NBA

Celtics-legenda John Havlicek kuollut

Boston Celticsiä koko NBA-uransa edustanut John Havlicek kuoli torstaina 79 vuoden iässä. Häntä pidetään yleisesti yhtenä lajin historian suurimmista nimistä.

Havlicek oli Celticsin 1960-luvun mahdin kulmakiviä: hän voitti pelaajana kahdeksan NBA:n mestaruutta, mihin hänen lisäkseen on pystynyt vain viisi muuta pelaajaa, kaikki saman aikakauden Celticsistä.

Havlicekin palkintokokoelma oli muutenkin huomattavan laaja sisältäen muun muassa vuoden 1974 finaalien arvokkaimman pelaajan palkinnon, 13 peräkkäistä tähdistöottelua ja ykkös- sekä kakkosviisikot yhteenlaskettuina 11 tähdistöjoukkue- ja kahdeksan puolustustähdistöjoukkuevalintaa.

Itäisen konferenssin mestaruuden vuonna 1965 ratkaissut Havlicekin pallonriisto ja siitä kertonut selostus (”Havlicek stole the ball!”) lienevät tuttuja kaikille NBA:n historiallisten huippuhetkien koosteita katsoneille.

Uransa jälkeenkin Havlicek palkittiin lukuisilla kunnianosoituksilla kuten Hall of Fame -valinnalla vuonna 1984. Celtics on jäädyttänyt Havlicekin pelinumeron 17: hän on edelleen seuran historian eniten pisteitä tehnyt pelaaja.

Antti Lehonoksa