Jammumaisen ihana ilta − Susijengin MM-kisaunelma säilyi hengissä voitolla Ranskasta

Ei Petteri Koposta? Ei ongelmaa. Susijengin pelintekijä Jamar Wilson oli ottelun ylivoimaisesti paras pelaaja 29 pisteellään ja Suomen voiton takuumies. Seuraavaksi vastaan asettuu sunnuntaina Venäjä, ja kolmen pisteen voitolla Susijengi nappaisi paikan Kiinan MM-kisoista.

Suomi − Ranska 76-69
Ottelun tilastot

Ottelu oli Suomelta fantastista puolustustaistelua alusta loppuun asti. Susijengi pakotti Ranskan peräti 21 pallonmenetykseen ja jokainen kentällä käynyt pelaaja vastasi asetettuun haasteeseen.

Peli aaltoili hyvin tasaisena ja avauspuoliajalla johtoasema vaihtui useaan otteeseen. Toisella puoliajalla Suomi oli hieman niskan päällä, mutta hyökkäyspäässä sellaista runia ei tullut missään kohdin, millä Susijengi olisi päässyt Ranskalta ratkaisevasti karkuun.

Lopussa ratkaisijan viitan otti harteilleen Wilson, jonka 29 pistettä on miehen uusi maajoukkueuran ennätys, kun edellinen 21 pisteen rajapyykki syntyi neljä vuotta sitten myös Ranskaa vastaan.

”Jammu” ajoi kerta toisensa jälkeen tuloksekkaasti korille, pallo vasemmalla kädellä pussiin, mies pitkin pituuttaan nenälleen korin alle. Samoin Susijengin takamies pussitti vapaaheittonsa varmaotteisesti silloin, kun Ranska päätyi häntä rikkomaan.

Ottelu ei ollut missään nimessä Suomelle helppo, sillä Koposen ja Erik Murphyn puuttuminen kavensi joukkueen ratkaisijapotentiaalia merkittävästi. Sasu Salin oli tiukassa vartioinnissa, mutta kykeni silti painamaan 14 pistettä taululle ja Topias Palmi (7p) toi varsinkin avauspuoliajalla ennakkoluulotonta korintekovoimaa kentälle.

Samoin hieman alimittainen Suomi joutui kovaan paikkaan, kun Ranskan korinaluspelaajat olivat kertaluokkaa suomalaisia jykevämpiä. Kokenut Tuukka Kotti jätti kaikkensa kentälle ja Alexander Madsen taas pelasi puolustuspäässä maajoukkueuransa selvästi parhaimman ottelun.

Viimeisillä minuuteilla Ranska pääsi onnistuneilla kolmen pisteen heitoilla vielä yhden pallonhallinnan päähän Suomesta, mutta Wilson oli jälleen valmis vastaamaan. Vaikka takamies oli jo selvästi väsynyt kovan taakan alla, hän pystyi iskemään ratkaisevat korit ja Susijengin voittoon.

− Olemme erittäin tyytyväisiä voitosta. Me valmentajat olemme erittäin ylpeitä pelaajistamme. Meidän pallollisen puolustamisemme oli tänään erinomaista ja piti meidät mukana pelissä.

− Fanien tuki oli aivan uskomatonta. Kun fanit ovat tällaisia kuin tänään, emme voi pelata muulla tavoin kuin pelasimme tänään, Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann kertoi.

− Meillä ei ole isoja pelaajia, mutta meidän pelaajamme pelaavat isosti, Dettmann kommentoi korinaluspaineja isokokoisempia ranskalaisia vastaan.

− Hän pelasi myös isosti. Jamar näytti intohimonsa koripalloa ja Suomelle pelaamista kohtaan. Mahtava suoritus, Dettmann kehaisi Wilsonia.

− Me tykätään olla selkä seinää vasten. Siinä vaiheessa, kun olemme selkä seinää vastaan, olemme vielä parempia, Madsen kertoi.

Seuraavaksi Susijengi siis matkustaa Venäjälle Permiin, jossa MM-karsintojen viimeinen ottelu ratkaisee Suomen kohtalon. Vähintään kolmen pisteen voitto Venäjästä vie Susijengin taas MM-kisoihin, mikä tahansa muu tulos taas jättää Suomen kisojen ulkopuolelle.

− Se on rehellistä urheilua. Tulos tai ulos. Venäjä tietää mikä tilanne on. Minusta tuntuu, että vääntö on vielä kovempaa kuin tänään. Pitää pelata ”Nenonen basketballia”, jos voitosta halutaan pelata, Madsen sanoi.

Venäjä pelasi torstaina vieraissa Bulgariaa vastaan ja murskasi isännät peräti numeroin 104-60. Suomi saa sunnuntain peliin mukaansa Koposen, joka vielä perjantaina pelaa seurajoukkueensa Bayern Münchenin mukana Euroliigaa.