NBA

NBA:ssa yllättävä jättikauppa − Mavericks kasaa eurotähdet yhteen

Useiden yhdysvaltalaismedioiden tietojen mukaan NBA:n sarjajumbo New York Knicks on kaupannut supertähtensä latvialaisen Kristaps Porzingisin Dallas Mavericksiin.

Porzings loukkasi polven eturistisiteensä vuosi sitten, eikä ole vielä pystynyt palaamaan parketeille vammansa jäljiltä. Vain hetkeä aiemmin siirtotietojen esilletuloa latvialainen oli pyytänyt seuraltaan siirtoa johonkin muualle.

NBA:n sarjataulukon häntäsijaa miehittävä Knicks suostui kauppaamaan Porzingisin Dallasiin, jossa latvialaisen seurana ovat liigan kaikkien aikojen suurin eurotähti saksalainen Dirk Nowitzki sekä tämän kauden vuoden tulokkaaksi todennäköisesti valittava slovenialainen Luka Doncic.

Knicks lähettää Porzingisin lisäksi Trey Burken, Courtney Leen ja Tim Hardaway Jr:n Mavericksiin. Näistä kaksi jälkimmäistä ovat pelaajia, joiden suurista sopimuksista seura halusi päästä eroon.

Mavericks puolestaan luopuu lupaavasta pelintekijästään Dennis Smith Jr:sta sekä lähettää kaupassa Knicksiin myös Wesley Matthewsin ja DeAndre Jordanin. Myös Matthewsin ja Jordanin kohdalla odotettavaa on, että herrojen ura New Yorkissa ei tule olemaan pitkäkestoinen.

Kaikki vaihtokaupan tarkat tiedot eivät ole vielä saatavilla, mutta ilmeisesti Mavericks lähettää Knicksille myös joko yhden tai kaksi ykköskierroksen varausoikeutta.

On mahdollista, että näistä dallasilaiset joutuvat vielä hankkimaan toisen joltakin kolmannelta seuralta, sillä Mavericks luopui omasta ensi kesän ykkösvarauksestaan, kun se viime kesän draftissa siirsi vuoroaan aiemmaksi, jotta he saivat varattua juuri Doncicin.

Porzingisin viime kauden pistekeskiarvo oli 22,7 ennen hänen polvivammaansa ja 221-senttistä latvialaista pidettiin yhtenä koko NBA:n suurimmista nuorista tähdistä.

Knicks on kyntänyt tällä kaudella syvällä, ja seuran tavoitteena on selvästi kerätä nuoria, lupaavia pelaajia joukkueeseensa sekä kerätä palkkakattonsa alle tilaa hyökätä aggressiivisesti vapaiden agenttien markkinoille.

Mikäli kauppa ja sen jälkeiset siirrot toteutuvat odotusten mukaisesti, voi Knicksillä olla mahdollisuus ensi kesänä tarjota markkinoilla kahdelle pelaajalle ns. maksimisopimukset.

Mavericks taas tähtää selvästi menestykseen nuorten eurotähtien, ja kokeneen Nowitzkin, voimin. Mavs on tällä kaudella kerännyt jo 23 voittoa, mikä on vain yksi vähemmän kuin koko viime kaudella. 19-vuotiaan Doncic ja 23-vuotiaan Porzingis muodostaisivat kahden kirkkaan nuoren tähden rungon, minkä ympärille seura voisi alkaa rakentaa mestaruudesta kilpailevaa ryhmää.

Porzingisin tulokassopimus loppuu kauteen 2019-20, mutta Mavericks pitää latvialaisesta ”yksisarvisestaan” varmasti kiinni kynsin hampain.