Seiskapeli päättää upean Pantteri-jahdin – ”Luvassa on titaanien taisto”

Kotimainen koripallokausi huipentuu perjantaina Töölön Kisahallissa seitsemänteen Korisliiga-finaaliin. Haastattelimme kapteenit René Rougeaun ja Niko Mattilan ratkaisupelin alla.

Vaiheikkaassa finaalisarjassa on piisannut käänteitä kerrakseen: Nokian kotiedun ryöstö ja 2–0-sarjajohto, perään Seagullsin kolmen voiton putki ja Näätien sysääminen rotkon reunalle – sekä viimeisimpänä sarjan tasoittanut selvä voitto nokialaisille, kuinkas muuten.

– On ollut jännittävä, kahden huippujoukkueen välinen sarja. Tiesimme, ettei se olisi helppoa: Nokia on pelannut todella hyvin. Meidän täytyy antaa kaikkemme, luvassa on titaanien taisto, linjaa Seagullsin kapteeni René Rougeau.

– Oli hyvä peli tuo kuudes peli täällä, mutta tosiaalta sillä ei ole enää mitään merkitystä, nyt se on yhdestä poikki. Väitän, että kumpi haluaa enemmän, voittaa, näkee puolestaan BC Nokian kippari Niko Mattila.

Kummallekaan ryhmälle seiskapeli ei ole kevään ensimmmäinen laatuaan. Välierissä niin Karhubasket kuin Kataja kaatuivat pisimmän mahdollisen kaavan mukaan. Vaikka sarjat eivät ole veljiä keskenään, tiettyä lujuutta kokemuksista on tarttunut mukaan.

– Meilläkin oli niin tiukka peli ja noustiin sitten lopussa. Veikkaan, että sillä jotakin painoarvoa on. Toisaalta nyt on eri joukkue vastassa, mutta kyllä siitä varmaankin jotain apua on, Mattila sanoo.

Rougeaun tärkein opinkappale ratkaisufinaaliin on, ettei yhtään paikkaa tule ottaa itsestäänselvyytenä.

– Täytyy pelata jokainen pelitilanne – ei ole väliä, että he [Nokia] olivat kotona, meidän täytyy saada energiaa yleisöstä ja pelata samalla intensiteetillä kuin Nokia kuudennessa pelissä. Onnistuimme siinä seiskapelissä Karhua vastaan. Odotamme haastetta innolla, Rougeau sanoo ja suomii lisäksi omiaan:

– Kuudennen pelin otteissamme ei ole paljon kehuttavaa, emme pelanneet lainkaan hyvin.

”Ellet väsy kentällä, et anna kaikkeasi”

Nokian energisyys oli todella kutospelin teema. Sen monistaminen Helsinkiin onkin sitten ollut konstikkaampaa.

– Se on ehkä ollut meidän ongelmamme Helsingissä, ettemme ole saaneet samaa intensiteettiä. Se pitää vain nyt jostakin saada jokaisen kaivettua. En usko, että siihen mitään kikka kolmosia on, se vain lähtee jokaisesta itsestään, että ollaan hereillä, aggressiivia ja aktiivisia, Mattila sanoo.

Lopputuloksesta riippumatta peli on kauden viimeinen. Samalla ensimmäistä kertaa Korisliigan historiassa mestari ja Pantteri-patsaan haltija ratkaistaan seitsemännessä ottelussa. Sen saa antaa näkyä, painottaa Mattila.

– Nyt voi jättää niinsanotusti aivan kaiken kentälle, ei tarvitse palautua enää mihinkään muuhun.

Saman teeman äärellä on myös helsinkiläisten kapteeni Rougeau.

– Ennen joka peliä painotan joukkueelleni, että on pelattava niin kovaa, että sinun tarvitsee päästä vaihtoon. Ellet väsy kentällä, et anna kaikkeasi.

Tätä uhrautuvuutta Rougeau peräänkuuluttaa ennen muuta omiin päin.

– Upposi heitto tai ei, meidän on juostava pää kolmantena jalkana siirtymiin. He [Näädät] ovat hyviä tuomaan palloa rivakasti hyökkäykseen, ovat olleet koko kauden. Se on isoin asia: hyvä puolustaminen tuo meille hyviä asioita.

Periksi ei anneta milloinkaan

Finaalisarjaa voi suurta virhettä tekemättä luonnehtia eriskummalliseksi. Huipputasaisia pelejä on nähty vain yksi, mutta siitä huolimatta sarja on venynyt seitsemään otteluun. Viidennen ja kuudennen pelin koriero oli jopa parikymmentä pistettä – millaista peliä perjantailta voi oikein odottaa?

– Siitä tulee taistelu! Molemmat tuovat seiskapeliin parastaan. Aiomme puolustaa kotikenttäämme samoin kuin he tekivät kuudennessa pelissä. Siitä ei tule helppoa, mutta odotamme haastetta innolla, Rougeau sanoo ja jatkaa:

– On puolustettava yhtä hyvin kuin olemme puolustaneet koko kauden, mitään ei saa antaa helpolla. Lisäksi siirtymät ovat tärkeitä: emme voi antaa heidän upottaa kolmosia noin. Se oli iso asia kuudennessa pelissä, sen kanssa meillä oli kädet täynnä töitä. Heillä on varmasti kova intensiteetti, ja niin on meilläkin.

Mattila toivoo yleisön puolesta tasaista kohtaamista, vaikka joukkueen mieltymykset ovatkin aivan muut.

– Niissä peleissä, joissa olimme hyviä, olimme erittäin aktiivisia. Tuntuu, että olemme silloin hallinneet koko peliä. Totta kai me haluaisimme sen näköisen pelin – ja Seagulls on varmasti eri mieltä siitä, Mattila tokaisee.

Mitä sarja sitten on kapteeneille joukkueestaan opettanut?

– Ainakin sen, että me ei luovuteta, Mattila sanoo ykskantaan.

Yllätysjohdon huvettua muitakin mielialoja olisi voinut olla pinnalla. Seagulls kolmesta voittopelistä eritoten kolmannen peliesityksestä Mattila suomii omiaan.

– Silti ei tullut minkäännäköisiä syyttelyitä toisia kohtaan. Jokainen katsoi varmasti vähän peiliin, ja näytettiin, ettei tämä sarja ole vielä tässä. Kuudes finaali olikin sitten todella hyvä meiltä. Periksiantamattomuus on varmasti isoin: toki meillä oli jo kaudella sitä, mutta inasen isommin se on tullut pudotuspeleissä esiin, Mattila sanoo.

Rougeau uskoo, että aggressiivisuudella ja pelaamisen valmiudella Nokia on Seagullsin kaadettavissa.

– Meillä oli aikoja, kun emme tulleet peliin valmiina, emmekä tehneet siirtymissä hyvää työtä: he laittoivat meidät maksamaan hintaa ja voittivat. Meidän on tärkeää kiirehtiä puolustamaan, kommunikoida eikä huolehtia siitä, kuka vartioi ketäkin. Pitää olla valmiina pysäyttämään palloa ja auttamaan. Etenkin [Both] Gach ja [Tucker] Richardson ovat todella vaarallisia siirtymissä, Rougeau huomauttaa.

Vieläkö on parannettavaa?

Käsillä ovat viimeiset hetket tehdä muutoksia pelaamiseen. Rougeau löytää vielä viimeisen kamppailun alla omiensa pelistä parannettavaa molempiin suuntiin.

– Meidän pitää olla hyökkäyksessä kärsivällisempi. Takamiehemme ovat aggressiivia, tulevat hyvin sisään ja tekevät peliä, mutta kaikkien on haluttava jakaa vielä yksi syöttö lisää ja tehdä hyvää työtä korinalustan täyttämisessä. Meidän pitää olla kärsivällisempiä ja antaa heidän puolustukselleen lisää töitä. Paikalleen ei saa jäädä, palloa on liikutettava nopeasti.

Hyvää hyökkäämistä pohjustaa Rougeaunkin papereissa hyvä puolustaminen.

– Minulle on aina ollut kunnia-asia, että joukkueeni on energinen puolustuksessa. Hyökkäyksessä kaikki heitot eivät voi mennä sisään, mutta jos puolustamme hyvin, meillä on mahdollisuus voittoon, Rougeau toteaa.

Mattila puolestaan näkee, ettei voittopelin jäljiltä tarvitse muuttamisen vuoksi muuttaa mitään. Kyse on paremminkin reagoinnista.

– Jos viime peliin vertaa, ei ihan hirveästi tarvitse parantaa. Seagulls tulee varmasti parantamaan ja tekemään jotakin eri tavalla ja varmasti aktiivisemmin. Meidän pitää olla valmiita vastaamaan siihen ja tuoda intensiteetti Helsinkiin heti alusta lähtien, Mattila kertoo.

Lue myös: BC Nokian positiivisuuden airut Tucker Richardson uskoo finaalisarjan venyvän seitsemänteen otteluun

Korisliigan ratkaiseva seitsemäs finaali alkaa Kisahallissa perjantaina klo 18.30.