Okko Järvi myöntää väsymyksen, mutta uskoo omaan reserviinsä: ”Kumpi saa ne loput mehut itsestään puristettua ulos”

Okko Järvi Helsinki Seagulls

Okko Järvi Helsinki Seagulls

Haastattelu: Juho Silventoinen
Teksti: Matti Liljaniemi

Korisliigan finaalisarja jatkuu yllätyksellisten käänteiden jälkeen lauantaina tasatilanteesta 2-2, kun Seagulls tuli takaa ohi voittoon tasoittaen loppuottelut Nokialla edellisessä ottelussa. Lokkien Okko Järven kaksi onnistunutta kolmen pisteen heittoa viime minuuteilla toivat helsinkiläiset ohi BC Nokiasta.

Kaksi ensimmäistä finaalia menivät BC Nokian nimiin, kaksi seuraavaa on voittanut Seagulls – ja olemme palanneet lähtöpisteeseen. Mestaruutta puolustavat helsinkiläiset lähtivät loppuottelusarjaan ennakkosuosikkina, mutta haastaja-Näädät ei siitä asetelmasta ole piitannut.

Neljäs loppuottelu Nokialla tarjosi myös kovia juonenkäänteitä, kun isännät johtivat peliä jo kymmenellä pisteellä pelin kolmannessa erässä. Seagullsin 15-0-pisteputki vei vieraat johtoon, kunnes BC Nokia taas otti ottelun haltuunsa. Seagullsin Okko Järven kaksi kolmosta, kun pelikellossa oli jäljellä 2:40 ja 2:00 aikaa siirsivät Lokit johtoon.

Sen jälkeen tuntuikin siltä, että Harjuniityssä oli asennettu kansi korien päälle ja Lokkien johto kesti voittoon asti. Järvi myöntää, että Seagullsilla on kestänyt hetki päästä finaalisarjan vaatimaan vireeseen.

– Tuntuu, että oli vähän samanlainen alku kuin Karhu-sarjassa. Ensin Karhulta tuli aika erilainen puolustus vastaan, ja nyt tuli samalla tavalla Nokialta. Pääsi yllättämään, ja se jotenkin otti aikansa, että päästiin kiinni heidän pelaamiseensa kunnolla. Tuntuu, että ekat kaksi peliä olivat vähän totuttelemista. Etenkin toisen pelin toinen puoliaika oli meiltä molemmissa päissä aivan katastrofaalinen, varsinkin se kolmas erä.

– Mutta sitten taas kahdessa viime pelissä olemme saaneet hommaa aika hyvin haltuun. Todella kummallinen sarja on ollut: ensin hävitään kaksi, sitten voitetaan kaksi. Ei ole paljon se kotietu tähän asti näissä sarjoissa näkynyt.

Nokian Näätien nopeat kuriin

Kaksi ensimmäistä loppuottelua menivät todella selvästi BC Nokian nimiin, mikä varmasti pääsi yllättämään monen muunkin kuin Seagullsin joukkueen. Toinen ottelu Nokialla päättyi isäntien voittoon 25 pisteen erolla ja avausottelukin oli selvää kauraa, vaikka loppulukemat Lokkien loppukirin myötä näyttivätkin siedettävämmältä. Mitä siis helsinkiläiset ovat kyenneet tekemään toisin?

– Näissä voitoissa olemme pystyneet pääosin ottamaan heidän nopean hyökkäyksen pois. Nopea hyökkäys ja levypallot oikeastaan. Meiltä on [Chuba] Ohams nyt pois kokoonpanosta, se tuo omat vaikeutensa siihen: hän kuitenkin hakee sen kymmenen levypalloa ja muutenkin toimii siellä korin alla. Näissä voittopeleissä olemme saaneet levypallot jotenkin kuriin. Nokialla on se [Patrick] Tapé siellä, johon me emme koossa pysty vastaamaan millään tavalla.

– Mutta ehkä ne nopeat hyökkäykset: Nokialla oli viime pelissä toisella puoliajalla vähän sitä runia, meillä saattoi tulla joku menetys ja [Both] Gach pääsi rankaisemaan siitä tosi nopeasti. Se on etenkin omassa päässä. Mutta minun mielestäni me olemme muuten saaneet ne nopeat hyökkäykset aika hyvin kuriin.

Järvi ei ole neljännen ottelun lopun uroteoistaan huolimatta ollut aivan samassa hyökkäyspään iskussa kuin aiemmin pudotuspeleissä tai runkosarjassa. Pistekeskiarvo on neljästä finaaliottelusta tasan 10, kun esimerkiksi ratkaisevissa välieräsarjan kotipeleissä Karhubasketia vastaan syntyi 23 ja 29 pistettä. Seagulls-pelaaja myöntää, että parempaan pitäisi kyetä, ja uskoo siihen kykenevänsä.

– Totta kai on reservissä vielä. En ole ehkä heittänyt ihan sillä tasolla, mihin olen tottunut. Se varmasti korjaantuu jossain vaiheessa. Kyllähän tässä varmasti molemmat joukkueet ovat ylipäätään aika väsyneitä. Se on varmasti yksi asia, mihin tämä ratkeaa: kumpi saa ne loput mehut itsestään puristettua ulos. Kuulostaa ehkä kliseiseltä ja tyhmältä, mutta niin se varmasti on.

Vain valehtelijoita ei väsytä

Niin Seagullsille kuin Järvelle lauantain peli Kisahallissa on 15. pudotuspeliottelu puolentoista kuukauden aikana. Molemmat joukkueet taistelivat välierissä rankan seitsemän ottelun sarjan kivikovia vastuksia vastaan. Pelaajat tapaavan vannottaa, että loppuotteluja pelattaessa ei ainakaan minkäänlaista väsymystä näy, mutta Järvi pitää sitä hieman haihatteluna.

– Moni varmaan sanoo sitä, mutta jos on katsonut noita pelejä, viime pelinkin lopussa Nokialle tuli yksi missattu lay-up ja pari menetystä, joita ei välttämättä ihan normaalisti tulisi. Kyllä mä ainakin väitän, että siinä väsymys näkyi. Sanoo mitä sanoo, sen voin taata, että pelaajia väsyttää. Mutta se on kuitenkin henkinen juttu, kuinka paljon ekstraa saa vielä puskettua eteenpäin.

Jos siis Seagullsin on kahteen peräkkäiseen finaalivoittoon kiidättänyt BC Nokian nopeiden hyökkäysten parantunut puolustaminen, mistä löytyvät ne avaimet ottaa vielä kaksi tarvittavaa voittoa, jotka Pantteri-patsaan nostaminen vaatii?

– Tällä kaudella Nokiaa vastaan olemme pärjänneet viisi vastaan viisi -puolustuksessa ihan hyvin. Viime pelissä keskityttiin paljon siihen siirtymäpuolustukseen. Tietenkin se, että Ohams puuttuu meiltä, mutta ei varmaan ole myöskään tulossa takaisin tällä kaudella. Palloskriinipuolustaminen, siitä pääsi Nokian takamiehet rankaisemaan aika paljon viime pelissä. Se lähtee ihan meistä takamiehistä, että saamme pallon paineen jo ennen sitä skriiniä ja taisteltua siitä läpi, ettei tule aina 2–1-tilannetta aina sille isolle miehelle.

– Timi [Heinonen] ja René [Rougeau] ovat kuitenkin vähän uudessa roolissa siinä, he eivät ole palloskriiniä tottuneet puolustamaan sentteriä vastaan. Se on varmasti sellainen, mitä pitää parantaa. Levypalloissa ja siirtymäpuolustuksessa pitää vielä vähän kiristää, jotta saamme ne viimeisetkin ekstrapinnat pois heiltä.

Ei taikauskoa, vain intuitiota

Järvi kertoi pari viikkoa sitten Helsingin Sanomien haastattelussa koriskenkäharrastuksestaan. Mieheltä löytyy kenkiä joka lähtöön, eikä niitä pidetä vain kaapissa keräilykappaleina. Värivalikoimakaan ei ole ihan suomalaiseen harmauteen tottuneelle tavallinen.

– Olen ostanut aina paljon värikkäitä kenkiä. Jotenkin aina vain tykkään, että peliasusta poppaa räikeästi se väri. Tuossa välierissä oli joku heikko peli, olin turhautuneena kotona. Oli ihan normaali toimenpide, aloin valita kenkiä peliin.

– Taikauskoihin en usko, mutta ajattelin, että nyt oli sellainen fiilis, että nyt pitää vaihtaa kengät. Se toimi silloin täydellisesti! Tein sen uudestaan huonon pelin jälkeen, [kun] hävittiin, ja se toimi silloinkin hyvin. Se on nyt toiminut tähän asti, ja nyt kun vaihdoin kenkiä taas, on tullut kaksi voittoa.

– Ensi peliin ei tarvitse vaihtaa kenkiä, se on hyvä juttu. Voi jatkaa samoilla, kun on tullut voittoja.

Nokialla edellisessä voitto-ottelussa Järvi pelasikin hyvin kirkkailla, lähes neon-vihreillä tossuilla, joten ne on helppo bongata Kisahallin seisomapaikoiltakin asti. Vaikka taikauskoiseksi Seagulls-peluri ei tunnustaudukaan, miehen ”intuitio” kovasti sen suuntaiselta vaikuttaa.

– Mulla on tietyt suosikit. Se on yllättävän helppo valinta, kun menee kenkähyllylle: se tulee yleensä aika nopeasti se fiilis, että nuo mä otan. En tiedä, mikä se isompi peruste siinä on. Jotenkin se valinta tulee aina tosi nopeasti, että nyt nämä kengät tuntuvat hyvältä. Uskomattoman hyvin se on näissä pleijareissa toiminut se intuitio.

Seagulls ja Järvi sekä hänen neon-vihreät kenkänsä hakevat kolmatta finaalivoittoa BC Nokiasta Kisahallissa lauantaina klo 17.00.