Koripallo.com

Henrik Dettmann

Viestejä
2 219
Pari podcastia joissa Henrik Dettman keskustelee johtamisesta/valmentamisesta.

Petteri Sihvosen vieraana koripallovalmentaja Henrik Dettmann http://areena.yle.fi/1-2295268

Mikä maksaa? vieraana koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann. Mitä yhteistä on urheiluvalmennuksella ja yritysjohtamisella? http://areena.yle.fi/1-4135824
 
Viestejä
2 534
Vs: Henrik Dettman

Petteri Sihvosen haastattelu oli osin hieman järkyttävää kuunneltavaa, mutta muilta osin hyvin mielenkiintoista....

Mielenkiintoisin osuus oli vertaus USA:n ammattimaiseen urheilujärjestelmään, joka on vuosikymmeniä muita edellä. Käsittääkseni ideana olisi kehittää Suomen koulutusjärjestelmää enemmän urheilua tukevaksi.....Minun mielestä USA:ssa opiskelu on maksullista ja urheilu ilmaista kun taas Suomessa opiskelu on ilmaista, mutta urheilu on maksullista..... En pidä vastakkainasettelusta, jossa ammattilaisten tekemällä työllä halutaan korvata vapaaehtoisten tekemä työ. Kyseessä ei ole nollasumma peli vaan molemmille toimijoille tulisi antaa mahdollisuus jatkaa lajin parissa ja löytää oma rooli...

Minun mielestäni koripallovalmennusta vaivaa opettajan koulutuksen yliopistossa suorittaneiden liiallinen usko oman koulutustaustan ylivertaisuuteen. Verrataan vaikka yritysmaailmaa, jossa on myös muita ihmisiä toimimassa ei pelkästään yliopiston opettajakoulutuksen suorittaneita. Yritysmaailmassa tiedetään, että diversiteetti (monimuotoisuuden johtaminen) on tärkeää! Mikäli koripalloa valmentaisi ainoastaan opettajan yliopistotutkinnon suorittaneita miehiä niin moni ongelma ja epäkohta sekä niihin ratkaisut jäisi huomaamatta.

Esimerkki diversiteetistä voisi olla Hans Christian Andersenin satu "Keisarin uudet vaatteet". Eli kuvitellaan tilanne, jossa päävalmentaja saapuu treeneihin pelkät uimalasit päässä niin silloin olisi hyvä, että valmennusryhmään kuuluisi riittävän paljon eri tavalla ajattelevia valmentajia. Edellä mainittuun kuvitteelliseen tilanteeseen pitäisi puuttua ja tarkistaa päävalmentajan lääkitys....

Toki olen Dettmannin kanssa samaa mieltä, että pedagogiikasta on suurta hyötyä. Ongelmana on, että nämä yliopiston opettajakoulutuksen suorittaneet ovat helposti sokeita omille virheilleen. Kouluttamista tehdään monissa ammateissa eikä pelkästään opettajien toimesta. Opettaminen (kaikille samaa ja oppilas oppii yksilönä) ja valmentaminen (yksilöllistä opastusta ja kehitytään vuorovaikutuksessa muiden urheilijoiden kanssa) ovat erilaisia hommia! :mad:

Yritän kai sanoa, että koulutustausta tai sukupuoli voi vaikuttaa mistä kulmasta ongelmaa tarkastellaan ja ratkaisut ongelmaan voivat olla erilaisia. Insinöörit tuottavat insinööriratkaisuja, taiteilijat ovat luovia ja hoitoalan ihmiset inhimillisiä jne. Insinööri näkee ehkä koripallon äärettömänä määränä erilaisia ratkaisemattomia pulmia eikä niinkään ensisijaisesti haasteena miten opettaa jo tiedettyä teoriaa...

Mikäli ryhmä on homogeeninen (kovin samanlainen) niin ongelmia tarkastellaan ainoastaan samasta kulmasta ja ratkaisut eivät poikkea toisistaan. Minun mielestä on pelkästään hyvä asia, että junnuja valmennetaan vapaaehtoisvoimin ja monen eri koulutustaustan omaavien ihmisten toimesta. Tällä tavalla saadaan erilaisia ja uudenlaisia tapoja tehdä asioita. Jälkikäteen käytännössä testatut parhaat ideat voittavat tai ainakin itse uskon tähän ja toivoisin niin tapahtuvan...
 
Viestejä
2 219
Viestejä
2 219
Siellä taas demonisoidaan eineksiä. Kuules Henkka, einesten ansiosta äideillä on nyt enemmän aikaa pelata ja katsoa koripalloa.




 
Viestejä
2 219
6413076E-8051-4827-879A-506376616ABE.jpeg


Veikkaan, että Visio aloittaa kuumasti Nallen haastattelulla ja kesään mennessä tämä Visio on haudattu.
 
Viestejä
306
Ajattelijoita, visionäärejä ei ole koskaan liikaa.
Karavaania haukkuvia koiria sen sijaan tuntuu riittävän.
Ugh!
 
Viestejä
2 219
Se, että hän vielä horisi olympialaisten jälkeen, että Suomi on muka ohittanut muun Pohjolan palloilulajeissa, vain korostaa miten omituisessa mielentilassa keskustelua nyt käydään. Vilkaisu Pariisin olympialaisten joukkuelajien finalistien luetteloon kertoo miten kaukana Tanska, Norja ja Ruotsi juuri joukkuepeleissä ovat.
 
Viestejä
878
Ihan hyvä kolumni, vaikka olympialaisten joukkuelajien finalisteja tuijottamalla mitään selväjärkistä rankingia Pohjoismaiden välisestä palloilulaji/joukkuepeliosaamisesta ei todellakaan saa muodostettua. Eli omissa kirjoissa tämäkin kirjoitus menee osittain tuohon samaan horinakategoriaan, mistä Kupila kyllä ihan ansiokkaasti kirjoittaa.

Ensinnäkin joukkuelajit ovat hyvin eri asia kuin palloilulajit tai joukkuepelit, ainakin yleisimmissä määrittelyissä (esim. joukkueratsastus tai pikaviesti eivät ole pelejä eikä niissä ole palloa).

Toisekseen palloilulajit ovat eri asia joukkuepalloilulajit, ainakin yleisimmissä määrittelyissä (esim. koripallo vs tennis, joka on myös mailapeli joissain määritelmissä). Jääkiekko kai yleensä pidetään joukkuepallopelinä kiekosta huolimatta, vaikka täsmällisempi termi voisi olla invaasiopeli.

Kolmanneksi, olympialaisissa kilpailevat joukkuepalloilulajeissa oikeastaan vain aivan eliittijoukkueet (pl tietyt maanosakiintiöllä kisoihin päässeet) eli tuosta näytteestä on aika hölmöä joukkuelajimenestystäkään vertailla, kun Pohjoismaista olympialaisiin mennään käytännössä vain Käsipallossa (ja Beach volleyssä, jos sen joukkuepallopeliksi haluaa mieltää).

Ehkäpä vähiten huono ja nopea keino olisi vain vilkaista isojen joukkuepallolajien kattojärjestöjen rankingeja: Jalkapallo, Koripallo, Lentopallo, Rugby, Käsipallo, Jääkiekko, Maahockey ja miten pitkälle tätä nyt haluaakaan viedä... Kriketti, Jenkkifutis, Vesipallo, Uppopallo, Jääpallo, Salibandy...

Noista jos katsoo sekä miesten että naisten rankingeja vaikkapa Jalkapallossa, Koripallossa, Lentopallossa, Käsipallossa ja Jääkiekossa (Joukkuepelit), niin Suomi on mielestäni Ruotsin jälkeen toiseksi paras Pohjoismaista. Mutta tuokin vähän riippuu siitä, miten lajeja päätyy painottamaan. Varmaan kaikki ovat siitä yhtä mieltä, että Jalkapallon painoarvo on aika paljon isompi kuin Jääkiekon tai Koripallon.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
377
Varmaan kaikki ovat siitä yhtä mieltä, että Jalkapallon painoarvo on aika paljon isompi kuin Jääkiekon tai Koripallon.
Jalkapallo varmaan on isolla painolla, mutta jääkiekkoa en niputtaisi samaan ryhmään. Koripallo sentään sisälajeista aidosti globaali laji ja vahvassa asemassa jokaisella mantereella.
 
Viestejä
878
Jalkapallo varmaan on isolla painolla, mutta jääkiekkoa en niputtaisi samaan ryhmään. Koripallo sentään sisälajeista aidosti globaali laji ja vahvassa asemassa jokaisella mantereella.
Joo, totta. Niputin nyt tuossa yhteydessä juuri nuo lajit yhteen kun ne mielestäni sopivat parhaiten tuohon Pohjoismaiden kontekstiin ja siinä kontekstissa tehtävään vertailuun.

Rugby ja maahockey esimerkiksi ovat varmasti jääkiekkoa harrastetumpia globaalisti, mutta kun noita lajeja ei juuri Pohjoismaissa pelailla, niin mielestäni niiden kautta tuota joukuelajivertailua on turha tehdä. Ja itse asiassa sivuhuomautuksen muodossa; levinneisyydestään huolimatta maahockeyn ammattilaisliigat ja medianäkyvyys lienevät jääkiekkoa pienemmät. Tämä liittynee siihen, että "hockey" ei ole Pohjois-Amerikassa kovin kummoisessa asemassa ja sitten toisaalta jääkiekko on kaikesta huolimatta suhteellisen iso tai ainakin merkittävä laji maailman isoimmissa ja menestyksekkäimmissä urheiluvalloissa Yhdysvalloissa ja Venäjällä sekä myös pienemmissä Kanadassa ja Ruotsissa (jotka myös absoluuttiseen historialliseen urheilueliittiin eittämättä kuuluvat).

Ja sanon ehkä vielä senkin, että kyllä hieman kyseenalaistaisin käsipallonkin globaalia levinneisyyttä. Tästä saksalaisperäisestä lajistahan käytetään vieläkin joskus nimitystä Eurooppalainen käsipallo. Euroopan ulkopuolella tätä peliä pelataan menestyksekkäästi kaiketi vain Egyptissä, Etelä-Koreassa sekä kaiketi viime aikoina Brasiliassa ja Japanissa. Isoja maita toki kaikki.

Yhteenvetona ehkä se, että ei ole ainakaan minulle aivan helppo tehtävä muodostaa järkeviä kategorioita noista joukkuepeleistä. Jalkapallo on omassa luokassaan. Koripallo ja ja lentopallo sitten ehkä seuraaavassa, mutta noidenkin lajien välillä on huima ero ammattilaisuudessa ja medianäkyvyydessä nykypäivänä.
 
Viestejä
5 668
Henkka myös kestävyysjuoksua (oikeasti valmennusta) kommentoimassa (alkaen n. 12 min.)

 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös