Vertailussa NBA ja muut maailman huippuliigat

Koripallo on suosittua lähes kaikkialla maailmassa. Jotta lajia on hauska ja mielenkiintoinen harrastaa, tarvitaan sen ympärille erilaisia kattojärjestöjä ja liigoja, joihin pelaajat voivat päästä etenemään ja luomaan itselleen uraa. Esimerkiksi Suomessa koripallon täkäläisenä pääsarjana tunnetaan Korisliiga, joka aloitti toimintansa kaudella 2005–2006.

Maailman mittakaavassa kaikkein merkittävin liiga on tietenkin pohjoisamerikkalainen NBA (National Basketball Association), jossa pelaa suurin osa maailman huipuista. Suomalaisesta näkökulmasta onkin mielenkiintoista luoda katsaus maailman isoimpiin liigoihin, joissa pelaa niin ikään myös suomalaisia tähtipelaajia.

NBA:lla on pitkät perinteet

Vaikka NBA:n englanninkielinen nimi suomentuukin muotoon “Kansallinen koripalloliitto”, on tässä Pohjois-Amerikassa pelattavassa maailman huippuliigassa nykyään myös rutkasti kansainvälistä väriä. Yhteensä NBA:ssa pelaa 30 joukkuetta, joista yhtä lukuun ottamatta jokainen edustaa yhtä Yhdysvaltojen 50 osavaltiosta. Poikkeuksen kokonaisuuteen tekee Toronto Raptors, jonka kotipaikkana on New Yorkin osavaltion lähellä toisella puolen rajaa sijaitseva Kanadan Toronto. Hauskana anekdoottina todettakoon, että kertaalleen NBA:n mestaruus päätyi kuin päätyikin Kanadaan vuonna 2019.

NBA aloitti toimintansa jo pian toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1946. Näinpä liigalla oli aikanaan suuri merkitys myös sodan repimän maailman ja ennen kaikkea Yhdysvaltojen yhdistämisessä.

NBA:ssa on aikojen saatossa pelannut ainoastaan seitsemän suomalaista pelaajaa. Alla näet listan näistä pelaajista ja heidän ensimmäisistä NBA-seurajoukkueistaan.

● Kari Liimo (Los Angeles Lakers, 1969)
● Kalevi Sarkalahti (Phoenix Suns, 1973)
● Timo Saarelainen (Los Angeles Lakers, 1985)
● Hanno Möttölä (Atlanta Hawks, 2000)
● Petteri Koponen (Philadelphia 76ers, 2007)
● Erik Murphy (Chicago Bulls, 2013)
● Lauri Markkanen (Chicago Bulls, 2017)

Ainoa tällä hetkellä enää NBA:ssa pelaava aktiivinen pelaaja on Lauri Markkanen, jonka urapolku on kulkenut Minnesotasta ensin Chicago Bullsiin ja sieltä Utaz Jazziin. Niin ikään edelleen aktiivinen Erik Murphy puolestaan pelaa nykyään japanilaisessa Fukushima Firebondsissa.

Huomionarvoista on myös se, että naisten NBA:ssa eli WNBA:ssakin on ehditty näkemään viime vuosina suomalaisedustusta. Egyptissä syntynyt suomalainen Awak Kuier nimittäin pelaa nykyään Dallas Wingsissä. 196-senttinen Kuier sai myös vuonna 2022 kunnian olla WNBA:n historian kahdeksas pelaaja, joka on koskaan donkannut pallon koriin.

Euroliiga maailman toiseksi suurin liiga

Euroliiga on maailman toiseksi suurin liiga, joka perustettiin vuonna 1957 eli 11 vuotta NBA:n jälkeen. Tätä liigaa ylläpitää ULEB-niminen liitto, jonka nimi tulee ranskan kielestä sanoista “Union des Ligues Européennes de Basket”. Kyseessä on siis käytännössä eurooppalaisten koripallosarjojen yhteistyön kehittämiseen pyrkivä järjestö.

Euroliigassa pelaa yhteensä 31 seurajoukkuetta, jotka edustavat kaikki Euroopan korkeimpia sarjoja. Eniten mestaruuksia sarjassa on voittanut Espanjasta kotoisin oleva Real Madrid, joka on napannut itselleen jopa 14 pokaalia.

Alla esittelyssä liigan mestaruusjakauma maittain:

● Espanja: 14
● Italia: 13
● Kreikka: 9
● Venäjä: 7
● Israel: 6
● Kroatia: 5
● Latvia: 3
● Turkki: 3
● Serbia: 1
● Liettua: 1
● Ranska: 1
● Bosnia ja Hertsegovina: 1
● Georgia: 1

Suomalaisia kokonaisia joukkueita ei Euroliigassa valitettavasti ole, mutta useat suomalaiset tähtipelaajat ovat joka tapauksessa pelanneet urallaan myös Euroliigassa mukana olevissa joukkueissa. Muun muassa Susijengin kolmoskoneena tunnettu Sasu Salin on tehnyt merkittävän uran erinäisissä espanjalaisissa joukkueissa.

NBA verrattuna muihin maailman koripalloliigoihin

Sitä sanotaan, että Teksasissa kaikki on isompaa. Sama pätee yleisesti ottaenkin Pohjois-Amerikkaan, jossa esimerkiksi urheilijoiden korvaukset ja palkkataso nousevat selkeästi Euroliigan ja samalla kaikkien muidenkin kansainvälisten liigojen yläpuolelle. Jo Yhdysvalloissa on yli 332 miljoonaa ihmistä, ja NBA:ta seurataan maailmanlaajuisesti jokaisessa koripallosta pitävässä maassa.

Isoa palkkatasoa ylläpitävät paitsi katsojalukujen mukana tulevat valtavat lippu- ja mainostulot, myös erilaiset sponsorisopimukset. Esimerkiksi suosituimmat vaatebrändit ja parhaat nettikasinot tykkäävät mainostaa palveluitaan ostamalla tilaa pelaajien paidoista ja muista pelitamineista. Logo tähtipelaajan pelipaidassa voi maksaa useita miljoonia euroja tuoden samalla mukanaan uskomattoman määrän näkyvyyttä.

NBA:ssa pyörivät satumaiset rahat myös houkuttelevat parhaat pelaajat mahdollisuuden tullen siirtymään Yhdysvaltoihin pelaamaan. Tuloksena on tilanne, jossa NBA:ssa nähdään vuosittain tuikkiva tähtisikermä maailman huippuja, kun taas muissa liigoissa korostuu enemmän joukkuepelaaminen. Samalla tavallahan esimerkiksi Suomi joutuu monesti lähestymään pelejään joukkuelajissa kuin joukkuelajissa: sisulla ja sinnikkyydellä lähdetään kaatamaan maailman huippuja.

NBA:ssakin loppujen lopuksi monesti pärjää parhaiten sellainen joukkue, joka on onnistunut kaikkein parhaiten hitsautumaan yhteen. Isoilla egoilla ei vielä päästä pitkälle, jos joukkueen sisäinen harmonia kärsii kukkoilijoiden diivamaisista elkeistä ja halusta tehdä yksin ratkaisuja.

Koripalloa moneen makuun

Kaiken kaikkiaan koripallon ystäville on vuodesta toiseen hyvää viihdettä tarjolla maailmanlaajuisesti. Halusitpa sitten seurata Lauri Markkasen pelejä NBA:ssa tai vaikkapa vahdata Sasu Salinin otteita Espanjassa, pelataan kiinnostavia otteluita jatkuvasti jossain päin palloa.

Eri liigat ovat rikkaus, sillä jokainen niistä tarjoaa koripalloon hieman erilaisen lähestymistavan. NBA:n kaltaisessa liigassa esimerkiksi korostuvat nimenomaan näyttävät yksilösuoritukset, kaukaa lähtevät kolmoset ja räjähtävät donkit. Pohjois-Amerikan ulkopuolella puolestaan saatetaan nauttia hieman rauhallisemmasta ja vähemmänkin karnevalistisesta tunnelmasta.