Susijengi ei lähde Lassi Tuovin johdolla enää kokeilemaan – ”Ryhmä tulee olemaan hyvin tiivis”

Kesän olympiakarsintoihin tähtäävä Susijengi ei aio kovin kokeilla tai kilpailuttaa. Lassi Tuovi luottaa yhteisten kokemusten kantavan ja takaavan kuntohuipun heinäkuuksi.

Alkamaisillaan olevan maajoukkuekesän 2024 ohjelma on hyvin tiivis. Jo ensi viikolla käynnistyy open gym, jonka perusteella valitaan Rising Stars -haastajamaajoukkue sekä varsinaisen leirityksen kokoonpano.

Päävalmentaja Lassi Tuovi ei aloittavaa nimilistaa vielä julkista, mutta ryhmässä vihjataan olevan ”mielenkiintoisia erilaisia pelaajia mielenkiintoisista taustoista”: ainakin U18-MM-kisoihin tähtääviä pelaajia sekä yliopistopelaajia.

Ryhmää tiivistetään 17. kesäkuuta Kisakalliossa alkavaan olympialeiritykseen. Intensiivisen kaksiviikkoisen aikana ei Tuovin mukaan ole enää juuri sijaa kokeiluille. Kisakalliossa aloittava ryhmä valitaan leiritystä edeltävällä viikolla.

– Se tulee olemaan hyvin tiivis. Tällaisella aikataululla ei varmaankaan tulla hirveästi leirittämään, kilpailuttamaan pelaajia: mahdollistetaan valituille kaksi pelattua harjoituspeliä. Open gymin aikana valintoja mietitään ja pohditaan, ja seurataan [seurajoukkueiden] kaudet loppuun. Joukkue, joka lähtee Valenciaan, valitaan Tampereen Latvia-ottelun jälkeen, Tuovi taustoittaa.

Harjoituksia ei ehdi määrällisesti olla kovin runsaasti.

– Siinä toivottavasti meidän yhteinen historiamme auttaa. Mennään päivä kerrallaan: sopivan lyhyt leiritys, ei kuormiteta liikaa, Tuovi sanoo.

Valmistavat ottelut myös valmistavat

Leiritys päättyy kesäkuun lopulla kahteen harjoitusmaaotteluun, joissa Susijengi kohtaa Uuden-Seelannin Espoossa ja Latvian Tampereella. Latvia-kohtaamista seuraavana päivänä joukkue siirtyy suoraan Valenciaan ja olympiakarsintoihin. Niihin Susijengi lähtee Tuovin mukaan nöyränä ja haastajan asemasta.

– Pelaajille on viestitetty, että tätä lohkoa kannattaa kunnioittaa ihan katsomatta sinne Espanjan puolelle, Tuovi tiivistää.

Tuovi ei peittele tyytyväisyyttään siihen, että karsintaturnauksen kenraali pelataan kokonaan kotimaassa: joukkue paitsi pääsee tavoitellusti faniensa eteen, myös välttää pidemmän matkustamisen. Myös vastustajat ovat lappeenrantalaisen mieleen: Susijengiä vastaan asettuu kaksi täysin erilaista joukkuetta.

– Uusi-Seelanti tietysti tukee sitä, että kohdataan joukkue, jota aikaisemmin ei ole kohdattu. Sama tilanne toistuu Bahaman kanssa [karsintaturnauksen] avausottelussa: yritämme sitä vähän demonstroida. Ei ole sitä tuttua ja turvallista pelitapaa ja pelaajatyyppiä vastassa – se pakottaa meidät heti haasteeseen sekä löytämään omat vahvuutemme, Tuovi sanoo ja jatkaa:

– Mielelläni myös Latviaa vastaan pelaan. Joukkueella on todella potentiaalia mennä jopa olympialaisiin omasta karsintalohkostaan.

Latvia-kohtaaminen on Tuoville myös henkilökohtaisesti erityinen. Seurajoukkuetasolla Virtus Bolognan apuvalmentajana toimiva Tuovi kohtaa lähimmän kollegansa, Bolognan päävalmentaja Luca Banchin, joka on myös Latvian pääkäskijä. Tuovi suitsuttaa Banchia yhdeksi Euroopan parhaista valmentajista.

– Hän on erittäin, erittäin innoissa tulossa Tampereelle. Sitä on muutaman kerran tässä käyty läpi, toivottavasti tulee hieno tapahtuma, Tuovi tunnelmoi.

Tuoreena lisäyksenä Tuovin johtamaan Susijengin valmennustiimiin liittyy Daniel Jansson. Kouvot-kasvatti on valmentanut viimeiset kymmenen vuotta Saksassa ja siirtyi aivan tuoreeltaan Bundesliiga-joukkue Heidelbergin päävalmentajaksi. Viime vuonna hän valmensi Suomen Rising Stars -ryhmän universiadeissa historiallisesti viidenneksi.

– ”Dannya” kuvaa hyvin se, että hän on tottunut tällaiseen pitkäjänteiseen projektivalmentamiseen, mistä häntä Saksassa arvostetaan. Hän tuntee tämän uuden ikäluokan todella hyvin, kun on juniorimaajoukkueissa ollut: se on meille todelle tärkeää tietoa, Tuovi avaa nimitystä.

Jansson täyttää paikan, joka avautui Mikko Larkaksen lähdön myötä. Työnjako tosin ei ole millään muodoa kiveen hakattu.

– Aina, kun tulee uusi henkilö, sitä kehitetään. Meillä jokainen saa tuoda omat vahvuudet. Kun tulee uusi valmentaja ”Dannyn” muodossa, hän ei tule pelkästään täyttämään jotain tiettyä roolia, vaan tuo omaa näkemystä ja myös kyseenalaistaa sitä, miten on toimittu. Ihmiset luovat omat roolinsa, Tuovi taustoittaa.

Sormi myös Korisliigan pulssilla

Kotimaan korisfanien piirissä ja Koripallo.comin keskustelupalstalla on paikoin suorastaan vaadittu Thomas Tumbaa ja Joel Mäntystä maajoukkueeseen. Tuovi pidättäytyy nostamasta yksittäisiä pelaajia toisten yläpuolelle, mutta samaan hengenvetoon toteaa, että kaksikkoa on seurattu.

– Tämä on tärkeää meillä, että potentiaalit arvioidaan, ja sen takia tämä open gym -leiritys on tärkeä, Tuovi sanoo.

Sekä Tumba että Mäntynen olivat vuosi sitten mukana Rising Starsissa. Tämänvuotista ryhmää ensi viikolla alkavalle open gymille ei ole vielä julkistettu.

– Näkisin, että tämä on myös se suurin arvo: annetaan kaikille potentiaalisille nuorille mahdollisuus näyttää. On tärkeää päästä pelaamaan toisiaan vastaan, eikä vain arvioida seurajoukkueen perusteella. Nimenomaan näitä pelaajatyyppejä olemme tarkkailleet paljon, joita haluamme tässä nopealla aikataululla katsastaa, Tuovi summaa.

Vaikka Tuovin oman seurajoukkueen kausi on yhä käynnissä, aikaa riitti uhrattavaksi myös kotoisen Korisliigan huippumielenkiintoisen kevään seuraamiseen. Etenkin välieriä ja finaaleita Tuovi luonnehtii ”hienoksi urheiluviihteeksi”.

– En tiedä, voiko tässä ammatissa koskaan heittäytyä fanin asemaan, mutta itse katsoin seiskafinaalia ihan fanina kovassa tunnemyrskyssä.

Tuovi oli mestaruuden ratkettua yhteydessä molempien finaalijoukkueiden valmentajiin ja kehotti heitä olemaan ylpeitä tekemästään pr-työstä koriksen hyväksi.

– Nimenomaan siitä, että molemmat joukkueet pelasivat finaalien aikana erinomaista koripalloa ja reagoivat siihen sarjaan. Kyllä se oli viihdettä: ylpeä voidaan olla siitä, millainen tuote meillä oli, Tuovi kehuu.

Kääntöpuolena Tuovi toivoo olosuhteiden kehittyvän entisestään. BC Nokian käyttöönsä saama uusi halli auttaa tilannetta, mutta vain yhden paikkakunnan osalta.

– Kivahan näitä pelejä olisi katsoa isommissa areenoissa. Tämä on se juttu, joka meillä on edessä, jotta voidaan viedä se tuote seuraavalle tasolle. Mutta joukkueet tekivät kyllä tehtävänsä kentällä, Tuovi toteaa.

Susijengin kesän 2024 otteluohjelma

25.6. Susijengi – Uusi-Seelanti @ Espoo Metro Areena
28.6. Susijengi – Latvia @ Nokia Areena, Tampere
2.7. klo 18.30 Susijengi – Bahama @ Valencia, Espanja
4.7. klo 21.30 Puola – Susijengi @ Valencia, Espanja