Kommentti: Vain pölvästi ohittaa Luka Doncicin

NBA:n varaustilaisuus pidetään perjantain vastaisena yönä ja useimmissa draftia edeltävissä huhuissa ja spekulaatioissa slovenialainen teinitähti Luka Doncic varataan kolmantena pelaajana tai jopa vasta myöhemmillä varauksilla.

Kaikki Doncicin ohittavat NBA-seurat ovat hölmöläisiä. Slovenialainen on draftin paras pelaaja, ja on osoittanut kykynsä ja taitonsa korkeimmalla mahdollisella tasolla NBA:n ulkopuolella.

Viime kesänä Doncic oli johtamassa Slovenian maajoukkuetta EM-kultaan, tällä kaudella plakkariin on tullut Euroliigan mestaruus, Euroliigan pudotuspelien MVP ja Espanjan ACB-liigan mestaruus Real Madridin tärkeimpänä pelaajana.

Doncic on saavuttanut tämän kaiken pelatessaan 19-vuotiaana kovatasoisissa sarjoissa huippuvastustajia vastaan. Euroliiga ei toki ole NBA, mutta pelin ja pelaajien tason osalta se on monta kertaluokkaa kovempi liiga kuin Yhdysvaltain yliopistosarjat.

Samaan aikaan muut draftin kärkinimet ovat pelanneet koulupelejä ja käyneet läpi yksityisiä harjoituksia eri NBA-seurojen vieraana. Näiden poikien on tietysti ollut helppo dominoida ja näyttää fantastisilta prospekteilta, kun vastassa on 90-prosenttisesti pelaajia, jotka eivät ikinä pääse edes haistelemaan NBA-parketteja.

Doncicia on mollattu hänen urheilullisuuden puutteestaan. No, varmasti Euroliigan huippupeleissä kukaan pelaaja ei vain aja ohi vastustajista nauraen, mutta NBA-pomot ovat typeryksiä, jos tällä kriteerillä joku menee Doncicin ohi − vaikka tyhjällä kentällä nelikymppistä fysiikkavalmentajaa vastaan onkin näyttänyt superurheilulliselta.

Muiden pelaajien kohdalla kyse on siitä, miten se urheilullisuus ja koripallotaidot kääntyvät menestykseksi. Jokaisen pelaajan kohdalla on kysymysmerkkejä ja epävarmuutta, kun sitä ei ole vielä testattu todellisella huipputasolla.

Doncicin kohdalla taas kysymysmerkkejä ei ole. Hän on huippupelaaja, jonka taidot ja kyvyt toimivat huipputasolla. Helppo valinta, varma valinta. Niin vain taas jälleen kerran näyttää siltä, että NBA-seurat varaavat mieluummin lottoarpoja kuin varman voiton.

Slovenialainen on erinomainen pelaaja, ja valmis suoraan kentälle NBA:n ensi kauden avausottelussa. Real Madridissa hän pelasi vahvasti pelintekijän roolia, mutta kykyjensä myötä hänet voi istuttaa monien erilaisten pelaajien rinnalle ja Doncic pystyy aina luomaan joukkueelleen etua.

Joten varatkaa vain niitä pikkupoikia atleettisuudellaan kyykyttäneitä jenkkejä, mutta jokainen omalla vuorollaan jonkun muun kuin Doncicin nimen huutava seura on täynnä pölhöjä päättäjiä. Ja se seura, joka ei tuota virhettä tee, saa varaustilaisuuden parhaan pelaajan, jonka kohdalla ei tarvitse arvailla, toivoa, pistää toiveita tulevaan kehittymiseen.

***

Koripallo.comin mock draftissa keskustelufoorumin asiantuntijamme ymmärsivät varata Doncicin ykkösenä. Koko Koripallo.comin varauksiin ja draft-pohdintoihin kannattaa siis tutustua ennen varaustilaisuuden alkua.

Koripallo.comin toimitus