Serbia rökitti Suomen EM-karsintojen avausottelussa

Kivikova Serbia näytti Susijengille, että maailmanluokan joukkue pystyy loistavaan peliin, vaikka lähes kaksi joukkueellista maan parhaita pelaajia ei ole käytettävissä. Vieraat voittivat Suomen Espoossa EM-karsintojen avauspelissä peräti numeroin 58-80.

Suomi – Serbia 58-80
Ottelun tilastot

Ottelu ratkesi jo hyvin varhain, kun Suomi ei kyennyt korintekoon Serbian tukahduttavaa puolustusta vastaan. Avauspuoliajalla Susijengi sai kotikentällään loppuunmyydyn katsomon edessä aikaiseksi vain 24 pistettä.

Ilman seurajoukkueensa mukana Saksassa yhä ollutta Petteri Koposta pelannut Susijengi oli eksyksissä, kun pelintekijät Jamar Wilson (6p/0s) ja Ilari Seppälä (0p/2s) pelasivat varsin vaisun ottelun. Vielä kun Serbia keskittyi oivasti nollaamaan Sasu Salinin (0p, 0/4) täysin, oli Suomen korinteko hankalaa läpi ottelun.

Serbialla poissaolijoita oli luonnollisesti vielä Susijengiäkin enemmän, kun maan parhaat koripalloilijat pelaavat NBA:ssa ja Euroliigan joukkueissa. Se ei balkanilaisvieraiden menoa kuitenkaan haitannut, vaan joukkue oli kaikilla pelin osa-alueilla Suomea edellä.

Romuluinen mutta näppärästi liikkuva sentteri Miroslav Raduljica (19/8) oli varsinkin Suomelle liian kova pideltävä. Kokeneen NBA-valmentaja Igor Kokoskovin valmennukseen siirtynyt Serbia on neljän joukkueen EM-karsintalohkon todennäköinen voittaja ilman jättiyllätyksiä.

Susijengin riveistä Topias Palmi (16p) väläytteli erityisesti loppua kohden, kun Serbian kaikkein teräksisin ote kotijoukkueen kurkusta hieman heltyi. Muilta pelaajilta nähtiin yksittäisiä ja satunnaisia onnistumisia, mutta Serbian tasoista maata vastaan tyly tappio on ilman huippuonnistumisia selvää.

− Korinteko oli vaikeaa tänään. Kun me heitimme ohitse, Serbia pääsi juoksemaan ja tekemään helppoja koreja. Saimme rakennettua hyviä heittopaikkoja, mutta emme heittäneet niitä sisään tarpeeksi kovalla prosentilla.

− Meidän ongelmamme oli, että kun löysimme Serbian heikot kohdat, emme laittaneet heittoja koriin. Jokainen peli on tärkeä, tapahtui mitä tapahtui. Aina tulee kuitenkin kehitysaskeleita eteenpäin, Palmi kertoi Ylen tv-haastattelussa.

Susijengin kolmen pisteen heittojen tarkkuus oli vain 23 % ja levypallot Suomi hävisi peräti 50-28-luvuin. Suomen puolustus oli kokonaisuutena Espoon illassa hyvällä tasolla, varsinkin vastustajan kovan tason huomioiden. Kuitenkin harvemmin 58 pisteellä tämän tason otteluita voitetaan.

Suomi jatkaa karsintaurakkaansa sunnuntaina Sveitsiä vastaan vieraskentällä. Avauskierroksen toisessa ottelussa Georgia voitti Sveitsin 96-88. Vuoden 2021 EM-kisojen yhtenä isäntämaana Georgialla on varma paikka kisoissa.