20 minuutin Susijengi ei vielä riitä

Suomen EM-karsintaottelut Serbiaa ja Tanskaa vastaan tarjosivat 44 minuuttia erittäin hyvää koripalloa ja 36 minuuttia huomattavasti heikompaa suorittamista. Päävalmentajalla Lassi Tuovilla on haastava urakka edessään valmistaa maajoukkue heinäkuun alun olympiakarsintoihin.

Susijengi johti MM-hopeamitalisti Serbiaa yhdeksällä pisteellä vieraskentällä, kun perjantain ottelua oli pelattu 24 minuuttia. Siitä eteenpäin Suomen peli hyytyi pahoin, Serbia nosti tasoaan ja karkasi lopulta 16 pisteen voittoon.

Kotiottelussa Tanskaa vastaan kaikki oli taas päinvastoin. Yli 50 sijaa FIBA:n maajoukkue-rankingissa Serbiaa alempana olevat juutit hurjastelivat 16 pisteen puoliaikajohtoon Susijengin todella heikon avauspuoliajan myötä. Toisella puoliajalla taas Suomi ryhdistäytyi ja kampesi itsensä Espoossa lopulta voittoon.

Maajoukkuekausi on poikkeuksellinen tällä kertaa, kun heinäkuussa häämöttävien olympiakarsintojen ja MM-kisojen päättymisen jälkeiseen kymmenen kuukauden jaksoon ei mahdu muuta kuin tämä yksi kahden ottelun EM-karsintaikkuna.

MM-kisoissa Susijengi ei näyttänyt siltä tutulta joukkueelta, kun siitä puuttui niin susi kuin jengi. Epäyhtenäiseltä ja sekavalta vaikuttanut peli sai monet epäilemään maajoukkueen tulevaisuutta Lassi Tuovin komennossa.

Työsarkaa on näiden kahden ottelun perusteella vielä paljon jäljellä, eikä käynnissä oleva pieni sukupolvenvaihdos vaikuta täysin ongelmattomalta. Susijengin pelissä on yhä paljon samaa kuin edellisen päävalmentaja Henrik Dettmannin pitkällä aikakaudella, mutta Tuovi pyrkii tuomaan mukaan omia mausteitaan.

Viisi tiedossa, muu hämärää

Suomen aloitusviisikko olympiakarsintoihin lienee jo selvillä, kun näiden EM-pelien kokoonpanosta Alexander Madsenin tilalle heitetään – toivottavasti – huippukuntoinen supertähtemme Lauri Markkanen.

Viisikon kohdalla lupauksia herättävää on myös se, että erinomaisesti näissä otteluissa ja koko kauden Pariisissa pelannut Mikael Jantunen on selvästi matkalla kohti Euroopan huippua. Samoin Espanjan liigassa peliajan kanssa aiemmin tuskailleen Elias Valtosen nuoli näyttää ylöspäin ja samat sanat voi sanoa Ranskan liigassa mainiosti pelanneen Edon Maxhunin osalta.

Vaikka Sasu Salin ei, ainakaan juuri nyt, näytä olevan enää yhtä luotettava kakkostähtemme Markkasen jälkeen, on tasonnostajia aloituksessa yllin kyllin. Pulmat tulevatkin eteen siinä ketkä ovat kykeneviä Euroopan ja maailman huipputasolla Susijengin rotaatioon tuon viisikon jälkeen.

Bundesliigassa hyvin pelannut Aatu Kivimäki väläytteli Tanska-ottelussa. Baylorissa Yhdysvaltojen yliopistosarjassa enimmäkseen penkkiä kuluttaneen Miro Littlen pelivire on kysymysmerkki. Madsen on penkiltä hyvä tuuraaja. Mutta palapeli on kuitenkin pahasti kesken.

Samoin Susijengin kone pitää saada pyörimään täysillä kierroksilla koko 40 minuuttia, ylösheitosta loppusummerin soittoon asti. Olympiakarsinnoissa virhemarginaali on huomattavasti pienempi – ja samat sanat pätevät jo seuraavan vuoden kesällä häämöttäviin EM-kisoihin.

Suomen vahvuus ei koskaan ole ollut se nimilistaltaan tai pelaajien yksilötaidoilta paras joukkue, vaan yhtenäisyys ja valmennuksen pelitavan nöyrä noudattaminen. Roolit ovat olleet selviä ja kaikki ovat tienneet paikkansa ryhmässä. MM-kisoissa tämä ei toteutunut ja vieläkin peli yskii liikaa.

Vastustajatkin pinteessä

Heinäkuuhun on luonnollisesti vielä paljon aikaa, mutta pulmallista on tietysti se, että olympiakarsintoja ei edellä yhtään kilpailullista ottelua. Susijengin tuntien taas pelaajat mielelläänkin varmasti kokoontuvat kesällä valmistautumaan noihin peleihin hyvissä ajoin. Silti yhtälön todellista ratkaisua mitataan vasta pallon noustessa peliin Valenciassa.

Tosin eipä se tilanne näytä kovin lupaavalta Suomen vastustajillakaan. Olympiakarsintojen alkulohkovastuksemme Puola hävisi EM-karsintaottelunsa Makedoniaa ja Liettuaa vastaan yhteensä 44 pisteellä. Bahama taas on erittäin vahvasti kovien NBA-vahvistustensa varassa ja joukkueen iskukyvystä on vaikea ennakkoon vetää johtopäätöksiä.

Jos Suomi alkulohkosta jatkoon tiensä selvittää, ovat Libanon ja Angola joukkueita, jotka on ”pakko” voittaa – ja siihen täydet mahdollisuudet Susijengillä on. Ja jos joko välierässä tai olympiapaikan ratkaisevassa finaalissa vastaan tulee Espanja, ei yhden Euroopan kestohuipunkaan vire näytä täydelliseltä. Espanja hävisi molemmat EM-karsintapelinsä Belgiaa ja Latviaa vastaan, mitä voi pitää jo suurehkona shokkina.

Seuraavaksi on toivottava luonnollisesti sitä, että kaikki Susijengin avainpelaajat pysyvät terveinä seurajoukkuekautensa loppuun. Myös rannevammansa takia leikkauksessa käyneen Olivier Nkamhouan pikaisen toipumisen kannalta on syytä peukkuja pystyssä, sillä parhaassa tapauksessa MM-karsintaotteluissa läpimurtonsa maajoukkueeseen tehnyt vahva hyökkääjä voisi toipua pelikuntoon olympiakarsintoihin mennessä.