Vilpas - KTP − ratkaisijat ja jokerikortit

Koripallo.comin toimitus perkaa kaikkien puolivälieräsarjojen otteluparit ja kunkin kohtaamisen ratkaisijat ja jokerikortit molemmista joukkueista.

Karhubasket – Pyrintö − ratkaisijat ja jokerikortit
BC Nokia – Kataja − ratkaisijat ja jokerikortit

Vilppaan ja KTP:n välisen sarjan lähtökohdat ovat selvät: runkosarjan ylivoimaisen voittajan Vilppaan pitäisi marssia helposti välieriin. Teemu Rannikon loukkaantuminen viimeisessä pelissä kuitenkin heitti kapuloita rattaisiin, ja niin ratkaisijat kuin jokeripelaajatkin löytyvät pääosin takamiesosastolta.

Ratkaisijat

Vilpas: Jaylon Brown

Rannikko on poissa. Nyt pallo on Brownin käsissä. Amerikkalainen pelaa neljän vuoden yliopistouran jälkeen ensimmäistä kauttaan Euroopassa ja siirtyi vasta tammikuun lopulla Makedonian sarjasta Vilppaaseen.

Lähtökohdat eivät siis näytä kovin hyviltä, vaikka Brown ehti 13 pelaamassaan ottelussa näyttää paljon potentiaalia. On kuitenkin täysin eri asia tulla kaikessa rauhassa penkiltä pieneen rooliin huippujoukkueessa kuin ottaa sen ryhmän ohjakset ja pallo käsiin.

Vilpas voi vielä KTP:tä vastaan päästä jatkoon, helpostikin, vaikka Brown ei pystyisi ottamaan seuraavaa askelta. Varmasti valmentaja Joonas Iisalo on kuitenkin katsonut nuorukaisen kanssa hetken jos toisenkin videoita, jotta 23-vuotias olisi valmis kantamaan lisääntyneen vastuun.

KTP: Michael Pounds

Pounds on KTP:n sekalaisen seurakunnan pelillinen johtaja kentällä. 29-vuotias pelasi uransa parhaan kauden Korisliigassa ja teki ennätykset käytännössä kaikissa tilastokategorioissa. Kun Antto Nikkarinen liittyi joukkueeseen vasta runkosarjan loppusuoralla, on ryhmän liiderin viitta Poundsin harteilla.

Tosin miehen menoa saattaa rajoittaa heittokättä vaivaava vamma, jonka tarkemmasta laadusta ei ole tietoa. Nyt Poundsin silti pitää vielä olla iskussa ja yhä parantaa uransa parasta kautta, ja kruunata se elämänsä parhailla otteilla − tai muuten kotkalaiset ovat juuri niin suurissa vaikeuksissa kuin Vilpasta vastaan sopii odottaa.

Poundsin kohdalla odotukset eivät välttämättä ole 25 pisteen suorituksissa, mutta häneltä odotetaan johtajuutta ja uudelle tasolle nousemista tärkeimmillä hetkillä. Vaikka joukkueesta löytyy kovempiakin heittäjiä, pelaa KTP isoissa peleissä pallon juuri Poundsin käsiin.

Jokerikortit

Vilpas: Mikko Koivisto

Voisi luulla, että kymmenen vuotta Susijengissä pelannut Koivisto ei kelpaisi jokerikortista, mutta takamiehen kausi Vilppaassa on ollut rauhallinen − jopa hieman mitäänsanomaton. Koivisto on aloittanut Vilppaan vahvassa miehistössä pelit penkiltä ja saanut keskimäärin vain 20 minuuttia peliaikaa.

Kokenut ja auringontarkka takamies voi kuitenkin lämmetä pudotuspeleissä, ja ratkaista yksittäisiä otteluita pelkästään omilla kolmen pisteen heitoillaan. Kun ”Koivari” on liekeissä, saattaa kolme oman joukkueen pallonhallintaa tarkoittaa yhdeksää peräkkäistä pistettä.

Koska Vilppaan joukkueessa on niin monta muuta kovaa pelimiestä ja vastustajan pitää rakentaa puolustuksensa lähes koko ryhmää vastaan, jää Koivistolle varmasti vapaita heittopaikkoja. Tiukempien marginaalien otteluissa pelit voivat ratketa yhden-kahden onnistuneen heiton erolla, ja Koivisto pistämää ne kaukoheitot keskelle korisukkaa.

KTP: Antto Nikkarinen

Toinenkaan otteluparin jokeri ei ole mikään tuntematon nimi, vaan Koiviston tapaan maajoukkueestakin tuttu Nikkarinen. Korisliigan viime kauden MVP palasi loppukaudesta sarjaan ja Kotkaan Ruotsista, eikä vielä päässyt runkosarjan lopulla täyteen vauhtiin.

Nikkarinen kyllä otti varmaotteisesti KTP:n pelintekijän tontin avauksessa, mutta mukaan mahtui täysiä ohipelejä. Potentiaalia takamiehessä on juuri sille tasolle, mitä Nikkariselta nähtiin viime kaudella − ja se olisi iso apu KTP:n mahdollisuuksille ylivoimaista suosikkia vastaan.

Mieheltä kaivataan onnistumisia myös puolustuspäässä. Ennen Rannikon loukkaantumista olisi Nikkariselle luonnollisesti langennut hänen vartioimisensa. Vaikka Rannikon puuttuminen iso isku Vilppaalle onkin, ei Nikkarinen pääse helpommalla nyt, vaan Brownin ja Kivimäen perässä on enemmän juoksemista kuin olisi ollut Rannikon kohdalla.