Susijengi haki sensaatiomaisen vierasvoiton Sloveniasta – ”Tarvittiin se 20 pisteen johto”

Suomi jyräsi avauspuoliajan, taisteli toisen puoliajan ja lopulta onnistui nappaamaan upean voiton MM-karsintaottelussa Sloveniaa vastaan vieraissa lukemin 83-79.

Ottelun tilastot

Ensimmäisten 20 minuutin jälkeen Susijengi johti Sloveniaa hämmästyttävästi peräti 21 pisteellä. Suomen pelissä toimi kaikki avauspuoliajalla. Timanttinen puolustus jätti isännät vain 31 pisteeseen ja hyökkäyspäässä onnistumisia tuli laajalta rintamalta.

Toinen puoliaika olikin sitten liki pelkkää viivytystaistelua aivan ensimmäisestä minuutista lähtien. Slovenia prässäsi, nosti intensiteettiään molemmissa päissä ja teki Susijengin pelaamisesta todella vaikeaa.

Suomi kuitenkin pystyi yhä pitämään johtoasemastaan hyvin kiinni kolmannen erän ajan ja päätöserään lähdettiin Koperissa Susijengin 15 pisteen johdossa. Päätöserän sinivalkoisten kannattajat joutuivat pidättämään hengitystään lähes koko kymmenminuuttisen.

Slovenia kiri ja laittoi kaikkensa peliin, erityisesti perjantain pelin loukkaantumisen takia missanneen Klemen Prepelicin (20/4/4s) johdolla. Susijengi sai kuitenkin tärkeillä hetkillä juuri riittävän määrän onnistumisia.

Ilari Seppälä (13p) upotti ottelun kovimman kolmosen, kun Suomen johto oli huventunut enää neljään pisteeseen. Aiemmin neljännessä erässä Miro Little teki maajoukkueuransa ensimmäiset viisi pistettä. Little näytti vierasottelussa enemmän siltä 17-vuotiaalta maajoukkuedebytantilta ja nuorukaisen peliin mahtui virheitä, mutta hän pystyi myös tuomaan energiaa kentälle ja upottamaan nuo korit.

Aivan päätösminuuteilla Suomi teki välillä varsin typeriä virheitä: ei saanut pelattua pallo sisään päätyrajoista, menetyksiä, hölmöjä rikkeitä. Nämä tarjosivat Slovenialle tilaisuuden päästä peliin mukaan. Toisaalta Susijengi paikkasi nämä virheensä hurjalla taistelulla, ja lopulta avausjaksolla hankittu johto oli riittävä.

Kotiottelussa kolmosilla hurjastellut Sasu Salin (13/5) oli tällä kertaa paremmin Slovenian merkkaama, mutta Mikael Jantunen (17/5) ja Elias Valtonen (11/5/4s) olivat taas Susijengin kantavia voimia. Yksi Suomen sankareista oli Alexander Madsen, joka raapi tärkeitä levypalloja ja pelasi isot minuutit, kun niin Alex kuin Erik Murphy olivat virhevaikeuksissa.

– Mä olen todella ylpeä kaikista jätkistä tänään. Tämä on todella vaikea paikka voittaa. Odotimme, että Slovenia tulee perjantain pelistä sisuuntuneena, Susijengin kapteeni Shawn Huff kertoi tv-haastattelussa.

– Me tarvittiin se 20 pisteen johto. Tiesimme, että he tulevat vielä takaisin. Se pitää vain kestää, kun virheet menevät välillä miten sattuu ja yleisö mylvii.

– Me osasimme iskeä. Emme olleet jääneet tyytyväisiksi siitä perjantain ottelusta, vaan tulimme alussa kovaa.