Mestaruus katkolla: Gibson puhkuu voitonvarmana, Vertio vaatii vielä laadukkaampaa puolustamista

Korisliigan loppuottelusarjasta on muodostunut hurja taistelu, missä väsyneet ja kasaan parsitut pelaajat ovat vähäkorisissa peleissä ottaneet toisistaan tosissaan mittaa. Molemmista leireistä valmentajien analyysit sarjasta tähän mennessä ovat hyvin samankaltaisia.

Haastattelimme finalistien valmentajat ensimmäisen mahdollisesti ratkaisevan finaalin alla. Taistelua käydään vastustajan lisäksi myös loukkaantumisia ja väsymystä vastaan.

– Kaksi aika hyvin puolustavaa joukkuetta, ei ole nähty mitään hyökkäyspelin juhlaa. Johtuu tietysti molempien joukkueiden halusta ja pelaajien osaamisesta puolustaa. Siellä päässä ovat hienoudet tässä sarjassa.

Näin summaa tähänastista finaalisarjaa Seagullsin pääkäskijä Vesa Vertio. Vähäisten pistemäärien ja tarkan puolustuspelin sävyttämä sarja on kääntynyt Nokian 2–0-etumatkasta tilanteeseen, jossa helsinkiläisillä on kaksi ottelupalloa mestaruuteen.

Lue myös: BC Nokian positiivisuuden airut Tucker Richardson uskoo finaalisarjan venyvän seitsemänteen otteluun

Puolustuspään kokonaisvaltaista hyvyyttä kehuu myös BC Nokiaa luotsaava Greg Gibson. Seagulls hurjasteli runkosarjassa yli 91 pisteen keskiarvolla, mutta viiden loppuottelun osalta pisteet ovat jääneet vain 72:een. Kun kolme edeltävää finaalia ovat kaikki päättyneet Lokkien voittoihin, on helsinkiläisten keskiarvo niissäkin jäänyt yhä alle 80 pisteen.

– Kolmessa viime pelissä saimme painettua Seagullsin pisteissä alle heidän kausikeskiarvonsa ja ylipäänsä tässä sarjassa 18 pistettä alle heidän keskiarvonsa, Gibson kalkuloi.

Seagullsin Okko Järvi kertoi haastattelussamme ennen viidettä finaalia, ettei ole epäselvää, kuinka väsyneitä kaikki pelaajat ovat tässä vaiheessa kautta. Valmentajat eivät suoranaisesti näe väsymyksen ratkovan mitään, mutteivät sitä toki tyrmääkään.

– Pelaajilla on kolhuja ja vammoja, ja kaikki kyllä parsivat itsensä kasaan ja antavat parhaansa tuolla kentällä näissä peleissä. En sanoisi, että se on mikään ratkaiseva tekijä ainakaan, Vertio toteaa.

– Ei meillä siitä puhuta. Tietysti minunlaiseni vanhempikin valmentaja ymmärtää, että jätkät ovat väsyneitä tähän aikaan vuodesta. Enemmän väliä on sillä, miten sen hallitsee: se on myös mentaalista vahvuutta. Tällaisiin tilanteisiin janoaa mukaan: minulle tämä ei ole ongelma, Gibson linjaa.

Vertio toisaalta huomauttaa, että loppukevään ohjelma on ollut huomattavan rankka.

– Molemmat jengit ovat joutuneet urakoimaan seitsemän pelin välieräsarjan ja heti seuraavalla viikolla pelattiin kolme ottelua, joka on mielestäni muutenkin vähän kyseenalainen tahti finaaleille. Sen myötä ei varmasti ole nähty aivan laadukkainta korista kauden tässä vaiheessa kummaltakaan joukkueelta, Vertio tokaisee.

Isot poissaolot rasittavat

Kumpikin finalisti on saanut kevään tiukimmissa peleissä jobinpostia loukkaantumisrintamalta. Seagullsin Chuba Ohamsin pelikunto on häilynyt, nokialaisten riveistä puolestaan on pudonnut pois Fiifi Aidoo.

Vertio kertoo Ohamsin jalkavaivan rytmittäneen omiensa kautta aina Karhu-välieräsarjan kuudennesta pelistä eteenpäin. Tuossa pelissä Ohamsilta hajosi nilkka.

– Pelistä toiseen on menty niin, ettei ole oikein tietoa, onko hän pelaamassa: välillä näyttää huonommalta, välillä paremmalta. Sarjan aluksi se aiheutti valmentajille ja pelaajillekin epätietoisuutta ja huolta siitä, miten tämän kanssa toimitaan, Vertio sanoo.

Finaalisarjassa Ohams oli alkuun mukana, kunnes joutui jäämään sivuun kolmeksi peliksi. Viime peliin hänet kuitenkin saatiin parsittua pelikuntoon.

– Oliko siinä kuusi päivää, joihin hän pelasi kaksi peliä. Sen jälkeen jalka on ollut niin kipeä, ettei sillä ole voinut tehdä mitään, eikä ole voinut kuvitellakaan, että pelaisi. Edellisen ottelun jäljiltä voi sanoa, että tilanne on ihan hyvä. Minä elättelen ainakin toiveita, että hän pystyisi tiistaina pelaamaan, Vertio sanoo.

Näätien Aidoon olkapää puolestaan meni sijoiltaan finaalisarjan neljännessä osassa Nokialla. Viidennessä pelissä Helsingissä hän oli mukana käsi kantositeessä. Gibson vahvistaakin sen, mikä oli oletettavaa.

– Näyttäisi, ettei hän ole tulossa takaisin. Minun on vaikea nähdä hänen palaavan. Toki jätämme oven auki, jos tapahtuisi jotakin ja hän voisi auttaa meitä, mutta hän tuskin on enää mukana, Gibson myöntää.

Lokkien salainen ase

Sarjan kahdessa ensimmäisessä pelissä näätälauma pääsi tunnetusti yllättämään lokkiparven puolustuskonseptillaan. Tämä pakotti helsinkiläiset muutoksiin. Yksi niistä on ollut vähillä minuuteilla koko kauden pelanneen Ricky Waxlaxin vastuun radikaali kasvattaminen.

– Tämähän on johdannainen siitä, että Nokia tykkää mennä paljon crossmatcheihin [tilanteisiin, missä pelaajat vartioivat muita kuin vastustajan oman pelipaikkansa pelaajia]. Se on taas vaikeampaa, jos meillä on neljän takamiehen ja yhden vitospaikan pelaajan viisikko – sen sijaan, että meillä olisi perinteisempi viisikko, jossa on nelonen ja vitonen ja kolme takakentän pelaajaa, Vertio taustoittaa.

– He ovat aiheuttaneet sen, että meidän kannattaa pelata pienemmällä viisikolla. Sen kanssa on myös tullut tulosta, ja Ricky on täyttänyt ruutunsa loistavasti, kehuu Vertio.

Gibson puolestaan toivoi viime ottelun jälkimainingeissa keksivänsä jonkin keinon, jolla Nokia pääsisi useammin vapaaheittoviivalle. Helsinkiläiset ovatkin saaneet vapaaheittotilaisuuksia karkeasti tuplaten nokialaisiin nähden. Parin päivän pähkäily on tuonut ainakin yhden konstin.

– Aiomme olla jatkossakin aggressiivisia. Olemme katsoneet tilanteet tarkkaan kolmesta viime pelistä. Meidän täytyy vain pysyä aggressiivisina ja pitää pallosta huolta. Saa nähdä, mihin se johtaa. On asioita, joita voimme hallita, ja asioita, joita emme voi. Tämä kuuluu jälkimmäisiin, Gibson muotoilee.

Vähät paikat on käytettävä

Tarkan puolustamisen sävyttämässä sarjassa suurimmat parantamisen kohteet löytyvät molempien luotsien näkökulmasta hyökkäyspelistä.

– Hyökkäyspäässä tässä ei ihan älyttömän mahtavia heittopaikkoja ole tiedossa, koska molemmat joukkueet puolustavat niin hyvin. Pitää rohkeasti käyttää ne heittopaikat, jotka avautuvat, Vertio linjaa.

– Toivottavasti heitämme palloa vähän paremmin. Saimme viidennessä ottelussa laadukkaita heittopaikkoja. Alussa olisi tarpeen nähdä muutaman pallon menevän sukasta läpi itseluottamuksen rakentamiseksi, Gibson sanoo.

Vertio kuitenkin ajaa myös puolustuksen tiivistämistä entisestään.

– Pitää pelata tämän finaalisarjan paras ottelu. Meillä oli jo viime pelissä viitteitä siitä, miten hyvin pystymme puolustamaan heitä. Siitä täytyy ottaa vielä askel ylöspäin ja eteenpäin. Vielä vähän parempi puolustuspeli pitää pystyä pelaamaan kuin edellinen.

Gibsonin toivomaa itseluottamusta taas on ainakin konkarivalmentajalla itsellään.

– Meillä on kaikki hyvin. Kyse on energiasta ja hyvän olon tunteesta. Meidän täytyy olla energisiä ja pelata kovaa. Olen kutospelistä hyvin luottavainen: tiedämme, että voitamme ja pakotamme sarjan seitsemänteen otteluun.

Lue myös: BC Nokian positiivisuuden airut Tucker Richardson uskoo finaalisarjan venyvän seitsemänteen otteluun