Miksi jokaisen tulisi pelata koripalloa? – Koripallon 6 terveyshyötyä

Koripallo on hauska, nopeatempoinen ja viihdyttävä urheilulaji, jolta löytyy satoja miljoonia pelaajia ympäri maailmaa. Jos ei vielä syystä tai toisesta lukeudu tuohon ryhmään, kannattaa viimeistään nyt olla kuulolla.

Siinä, missä koripallo vedonlyönti auttaa lajin faneja vetojen asettamisen kanssa, on myös itse koripallon pelaamisella paljon erilaisia terveydellisiä hyötyjä. Mitä ne ovat ja miksi koripallon pelaaminen kannattaa? Se selviää seuraavaksi!

6 syytä pelata koripalloa

1) Henkisen puolen kehittyminen

Vaikka koripallo on nopeatempoinen peli, joka vaatii hyvää fyysistä kuntoa, ei pelkkä kova fysiikka vie maailman huipulle. Koripalloa pelatessa tarvitsee nimittäin tehdä paljon aivotyötä ilman, että ajattelulle on ihan liikaa aikaa.

Pelaajan tulee siis olla erittäin keskittynyt, jotta hän voi analysoida peliä sekä tapahtumia liikkeellä ollessaan ja tehdä pallon kanssa oikeita, tehokkaita ja järkeviä päätöksiä. Tämä vaatii jokaiselta itsensä kouluttamista sen suhteen, että osaa tarkailla vastustajien sekä omien joukkuekavereiden liikkeitä jatkuvasti ja tehdä niiden pohjalta nopeita päätöksiä.

2) Stressitasojen laskeminen

Melkeinpä mikä tahansa fyysinen aktiivisuus vapauttaa endorfiineja, jotka ovat niin sanottuja hyvän mielen hormoneja tai onnellisuushormoneja. Endorfiinit voivat esimerkiksi:

  • Kohottaa mielialaa
  • Vähentää kipua
  • Lievittää masentuneisuutta
  • Nostaa itsetuntoa
  • Parantaa suorituskykyä

Koripallon pelaaminen auttaa myös parantamaan keskittymistaitoja. Tämä voi puolestaan heijastua esimerkiksi tietoisuuden kehittymisessä. Tällaiset työkalut ovat tehokkaita, jos elämän muilta osa-alueilta löytyy stressitekijöitä.

Jokaisen kannattaa aina pyrkiä siihen, etteivät stressitasot pysyisi korkealla hirvittävän pitkiä aikoja. Sellaisesta on nimittäin ainoastaan haittaa keholle sekä mielelle. Kun stressitasot pystyy pitämään kurissa, esimerkiksi immuunipuolustusjärjestelmä pysyy tehokkaampana.

3) Itseluottamuksen kasvattaminen

Yksi koripallon pelaamisen parhaimpia puolia on itseluottamuksen kasvattaminen. Kun on hyvä pelaaja ja tuntee olevansa tärkeä palanen joukkuetta, voi itsetunto kohota aivan uusiin svääreihin. Se puolestaan kasvattaa merkittävästi itseluottamusta. Ja kun sitä saa lisää, usko omiin taitoihin lisääntyy selkeästi.

Itsevarmuudesta ja -luottamuksesta ei ole hyötyä pelkästään koripallossa, vaan siitä hyötyvät kaikki eri elämän osa-alueet.

4) Tasapaino ja koordinaatio

Koripallon pelaaminen edellyttää todella hyvää silmä-käsi-koordinaatiota, koska kentällä tulee pystyä liikkumaan ja pitämään samalla pallo hallussa. Tämä ei ole helppoa, sillä kehoa tulee pystyä liikuttamaan hallitusti ja hyvin nopeasti niin kääntyessä, hyppiessä kuin suuntaa vaihtaessakin.

Koripallo vaatii tiettyjen motoristen taitojen hyödyntämistä. Niitä ovat esimerkiksi heittäminen, syöttäminen sekä kuljettaminen. Näiden lisäksi täytyy osata pelata myös ilman palloa niin hyökkäys- kuin puolustussuuntaan. Kaikki tällaiset liikkeet onnistuvat paljon helpommin, jos oma keho on vahva, nopea ja ketterä.

5) Kunnon kohoaminen

Säännöllinen fyysinen aktiivisuus auttaa parantamaan yleiskuntoa sekä sydämen terveyttä. Siihen sykettä nostattava koripallo on loistava vaihtoehto! Se muun muassa parantaa kestävyyttä sekä madaltaa leposykettä, ja näillä kummallakin on vaikutusta sekä sydämen että keuhkojen kuntoon.

Parempi fyysinen kunto auttaa esimerkiksi madaltamaan sydän- ja verisuonisairauksien kehittymisen riskiä. Se tekee saman myös aivohalvauksen osalta.

6) Kaloreiden kuluttaminen

Koripallo voi monen muun asian ohella auttaa myös polttamaan kaloreita ja pudottamaan sitä kautta muutaman ylimääräisen kilon, jos vain ravintopuoli on kunnossa. Kaikki se hyppiminen, sivuttaisliikkeet ja juokseminen yhdistettynä heittelyyn ja syöttelyyn takaa hyvän aerobisen harjoituksen, jossa voi helposti kuluttaa tunnin aikana 500-1000 kaloria.

Toista on vaikkapa kävelylenkkien kanssa. Esimerkiksi noin 73-82 kiloa painava henkilö kuluttaa kohtuullista vauhtia kävellessä vain noin 255 kaloria tunnin aikana, mikä on paljon vähemmän kuin koripallossa.

Tässä lyhyesti kuusi erinomaista syytä pelata koripalloa!