Lassi Tuovi Utahissa: ”Kun olet onnellinen, pystyt kehittymään ihmisenä ja koripalloilijana”

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi sai tilaisuuden päästä mukaan vierailevaksi valmentajaksi, kun Lauri Markkasen Utah Jazz pelaa NBA:n kesäliigaa.

Paikallinen media oli erityisen kiinnostunut luonnollisesti kuulemaan Tuovilta kaiken mahdollisen Markkasesta, mutta Suomen maajoukkueen päävalmentajaa tentattiin Jazzin järjestämässä lehdistötilaisuudessa myös siitä, mitä hän itse saa vierailustaan.

– Tämä on mahdollisuus meille Suomessa, ei vain minulle. Olen todella innoissani täällä joka päivä, ja samalla tämä on tilaisuus rakentaa yhteys suomalaisen koripallon ja Jazzin välille – toivottavasti pitkäksi aikaa.

– Paljon tietoa, erilaisia tapoja tehdä asioita. Kun olin täällä tammikuussa, kiertelin paljon myös NCAA:ta ja näin eri valmentajien valmentavan. Se on valmentajalle paras tapa kehittyä: seurata muita valmentajia, Tuovi sanoi Utahin medialle.

Tuovi ja Henrik Dettmann vierailivat viime tammikuussa Salt Lake Cityssä Markkasen ja Jazzin vieraina viikon ajan. Jo tuolloin suomalaiset pääsivät hyvin läheltä seuraamaan NBA-seuran harjoittelua, ja jälleen Tuovi kiittelee seuraa siitä, että tällainen tilaisuus hänelle järjestyi.

– Olen todella kiitollinen siitä, että ihmiset täällä Jazzissa ovat todella avoimia. He jakavat tietoa ja ovat aina valmiita juttelemaan.

– Kaikki valmentajat ovat tietysti taktisten asioiden ja fläppitaulun ystäviä, ne ovat ne hauskat ja romanttiset jutut. Mutta niillä ei tee mitään, jos ei osaa opettaa niitä pelaajille. Sitä olen seurannut täällä, miten taitovalmentajat esimerkiksi opettavat asioita – ei mitä he opettavat, vaan miten, Tuovi kertoi.

Susijengi-valmentajalle on jo lyhyen ajan jälkeen jäänyt mieleen ainakin yksi syy, minkä vuoksi pelaajat Jazzissa viihtyvät ja kehittyvät, ja tämä pitää erityisen hyvin paikkansa tietysti NBA-tähdeksi viime kaudella nousseen Markkasen kohdalla.

– Ennen kuin vierailin täällä viime kaudella, kun katsoin Jazzin pelejä, ajattelin heidän pelaavan supertuoreella pelitavalla. Pelaajien välillä oli kemiaa ja yhteispeli toimi. Kun pääset sisään tänne, näet miksi näin on.

– Ihmiset ovat hymy kasvoillaan, kun tulevat tänne töihin. Kun olet onnellinen, pystyt kehittymään ihmisenä ja koripalloilijana.

Ahnaasti Markkasen tasonnoston syitä, viime vuoden EM-kisojen saavutuksia ja Suomen suurimman tähtipelaajan tunnettuuden määrää Suomessa tivanneet toimittajat saivat Tuovilta yksinkertaisen vastauksen siihen, mikä Suomessa on muuttunut.

– Lapset tarvitsevat roolimalleja. Aiemmin välitunneilla lapset halusivat olla jääkiekkotähtiä, mutta nyt monet heittelevät palloa ja haluavat olla Lauri, Tuovi sanoi.