt auttamaan joukkuetta tässä kohtaa kautta näin tärkeissä peleissä. Olen ollut tyytyväinen tähän saakka.

Tulokkaasta tuloksentekijäksi

KTP:sta maailmalle ponnistanut Tumba viettää nyt toista talveaan Pohjois-Karjalassa. Viime vuonna heltisi Korisliigan vuoden tulokkaan titteli, eikä jalkaa ole nostettu täksi kaudeksi kaasulta piiruakaan. Fokus on kuitenkin tiukasti itse tekemisessä, ei tulossarakkeessa.

– Kun olen kentällä, yritän auttaa joukkuetta parhaani mukaan. En pahemmin ajattele sitä, teen vain parhaani kentällä, Tumba sanoo.

Kaksivuotinen sopimus Katajan kanssa päättyy tähän kevääseen. Tulevaisuudestaan esimerkiksi Korisliigassa Tumba, 23, on vielä vaitonainen.

– Tämä on paha sanoa. Tällä hetkellä en tiedä vielä ollenkaan, miltä ensi kausi tulee näyttämään. Kesällä ehtii tapahtua kaikenlaista, sen näkee sitten, Tumba kertoo.

Tavoitteet kuitenkin siintävät Korisliigakin kirkkaammissa valoissa – joskaan eivät vielä kovin konkreettisiksi nimettyinä. Suomen rajojen ulkopuolella Tumba on tähän mennessä pelannut yhden kauden akatemiasarjaa Yhdysvalloissa.

– Tavoitteeni on pelata korkeimmalla [mahdollisella] tasolla Euroopassa, se on päätavoitteena. Se on se, mitä kohti mennään, Tumba toteaa.

Tumba tunnetaan ristimänimeen nähden kenties hieman yllättävällä lempinimellä ”Masi”. Nimen tausta juontuu ala-asteelle saakka, neljännelle tai viidennelle luokalle.

– Joku päätti ottaa pois kolme ekaa kirjainta nimestä ja lisätä i:n loppuun. Se on minun veikkaukseni. En oikeaa tarinaa tiedä, mutta näin luulisin, Tumba tokaisee.