Suomalainen koripallo on nosteessa - sponsoriraha on edelleen tiukassa

Suomalaisen koripallon nousu on ollut hienoa seurattavaa ja tämän hetken menestys luo erinomaiset edellytykset jatkaa samansuuntaisia tuloksia. Erityisesti Susijengi on ollut nostattamassa suomalaista koripalloa ennen näkemättömään suosioon, mikä on tuonut koko lajille uutta nostetta. Samalla koripallo on myös noussut suosituksi vedonlyöntikohteeksi ja monet vedonlyöntisivut tarjoavat Suomen kansallisten liigojen otteluita kohteiksi.

Vaikka koripallo on lajina noussut suosituksi, se kärsii edelleen sponsorirahojen puutteesta. Suomessa urheilulajien sponsorointi on vielä lapsen kengissä, mikä johtuu osittain sille asetetuista rajoituksista. Ulkomaiset vedonlyöntisivustot ovat maailmalla urheilun suuria tukijoita, mutta Suomessa se ei ole lainsäädännöstä johtuen mahdollista. Tästä on haittaa paitsi yksittäisten urheilijoiden harjoittelumahdollisuuksille myös pahimmillaan koko lajin kehitykselle.

Sponsorit äärimmäisen tärkeitä urheilulle

Sponsorien tuki on koripallolle ja ylipäätänsä urheilulle äärimmäisen tärkeää. Sponsorirahat ovatkin yleensä urheiluseuroille kaikkein tärkein ja suurin tulonlähde, jolla katetaan lähes koko seuran toiminta. Vaikka Susijengin suosio on siivittänyt koripallon ennen näkemättömään suosioon, sponsorirahat eivät ole täysin seuranneet perässä.

Suomessa urheiluseurojen sponsorointi on vielä melko pientä verrattuna maailman mittakaavaan. Yksittäisiä urheilijoita tuetaan edelleen vähän ja myös seuratason sponsorointi on vähäisempää kuin muualla maailmassa. Sponsoriraha mahdollistaa harjoitteluun keskittymisen, mikä edesauttaa urheilijaa menestymään.

Vedonlyöntisivustot urheiluseurojen tärkeitä yhteystyökumppaneita

Tutkimusten mukaan urheilusponsoroinnin määrä vertautuu suoraan menestyksekkäiden urheilijoiden lukumäärään. Mitä enemmän sponsorirahaa on tarjolla, sitä paremmat mahdollisuudet urheilijoilla on harjoitella. Sponsorirahoilla voidaan myös rahoittaa muun muassa harjoittelupaikkoja, leirejä ja valmennusta. On siis täysin selvää, että sponsorien tuki on olennainen osa lajin kasvua. Vedonlyöntisivustot ovat isoja sponsoreita sekä yksittäisten urheilijoiden että joukkueiden taustalla, koska lajin suosion ja mediahuomion myötä myös vedonlyönnin suosio kasvaa.

Eri turnausten ja otteluiden mainospaikat ovat haluttuja kohteita sponsoreille ja samalla lajit saavat varoja harjoitteluun ja kilpailuihin. Yksittäisille urheilijoille sponsori voi mahdollistaa täyspäiväisen harjoittelun. Myös koripallo lajina voisi hyötyä markkinoiden vapautumisesta ja ulkomaisten vedonlyöntisivustojen sponsorituloista.

Veikkauksen monopoli estää tämän Suomessa

Suomessa rahapelilainsäädäntöä tiukennettiin entisestään, eivätkä ulkomaiset vedonlyöntisivustot tai nettikasinot saa mainostaa toimintaansa Suomessa. Tämä estää myös mainonnaksi katsotun urheilulajien sponsoroinnin. Kotimaista urheilua tuetaan Veikkauksen tuotoista, mutta moni joukkue ja urheilija kokee tätä kautta jaettujen rahojen katoavan lähinnä byrokratian rattaisiin ilman suurta vaikutusta joukkueiden toimintaan ja lajin kehitykseen. Myös koripallossa joukkueiden tärkein tulonlähde toiminnan pyörittämiseen on sponsorirahat, joiden määrä on kuitenkin tällä hetkellä rajoitettu, koska ulkomaisten vedonlyöntisivustojen mahdollisuudet tukea lajia on käytännössä estetty kokonaan.

Ruotsissa rahapelaamiseen liittyvää lainsäädäntöä muutettiin päinvastaiseen suuntaan kuin Suomessa ja Ruotsi siirtyi lisenssimalliin. Tämä on mahdollistanut myös sen, että vedonlyöntisivustot pystyvät tukemaan urheilijoita rahallisesti. Koripallon tulevaisuuden kannalta voisi olla hyödyllistä uudistaa lainsäädäntöä myös Suomessa. Koripallon suosio on historiallisen suurta, joka mahdollistaisi nykyistä isommat sponsoritulot lajille. Veikkauksen monopoliaseman purkaminen voisi hyödyntää paitsi yksittäisten urheilijoiden kehittymismahdollisuuksia, myös koko lajin kasvua Suomessa.