Sponsorit NBA:ssa – ennen, nyt ja tulevaisuudessa

Pohjois-Amerikassa toimiva National Basketball Association eli NBA on jo pitkään ollut hedelmällistä maaperää sponsoroinnille. Siinä missä vaikkapa jääkiekkopelaajia harvemmin kuvataan kovinkaan läheltä yksilöinä, esiintyvät koripallopelaajat ilman kypäriä ja ovat helposti tunnistettavissa. Näinpä sponsorit suorastaan rakastavat koripalloa ja kaikkea sitä saatavilla olevaa mainospintaa, mitä kaksimetristen atleettien vaatteista löytyy.

Monet sponsorit ovat ymmärrettävästä syystä innokkaita pääsemään liigan laajan ja monipuolisen fanikunnan silmien eteen mainoksineen. Vuosien saatossa sponsorointi NBA:ssa on myös kehittynyt yksinkertaisesta brändisijoittelusta monimuotoisiksi kumppanuuksiksi, jotka hyödyntävät vahvasti NBA:n maailmanlaajuista brändiä. Tässä artikkelissa tarkastelemmekin NBA-sponsoroinnin kehityskulkua ja esittelemme keskeisiä nykyisiä ja menneitä sponsoreita. Lisäksi luomme katsauksen myös tulevaan.

Nykyiset NBA-sponsorit

Tällä hetkellä NBA:lla on useita vankkoja kumppanuussuhteita useiden korkean profiilin sponsorien kanssa. Mukana on useita yrityksiä, jotka tunnetaan koko maailmassa, mutta myös puhtaasti yhdysvaltalaisillekin suunnattuja sponsorointeja löytyy. Uudet nettikasinot Malta eivät sponsoroi NBA:ta itsessään, mutta niiden mainoksia saattaa löytyä kentän laidalta. Laitamainokset nekin ovat täynnä useita tuttuja nimiä.

Seuraavaksi listaamme viisi tällä hetkellä suurta sponsoria, joiden nimet vilkkuvat lähetyksissä jatkuvasti nimenomaan NBA:n sponsoreina.

Nike

Nike on toiminut NBA:ssa virallisena vaatetoimittajana jo vuodesta 2017 lähtien, joten sillä on erittäinkin merkittävä asema NBA:ssa. Tämä kumppanuus sisältää muun muassa joukkuepukujen suunnittelun ja tuotannon. Valtava vaatejätti Nike hyödyntää siis NBA:ta tekemällä brändiään aina vain tunnetummaksi ja tunnetummaksi sen kautta.

PepsiCo

Coca-Cola sponsoroi NBA:ta pitkään, mutta vuonna 2015 tapahtui jotakin valtavaa. NBA nimittäin päätyi siirtymään kokiksen verivihollisen eli Pepsin leiriin. Lähes kymmenen vuoden ajan Pepsi on nyt vakiinnuttanut asemaansa NBA:n virallisena juomasponsorina. Pelkän Pepsin lisäksi mukana on myös muita brändejä, kuten Mountain Dew, joka on esiintynyt näkyvästi esimerkiksi NBA:n All-Star-tapahtumissa ja muissa vastaavissa tärkeissä yhteyksissä.

State Farm

State Farm onkin sitten yritys, jota suomalaiset eivät kovin hyvin tunne. Kyseessä on vakuutusyhtiö, joka on NBA:ssa tullut tunnetuksi muun muassa humoristisista ja mieleenpainuvista mainoksistaan, joissa esiintyy NBA-pelaajia. State Farmin sponsorointi sisältää myös erilaisia digitaalisia tauolla nähtäviä aktivaatioita, joten yritys on läsnä joka puolella lähetysten ja pelien aikana.

AT&T

AT&T on niin ikään suomalaiseen silmään tuntematon toimija. Kyseessä on käytännössä yhdysvaltalainen matkapuhelinliike, joka toimii NBA:n virallisena langattomana sponsorina. AT&T tuottaa koripalloliigalle 5G-palveluita,, jotka parantavat fanien kokemusta sekä areenoilla että digitaalisten välineiden kautta.

Google Pixel

Suhteellisen uutena lisäyksenä Google Pixel on auttanut NBA:ta tehostamaan teknistä sitoutumistaan faneihin erityisesti NBA-pelien ja -tapahtumien aikana mainostetuilla parannetuilla valokuva- ja video-ominaisuuksilla.

Entiset NBA-sponsorit

NBA-sponsoroinnin historia on täynnä brändejä, joilla on ollut suuri vaikutus liigan kehitykseen ja menestykseen. Seuraavaksi esittelemme neljä varsin ikimuistoista sponsoria männävuosilta.

Coca-Cola

Kuten jo edellä kerroimme, Coca-Cola menetti NBA:ssa vuonna 2015 asemansa Pepsille. Coca-Colan valtakausi tätä ennen kesti lähes 30 vuoden ajan, jolloin juoma oli kuin synonyymi NBA:lle. Coca-Colan kumppanuuteen kuuluivat monet ikoniset mainoskampanjat ja juomajätin tuotteiden integrointi NBA-tapahtumiin ja lähetyksiin.

Adidas

Coca-Colan tavoin myös Adidas päätyi korvatuksi kilpailijansa edestä. Adidas oli NBA:n virallinen peliasujen tuottaja vuodesta 2006 vuoteen 2017. Tosiasiassa Adidasta ei tosin suoranaisesti työnnetty syrjään, vaan vaatefirma jätti lopulta itse sopimuksensa uusimatta. Tällöin pelaajien puvustamiseen liittyvä vastuu siirtyi Nikelle.

Spalding

Virallisen NBA:n käyttämän koripallon tuottajana yli kolmen vuosikymmenen ajan tunnetun Spaldingin pitkäaikainen suhde NBA:han päättyi vuonna 2021, kun Wilsonista tuli virallinen pallotoimittaja. Spaldingin läsnäolo oli pitkään olennainen osa liigan identiteettiä juuri pallojen kautta.

Mahdolliset tulevaisuuden sponsorit

Kukaan meistä ei osaa ennustaa tulevaisuutta. Silti on hauska spekuloida, mitkä alat mahdollisesti voisivat jonain päivänä päätyä osaksi sangen monipuolista NBA-sponsorointia.

Mahdollista on, että esimerkiksi modernit teknologiajätit jossain vaiheessa lähtisivät maailman tunnetuimman koripalloliigan kelkkaan. Applen, Amazonin ja Metan kaltaisilla yrityksillä on valtavasti rahaa käytettävänään, ja ne voisivat ujuttautua lajin pariin esimerkiksi AR- ja VR-palveluidensa kautta.

Samaten kryptovaluutta on yksi nouseva trendi maailmassa. Coinbasen ja Binancen kaltaiset suositut kryptoalustat voisivat ehdottomasti hyötyä NBA:n mukanaan tuomasta näkyvyydestä. Kryptojen leviäminen massoille nimittäin voisi hyödyttää sekä näitä firmoja että miljoonia kryptosijoittajia huomattavasti.

Kolmas spekulointikohteemme ovat kaikenlaiset kestävät tuotemerkit, jotka säästävät ympäristöä. Brändit, kuten Tesla, vaatetoimittaja Patagonia ja muut ympäristöystävälliset yritykset saattavat etsiä kumppanuuksia itselleen, eikä NBA olisi huono valinta. NBA:n fanit tunnetaan yleisesti sosiaalisesta tietoisuudestaan, johon kuuluu ilman muuta eettisten brändien suosiminen.

Lopuksi

Sponsoroinnilla on aina ollut merkittävä roolinsa NBA:ssa. Nykyiset sponsorit, kuten Nike ja Pepsi pystyvät levittämään tuotteidensa ilosanomaa kätevästi miljooniin yhdysvaltalaisiin ja muuallakin sijaitseviin koteihin. Toisaalta myös entiset sponsorit, kuten Coca-Cola ja Spalding, ovat jättäneet pysyvän perinnön lajille ja fanikunnalle.

Mielenkiinnolla jäämme seuraamaan, millaisia uusia sponsorisopimuksia NBA:n ympärille ajan kanssa muodostuu. Varmaa ainakin on, että lajin suosio ei näytä laantumisen merkkejä, vaan korikselle tulee löytymään katsojia nyt ja tulevaisuudessa.