NBA

Lauri Markkanen haastavan kauden jälkeen: ”Tehtäväni on painaa pikakelaus-nappia”

Utah Jazzin kausi päättyi toistamiseen runkosarjaan ja Lauri Markkanen jäi yhä ilman pudotuspelikokemusta. Suomalainen on silti yhä luottavainen seurajohdon suuntaan – ja erittäin innoissaan mahdollisesta kotipaikkakunnalle siirtyvästä NHL-joukkueesta.

Lauri Markkanen oli median edessä kauden päätteeksi, kuten koko Jazzin pelaajisto ja seurajohto. Suomalaiselta tivattiin vastauksia kysymyksiin laidasta laitaan, mutta sopimusasioistaan Markkanen ei vielä suuremmin kommentoinut.

Markkanen kommentoi Jazzin mennyttä kautta, ja miten hän aikoi tuoda ajatuksiaan esille seuran johdolle, kun utahilaiset jälleen kauppasivat kesken kauden parhaita veteraanipelaajiaan ulos joukkueesta ja käytännössä hävisivät tahallaan loppukaudesta otteluita.

– En ole vielä tavannut seurajohtoa, joten en voi vielä sanoa kovin paljon. Mutta te tiedätte, että haluan voittaa pelejä, päästä pudotuspeleihin ja lopulta ihan sinne maaliin asti. Se on siis lopullinen tavoite, ja he kyllä tietävät, mitä asiasta ajattelen.

– Tässä vaiheessa uraani tiedän, miten NBA:n bisnes toimii. Heidän täytyi tehdä niitä vaikeita päätöksiä, ja hekin haluavat voittaa sen mestaruuden. Meillä on tässä organisaatiossa paljon tosi hyviä ihmisiä, jotka ovat näyttäneet osaavansa duuninsa, joten luotan heihin.

Sopimuskuviot vielä pimennossa

Suomalaistähdellä on vuosi jäljellä (alipalkattua) sopimustaan Jazzin kanssa. Elokuussa olisi mahdollista tehdä jatkosopimus ja samalla korottaa tulotasoa merkittävästi, mutta samalla luonnollisesti sitoa itsensä Utahiin pitkäksi aikaa ja antaa tulevaisuutensa seurajohdon käsiin.

Vielä Markkasen mukaan tätä asiaa ei ole seurajohdon kanssa käyty läpi. Jazzin urheilupuolen ylin pomo Danny Ainge pidättäytyi myös isommin kommentoimasta Markkasen sopimustilannetta, mutta hehkutti suomalaista ja seuran halua pitää hänestä kiinni.

– Emme ole käyneet niitä keskusteluita vielä. Me rakastamme olla täällä ja perheeni rakastaa tätä paikkaa. Varsinkin jos saamme NHL-joukkueen! Olen toki korostanut myös voittamisen tärkeyttä.

– Meidän pitää istua alas ja keskustella. Olen nähnyt laidasta laitaan tapauksia NBA:ssa kuinka pelaajille on käynyt, jos he ovat kieltäytyneet jatkosopimuksesta tai tehneet jatkosopimuksen liian aikaisin.

Lue myös: Jazz aikoo mennä kesällä ”all-in”, mutta vaikenee Lauri Markkasen jatkosopimuksesta

Maastopuvun sijaan kovaa salilla hikoilua luvassa

Tänä vuonna Markkanen perheineen aikaa jäädä Salt Lake Cityyn ainakin vielä kuukauden-puolentoista ajaksi, kun lasten koulu päättyy vasta kesäkuussa. Ohjelmaan kuulunee myös Susijengin olympiakarsinnat ja sitä edeltävä leiritys, mutta tänä kesänä lähes koko aika ei mene tetsatessa metsässä Puolustusvoimien peliasussa.

Kesän koripalloilulliset suunnitelmat ovatkin Markkaselle selvät.

– Kausi oli tuloksellisesti tietysti pettymys. Yksilötasolla tiesin, että tulee uusia haasteita siinä, miten vastustajat vartioivat minua ja yrittävät rikkoa peliäni. Tärkein tavoitteeni oli, että en anna sen turhauttaa itseäni.

– Halusin pitää sitä hauskana haasteena, vaikka asiat eivät aina menisi hyvin. Se on tapa kehittyä. Pystyin näkemään erilaisia puolustuksia ja kehittymään niitä vastaan.

– Minulla on nyt paremmat suuntaviivat sen suhteen, miten käytän kesäni ja mihin asioihin keskityn. Nyt tiedämme, miten vastustajat reagoivat ja voimme itse sopeuttaa kehityskohteita siihen. Tänä kesänä minulla on enemmän aikaa tehdä töitä niiden eteen, Markkanen naurahti viitaten edelliseen armeijakesäänsä.

Markkanen näkee myös vahvasti itsellään oman osuutensa Jazzin kehitysprosessissa kohti mestaruudesta taistelevaa joukkuetta.

– Tämä on minulle tilaisuus kehittyä. Yksi tapa, millä voit vaikuttaa siihen, on olla niin paljon parempi pelaaja, että asiat nopeutuvat. Mitä paremmin minä pelaan ja mitä paremmin joukkue pelaa, sitä nopeammin prosessi etenee. Se on minun tehtäväni: painaa pikakelaus-nappia.

Utahin Yetit Markkasen iloksi?

Viime viikonloppuna vahvat huhut toivat Salt Lake Cityyn uutta ammattilaisseuraa, kun NHL:n Arizona Coyotes on muuttamassa Utahiin. Jazzin omistaja Ryan Smith on jo pitkään tavoitellut myös NHL-seuraa omistukseensa ja pelaamaan Utahissa koripalloseuransa ohella.

Kovana kiekkofanina Markkanen olisi luonnollisesti intoa piukassa ja todennäköinen kausikortin ostaja, jos kaupunkiin NHL-seura saapuisi.

– Olisin innoissani. Tykkään käydä peleissä aina kun mahdollista, kun olemme vieraskiertueella. Olen seurannut NHL:ää pitkään, olen iso fani.

– Juuri nyt minulla ei ole suosikkijoukkuetta. Muutama kaverini pelasi aiemmin Nashville Predatorsissa, joten kannatin heitä pitkään. Mutta heidän kaupattiin pois tai he lopettivat pelaamisen, joten eivät pelaa enää siellä.

– Olen siis vapaa agentti.

Ainakin yhdellä tapaa.

Lue myös: Olivier Nkamhoua ei tingi unelmistaan: ”100 % suunnitelmani on yrittää NBA:han”

Katso koko Lauri Markkasen mediatilaisuus