Miroon me luotamme

Susijengi kaatui toiseksi viimeisessä harjoitusottelussaan vieraskentällä Liettualle 84-80-luvuin. Ottelun tärkein anti oli kuitenkin pitkän pelitauon jälkeen kentille palanneen takamies Miro Littlen pelikunto.

Käsivaivastaan toipunut 19-vuotias Little sai heti Suomen valmennusjohdolta paljon vastuuta, kun joukkueen muut pelinrakentajat Edon Maxhuni ja Ilari Seppälä olivat puolestaan loukkaantuneina sivussa Liettuan ottelusta.

Susijengin runkopelaajien loukkaantumiset toki huolettavat vain 11 päivää ennen MM-kisojen alkua ja Suomen ensimmäistä ottelua Australiaa vastaan. Takamieskaksikon ohella myös Mikael Jantunen oli loukkaantumisen takia pois kokoonpanosta.

Littlen (5/5/7s) erinomainen sisääntulo kuitenkin huojensi mietteitä, kun se isoin aukko pystytään täyttämään, vaikka kumpikaan Maxhuni tai Seppälä eivät täyteen iskuun ehtisikään. Nuorukainen pelasi kovalla itseluottamuksella, teki voittavia suorituksia ja oli molemmissa päädyissä erittäin hyvä.

Erityisesti plus-suorituksia olivat Littlen syötöt avoimille heittäjille, kun taas petrattavaa jäi omaan heittotarkkuuteen. Vapaat kolmen pisteen heitot pitää myös pelintekijän upottaa silloin kun ne eteen tulevat, ja nyt Little sohi mm. kaksi yritystään heloiksi.

– On tässä tosiaan hetken aikaa odoteltu Susijengiin paluuta ja huomasin varhain, että intoa riitti. Välillä tuntui siltä, etten oikein pysynyt kunnolla kengissäni, Little kertoi Koripalloliiton uutisessa.

– Pallonkäsittelyä ja pallovarmuutta on tullut treenattua aika monta kuukautta ja niin vain ekassa maaottelussa tuli koko ajan Liettua prässäten päälle. Sitä on hyvä nähdä ja kokea muistutuksena siitä, minkälaista korista Euroopassa pelataan.

Vaikka Littlen pelituntuma ei voinut missään nimessä olla paras mahdollinen pitkän huilin ja missattujen kahden ensimmäisen harjoitusottelun jäljiltä, oli hän yllättävänkin hyvin pelissä kiinni välittömästi. Kun tuhdit peliminuutit on luvassa myös varmasti keskiviikon Latvia-ottelussa, palvelee se Littlen peliä mainiosti.

Suotavaa silti olisi, että niin Maxhuni kuin Seppälä toipuisivat kolhuistaan pikaisesti. Maxhuni oli EM-kisoissa avausviisikon paikkansa arvoinen ja kokenut Seppälä taas pystyisi rauhoittamaan Susijengin peliä silloin, kun siihen on tarve.

Ja silti Suomi luonnollisesti nousee tai kaatuu Lauri Markkasen (32/11/4s) mukana. Vielä sitä absoluuttista parasta ei Markkaselta ole nähty harjoitusotteluissa, mutta se ylimääräinen vaihde varmasti löytyy Japanissa NBA-tähdeltämme.