Miniopas koripallovedonlyöntiin

Koripallon seuraaminen on luultavasti yksi viihdyttävimmistä asioista maailmassa. Ottelut ovat kiihkeitä ja nopeatempoisia, joten penkkiurheilija harvoin edes huomaa, kuinka nopeasti peli onkin jo ohi. Monesti penkkiurheilija on samalla myös ahkera vedonlyöjä, mutta jos olet aloitteleva vedonlyöjä, lue seuraava miniopas ja opettele koripallovedonlyönnin kiemurat.

Voit lyödä vetoa mistä vain liigasta

Koripallovedonlyönti ei tarkoita pelkästään vetojen asettamista NBA:sta tai Korisliigasta. Nykyään vedonlyöntiä voidaan tehdä lähes kaikkien maiden pääliigoista sekä kansainvälisistä suurista turnauksista. Mukaan on otettu yhtä lailla naistenkin huipputurnaukset, kuten EuroBasket Women.

Jos seuraat siis enemmänkin vaikkapa Argentiinan tai Tunisian jalkapalloliigoja, voit hyödyntää tätä erikoistietouttasi vedonlyönnissä. Vedonlyönnin menestyksen avaimet liittyvät siihen, kuinka hyvin tunnet ottelut, sarjan ja tilastot.

Valitse haluatko lyödä vetoa ennen ottelua vai ottelun aikana

Vedonlyöjät voivat lyödä vetoa kahdella eri tavalla: ennen ottelua tai ottelun aikana. Peliaikana tehtävistä vedoista käytetään nimitystä live-vedonlyönti. Silloin vetokohteet ovat enemmänkin pelin etenemiseen vaikuttavia kohteita, kuten kuka saa seuraavan rikkeen tai kuka tekee erän viimeiset pisteet.

Ennen ottelua voit lyödä vetoa muun muassa voittajasta, ottelun lopputuloksesta, siitä kuinka monta pistettä tietty pelaaja tekee ja kuinka paljon ottelua pelataan yliaikaa.

Eri vedonlyöntivaihtoehdot

Koripallossa on monesti käytössä niin sanottu Moneyline-veto, joka vastaa suomalaisten pitkävetoa, mutta siitä on poistettu tasapelin mahdollisuus. Lisäksi voit veikata tasoitusta eli voit antaa etulyöntiaseman jommalle kummalle joukkueelle pisteissä. Tasoitus voi olla joko plus- tai miinuspisteitä, jotka otetaan huomioon pelin lopputuloksessa.

Muita suosittuja vetoja, joita esimerkiksi Nopeampi vedonlyönti tarjoaa, ovat yli-/alle-kertoimet, jossa veikataan pelin lopputuloksen olevan tietyn pisteluvun yläpuolella tai alapuolella. Yhdessä ottelussa voi olla satoja vetovaihtoehtoja, jotka kannattaa käydä läpi tarkasti ja valita niistä sinulle sopivimmat.

Voittajavedot

Vedonlyöntisivuilla tulee vastaan myös lajikohtainen Voittajavedot-kohta. Tällöin voit lyödä vetoa liigan tapahtumista eikä pelkästä ottelun tapahtumista. Koripallossa kyse on muun muassa liigan tulevan mestarin veikkaaminen tai mikä joukkue voittaa konferenssinsa.

Pelaajakohtaisimmissa vetovaihtoehdoissa voit veikata, kuinka monta pistettä tiettyjen pelaajien pistekeskiarvo tulee olemaan kauden päätyttyä. Voittajavedot ovatkin pitkän aikavälin vetoja, joita voi kuitenkin asettaa pitkin kautta. Niiden kertoimia voidaan päivitellä kauden aikana aina pelikierrosten jälkeen.

Ota nämä asiat huomioon ennen vedon asettamista

Vedonlyöntiä voi harrastaa varman päälle eli lyödä aina vetoa voittajasuosikin puolesta, koska sen vedon toteutumisen todennäköisyys on suurempi. Tämä ei yleensä vaadi edes kovin suurta taustatietojen keräämistä, vaan voit suoraan valita vetovaihtoehdoista sen osapuolen, jonka kerroin on pienempi.


Kuva: Unsplash

Altavastaajat ja yllättävät lopputulokset ovat kuitenkin niitä, joita kannattaa metsästää. Tilastoihin perehtyminen, joukkueiden sen hetkiseen fyysiseen ja henkiseen tilaan tutustuminen ja omien todennäköisyyslaskelmien tekeminen kannattaa ennen jokaista peliä.

Loukkaantumiset, pelaajavaihdokset ja mahdolliset muut joukkueen sisäiset suuret tapahtumat vaikuttavat negatiivisesti mihin tahansa joukkueeseen, mutta kotikentällä pelatussa pelissä kotiyleisön kannustuksen vaikutus voi olla positiivinen altavastaajallekin. Niistä kannattaa tehdä oma arvio ja ennuste siitä, kuinka ne vaikuttavat lopputulokseen.

Tilastoja kannattaa tarkkailla koko kauden osalta

Tilastoja tarkastellessa ei kannata katsoa pelkästään edellisten kahden ottelun tuloksia, vaan koko kauden tapahtumia. Lisäksi katso miten otteluiden osapuolet ovat aikaisemmin pelanneet keskenään niin vieraissa kuin kotiareenalla.

Vertaile niiden pelaaja- ja ottelutilastoja keskenään muodostaaksesi arvion tulevasta kaksintaistelusta. Koripallossa on tärkeää myös tutustua esimerkiksi siihen, onko joukkueen pelitaktiikka hyökkäävä ja miten hyviä ne ovat puolustuksessa, etenkin jos vastapuolella on runsaasti tähtipelaajia.

Lue ammattilaisarvioita

Jos et osaa tehdä arvioita otteluista itse, voit lukea alan ammattilaisten tekemiä arvioita ja ennustuksia pelitapahtumista ja lopputuloksesta. Niitä löytyy niin vedonvälittäjien sivuilta kuin myös ympäri nettiä lähes kaikilla kielillä.